Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość *Jenny*

opalanie - pytanie

Polecane posty

Gość *Jenny*

Mam pytanie . Czy jeśli się używa mleczka ochronnego do opalania to wówczas ciężej jest się opalić? Pytam bo mam jasną karnację i powinnam używać kremów do opalania z wysokim filtrem (SPf 50 - na twarz na przykład) i nie wiem czy one całkowicie blokują promienie słoneczne i nie można sie w ogóle opalić?

ja mam jasną karnacje i jesli tylko uzywalam jakiegos balsamu z filtrem to nigdy nie bylo na mnie sladu slonka teraz aby nie byc tak blada korzystam z umiarem z solarium a opalanie na sloncu to tylko \"przypadkiem\"

Gość sytaka
podczas ostatniego długiego wekendu posmarowłam swoja córę kremem 30 i jej nawet niemusnęło słonko a my z mężem opaleni jak raczki

Gość smarujac sie kremem
z takim wysokim filtrem wydłużamy bezpieczny czas przebywania na słońcu,zeby sie zjaracc wypadałoby dłużej posiedzieć

Gość *Jenny*
hmmm.... nieciekawie. nie chcę byc taka blada latem. Z drugiej strony mam płytko położone naczynka i niestety po opalaniu (czy nawet nie) mam zaczerwienioną twarz - szczególnie nos :-/ Czyli w takim razie co najlepiej stosować aby się nie poparzyc na słońcu a jednocześnie móc się opalić ( nie chcę zrezygnować z opalania) Czy mógłby ktoś mi poradzić?

Gość smarujac sie kremem
ja robie tak,zaczynam od opalania na oliwkę johnsona lub jakiś olejek do opalania (filtr zazwyczaj od 2 do 6),posiedze tak z godzinke a później partie bardziej narażone smaruje kremem z wysokim filtrem(30)czyli np ramiona ,plecyitp.nogi smaruje szóstką ale wtedy jak już je naprawde opale,po kilku dniach np żeby nie dopuscić do poparzeń i schodzenia skóry,a jak pogoda dopisuje to na przemian z wysokim niski stosuje. może dla kogos to głupota,ale to mój sprawdzony sposób ,kilka lat tak robię i opalam się szybko i skóra mi praktycznie nigdy nie schodzi

Gość problem z naczynkami a opal.
opalanie moze zwiekszyc twoje problemy z naczynkami. cialo jest rozgrzane, naczynka sa rozszerzone, a jesli skora plytko unaczyniona i wrazliwa to raczej kruche. to opalanie moze sie skonczyc ich pekaniem i zamiast czekoladowej skory bedziesz miala pajaczki zaden filtr nie blokuje calkowicie promieniowania. producenci zalecaja jego dosmarowywanie bo z czasem ochrona sie zmniejsza (wolno jesli filtr jest stabilny, baaardzo szybko jesli taki nie jest) poza tym splywa z potem, wyciera sie o piasek... czasem z takiej ochrony niewiele zostaje. w filtrze sie opalisz, ale wolniej. opalenizna bedzie za to trwalsza i unikniesz luszczacej sie skory, po ktorej moga zostac blizny, plamy i jest nieestetyczna