Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amanda2

Czy OLIWKI ZIELONE są zdrowe?

Polecane posty

Gość amanda2

Czy mają jakieś witaminy a może są nie zdrowe????Może ktoś będzie mi potrafił odpowiedzieć na te pytania:)

Gość OLIWKA2009
Oliwki cenione są za swoje walory odżywcze, zawierają wiele witamin: A, E, K, sole mineralne i mikroelementy (sód, magnez, żelazo, jod). Są kaloryczne, ale jednak lekkostrawne. I to, co najcenniejsze, poprzez gamę nienasyconych kwasów tłuszczowych powodują obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Tak jak oliwa Extra VIRGIN – czyli sok z oliwek, doskonale zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia. Oliwki znakomicie zaostrzają apetyt, dlatego stosuje się je jako przystawki przed głównym posiłkiem, lub jako składnik aperitif. Jak to określają Hiszpanie: „pojada się je w oczekiwaniu na posiłek”. Owoce te można podawać właściwie przed każdym posiłkiem. Najsmaczniejsze są zimne, prosto z lodówki. Wyjmuje się je z zalewy tuż przed podaniem na stół. Tylko wtedy można w pełni docenić ich smak.

Gość casta26
Och, jak ja uwielbiam zielone oliwki!!! Wiem, ze to sam tluszcz, ale wyjadam je prosto ze sloika... Najlepiej smakuja z salatka warzywna. Ale jem tez z kanapkami i sosami. Smacznego!

Gość nie wiem czy są zdrowe ale są
zajebiste!:DI to jest najważniejsze;) HEDONIZM GÓRĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Majdża
Och, jak kocham zielone oliwki zżeram je słoikami!a potem mama się na mnie wydziera że nie ma ich do sałatek:) teraz muszę się opanowywać ale uwielbiam je jeść jednak czarne już nie są takie dobre są za delikatne jak dla mnie

Gość sugga
ja też przepadam za oliwkami pod każdą postacią.polecam blenderek+zielone oliwki,majonez,ser żółty,czosnek-miksujemy.wychodzi pyszna pasta na kanapki.

Gość bujou
7 powodów, aby jeść 7 oliwek dziennie: Produkt niskokaloryczny: 25 g oliwek zawiera 37 kcal.!!!!! Źródło błonnika: 100 g oliwek dostarcza 2,6 g błonnika. Źródło przeciwutleniaczy i minerałów: zawierają duże ilości polifenolu, wapnia i magnezu, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dobre tłuszcze: oliwki zawierają kwas oleinowy, dlatego powinny być składnikiem zdrowej i zrównoważonej diety. Gastronomia: Są jednym z podstawowych produktów śródziemnomorskiej kultury kulinarnej. Wszechstronność: Wspaniały, odżywczy, smaczny i kolorowy dodatek do potraw. Przechowywanie: Łatwe w przechowywaniu i gotowe do spożycia w każdej chwili. A WIEC OLIWKI SA ZDROWE POD KAZDYM WZGLEDEM I NIE PISZCIE GLUPOT ZE SA WYSOKO KALORYCZNE!!!

Gość egjuta
oliwki...uwielbiam tan smak jest niesamowity mogę je jeść przez cały dzień do wszystkiego,pychoottkkaaaaa.Gdy byłam w Egipcie to było ich pod dostatkiem i to było wspaniałe,objadałam się nimi jak szalona.

Gość Ania 0123
Czy oliwki ze słoika należy płukać , czy można je bezpośrednio dodawać do sałatek . Napotkałam wypowiedź że powinno się pamiętać o płukaniu .

Gość gość
Nie trzeba płukać, ale trzeba zjesc zawartosc całego słoika w ciągu 48h

Gość olivkaQ
kiedyś byłam przeciwniczka oliwek, ale pokochałam je jak spróbowałam oliwek z dodatkami: kaparami, migdałami, papryczkami. mają zaskakująco inny smak niż same oliwki i świetnie uzupełniają sie smakiem z nadziniem. widzialam je pod marką LaSelva,ale moze ktoś inny je robi. można się zajadać codziennie!:) a poza tym są zdrowe jak mało co:)

Gość gość
Dwa tyg temu skoczylismy do Wloch na sobotni targ, mieszkamy po sasiedzku, tam to dopiero maja oliwki i wszystkie mozna skosztowac przed kupnem

Gość tutti_frutti1
oliwki generalnie poleca się jako zdrowe, ale tez trzeba uważać, czy nie zawierają chemii jesli na przykłąd sa w słoiczku. ekologiczne i bardzo dobre sa te la selvy. masz z nadzieniem z migdałów i inne, naprawde bardzo polecam