MaRcYcHa 0 Napisano Czerwiec 26, 2007 w zasadzie to wiem cos niecos o tych lekach.czy wiecie moze jakie sa leki tego wlasnie typu jak te,na co pomagaja i ile kosztuja i czy sa na recepte?wkurza mnie to ze jak sie jakas infekcja robi to wiekszosc potrzebnych lekow jest na recepte i specjalnie do lekazra isc trzeba Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
panna dzeszczowa 0 Napisano Czerwiec 26, 2007 VAGICAL Działa przeciwgrzybiczo i antybiotycznie Przynosi ulgę w upławach, stanach zapalnych pochwy, nadżerkach szyjki macicy. Dostępny w aptekach bez recepty. cana ok 12 zł LACTOVAGINAL Lactovaginal stosuje się w celu przywrócenia lub uzupełnienia prawidłowej flory bakteryjnej pochwy. Preparat zaleca się stosować: profilaktycznie w stanach zapalnych narządów rodnych; po leczeniu lekami przeciwbakteryjnymi, przeciwrzęsistkowymi lub przeciwgrzybiczymi przy występowaniu upławów cena ok 25 zł albothyl ALBOTHYL 0,09 x 6 globulek | STRONA GŁÓWNA | JAK KUPOWAĆ | ZAREJESTRUJ SIĘ | TWOJE KONTO | POMOC | REGULAMIN | KONTAKT | Wybierz walutę PLN EUR USD Wartość: 0 PLN Liczba produktów: 0 Układ moczowo-płc. Nazwa produktu: ALBOTHYL 0,09 x 6 globulek Skład 1 globulka zawiera 90 mg kwasu polimetyleno-m-krezolosulfonowego. Działanie Preparat do stosowania miejscowego o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwpierwotniakowym. Działa na bakterie Gram-dodatnie, Gram-ujemne (w tym Gardnerella vaginalis), beztlenowe oraz grzyby i Trichomonas vaginalis. Złuszcza martwe i chorobowo zmienione komórki nabłonka walcowatego, co przyspiesza gojenie. Hamuje krwawienia poprzez koagulację białek i silne obkurczenie naczyń. Preparat wchłania się przez błonę śluzową macicy i jest wydalany przez nerki. Wskazania Miejscowe leczenie zapaleń, zakażeń i uszkodzeń tkanek pochwy i szyjki macicy: nadżerki części pochwowej szyjki macicy, upławy (również pochodzenia bakteryjnego, rzęsistkowego i grzybiczego), zapalenie pochwy i szyjki macicy, owrzodzenie wywołane uciskiem pesariów, hamowanie krwawienia po biopsji lub usunięciu polipów macicy. cena ok 35 zł Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Czerwiec 26, 2007 myszka24 - czy mogłabyś mi napisać które z nich (jeśli w ogóle) można stosować we wczesnej ciąży? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
panna dzeszczowa 0 Napisano Czerwiec 26, 2007 żadnych leków bez porozumienia z lekarzem nie wolno stosowac w ciąży a szczególnie we wczesnej ciąży radze jak masz jakiś problem to skontaktuj sie z lekarzem jeśli chodzi i o inne leki to wiem że można stosowac clotrimazol w globulkach ale dopiero od drugiego trymestru ciąży ( ale na to trzeba recepte) tu taj masz spis leków z róznych kategorii które można i nie można stosowac http://www.babyboom.pl/ciaza/zdrowie.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
panna dzeszczowa 0 Napisano Czerwiec 26, 2007 http://www.potomek.pl/leki_w_ciazy_free.html i tu jest też to Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
panna dzeszczowa 0 Napisano Czerwiec 26, 2007 Najczęstszym powodem stosowania antybiotyków w ciąży są zakażenia bakteryjne, które nie leczone mogą niekorzystnie wpływać na rozwój płodu. Wskazaniami do podania antybiotyku ciężarnej są przede wszystkim: zakażenia górnych i dolnych dróg oddechowych, zakażenia układu moczowego, w tym bezobjawowa bakteriuria, odmiedniczkowe zapalenie nerek, waginoza, zakażenia Chlamydia trachomatis, rzęsistkowica, rzeżączka i inne choroby przenoszone drogą płciowa (kiła), nosicielstwo paciorkowca gr. B (profilaktyka - w czasie porodu), przedwczesne pęknięcie pęcherza płodowego, poważne choroby w czasie ciąży, np. zapalenie wsierdzia (leczenie lub profilaktyka). W pierwszym trymestrze ciąży przeciwwskazane jest stosowanie następujących antybiotyków i chemioterapeutyków: kotrimoksazol, preparaty nitrofurantoiny, leki przeciwgrzybicze, tj. amfoterycyna B, flucytozyna, rifampicyna (wodogłowie), chloramfenikol (gwałtownie przechodzą przez łożysko), glikopeptydy (wankomycyna, teikoplanina). Kontrowersje dotyczą metronidazolu. Zdaniem wielu autorytetów, lek ten może być bezpiecznie stosowany w czasie ciąży, nie wpływa negatywnie na rozwój płodu, FDA natomiast zakwalifikowało metronidazol do grupy D (patrz str. 2). Ryzyko związane ze stosowaniem innych antybiotyków w czasie ciąży: doksycyklina: powoduje żółte zabarwienie zębów, może niekorzystnie wpływać na tworzenie zawiązków zębów i kości, wykazuje działanie hepatotoksyczne, aminoglikozydy: istnieje ryzyko uszkodzenia ucha wewnętrznego płodu, sulfonamidy: bezwzględnie przeciwwskazane w dwóch ostatnich tygodniach przed rozwiązaniem (wypierają bilirubinę z połączeń z albuminami i tym samym mogą nasilać żółtaczkę fizjologiczną i zwiększać ryzyko encefalopatii), preparaty nitrofurantoiny: mogą powodować anemię hemolityczną noworodka ze względu na niedojrzałość układu enzymatycznego. Podział antybiotyków na grupy w zależności od stopnia bezpieczeństwa - podział australijski z uzupełnieniami FDA Grupa A Leki nie wpływają na występowanie wad rozwojowych, nie działają bezpośrednio i pośrednio toksycznie na płód: Fusafungina (Bioparox) - miejscowo działający antybiotyk i lek przeciwzapalny nystatyna (miejscowo) cefaleksyna erytromycyna penicylina benzylowa G penicylina fenoksymetylowa kloksacylina ampicylina amoksycylina Grupa B: B1 - badania na zwierzętach nie wykazały, aby leki zwiększały częstość uszkodzeń płodu mikonazol pozostałe cefalosporyny spiramycyna roksytromycyna amoksycylina/klawulanian tikarcylina piperacylina aztreonam penicylina prokainowa nitrofurantoina B2 - brak badań na zwierzętach, dostępne dane nie wskazują, aby lek zwiększał częstość występowania uszkodzeń płodu amfoterycyna B pyrazynamid acyklowir B3 - badania na zwierzętach wykazały, że lek zwiększa częstość uszkodzeń płodu, znaczenie tych obserwacji u ludzi nie zostało ostatecznie wyjaśnione ketokonazol flukonazol flucytozyna azytromycyna ciprofloksacyna norfioksacyna trimetoprim tynidazol zydowudyna Grupa C: Leki poprzez swoje działanie farmakologiczne powodują szkodliwe skutki (z wyjątkiem wad rozwojowych) u ludzkiego płodu lub noworodka, które mogą być odwracalne rifampicyna kotrimoksazol klarytromycyna sulfonamidy chloramfenikol kwas fusydowy wankomycyna karbapenemy (FDA) Grupa D: Leki powodują lub podejrzewa się, że powodują wady rozwojowe lub nieodwracalne uszkodzenie płodu ludzkiego; mogą mieć również niepożądane działanie farmakologiczne o aminoglikozydy chinina chlorochina doksycyklina metronidazol (FDA) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Czerwiec 26, 2007 Dzięki za link.Pytałam orientacyjnie, do lekarza idę dopiero 2 lipca a już od kilku dni doskwiera problem poantybiotykowy i trafia mnie powoli. Truno, pozostanę na razie przy kefirze.Clotrimazolum w domu mam i wiem, że akurat tego nie mogę stosować. Jestem w około 7 dniu po owuacji i ciąża jest na razie podejrzeniem, więc o IIgim trymestrze na razie w ogóle nie myślę.Szukam czegoś, co mi ulży do czasu wizyty u gina. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Czerwiec 26, 2007 Tak, miałam zakażenie układu moczowego i pozostałość grypy, która nie chciała się doleczyć (stale nawracający kaszel). Ze względu na ryzyko ciąży poprosiłam o Zinnat (a nie Bactrim, jak chciała rodzinna).Co nie zmienia faktu, że po antybiotyku zawsze mam problem z naturalną florą bakteryjną pochwy. A raczej z jej brakiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
panna dzeszczowa 0 Napisano Czerwiec 26, 2007 jak podejrzewasz ciąże nie bierz leków na własną reke bo możesz zaszkodziec zrób sobie okład z kefiru tam przyniesie ci ulge Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
panna dzeszczowa 0 Napisano Czerwiec 26, 2007 kochana w ciąży to co chwila coś ci sie przyplącze :( nie można zmieniac płynu do higieny intymnej bo inne ph i jakiś konserwant i juz masz stan zapalny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Czerwiec 26, 2007 Robię nasiadówki z kefiru 2 x dziennie i owszem, przynosi ulgę ale chwilową. i nic poza tym. W dzień swędzii piecze.Nie biorę na wasną rękę - właśnie dlatego pytam co można. bez względu na odpowiedź i tak sprawdziłabym ulotkę. Co nie zmienia faktu, że w takiej sytuacji miałabym do sprawdzenia jedną ulotkę - a nie setki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
panna dzeszczowa 0 Napisano Czerwiec 26, 2007 no napewno masz grzyba i bez gina sie nie obedzie a tak na marginesie to i facet tez musi sie leczyc bo inaczej nie ma sensu bo bedziecie na siebie ciągle przenosic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Czerwiec 26, 2007 To wiem, że leczą się oboje. Z resztą podejrzewam, że drożdżak był u mnie winowajcą przy zapaleniu pęcherza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
panna dzeszczowa 0 Napisano Czerwiec 26, 2007 no niestety to cholerstwo łatwqo sie przyplątuje ale wyplątac sie jest trudniej ale napewno bezdie ok Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach