Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zarunia

lewa umowa, ciąża, l4 czy place zus i inne skladki

Polecane posty

Tak jak napisalam otóż od poczatku mam prace ale chce sie zwolnic, planuje miec dziecko (od lutego sie staramy), gdy zajde w ciążę planuje od razu sie zatrudnic u znajomego, tzn on mi tylko da umowe, ja pracowac nie bede u niego i pieniądze na wyplate i zus bede mu dawac zeby mi wplacal na konto (umowe pol etatu) jestem stratna jakes 200 zl na zus. I teraz: jak pójde na L4 to przez pierwszy miesiąc robie sobie wyplate i zus place , to wiem, ale co potem ? Po miesiącu ZUS mi zrobi wyplate i juz skladek tez nie place bo on mi je placi? wydaje mi sie ze tak bo przy 1 ciąży pracodawca powiedzial zebym poszla na L4, wiec pracodawca nie placi chyba nie? chodzi mi o to czy bede stratna będąc na l4 troche to zawile napisalam, ale moze sie znacie na tym

zus będzie ci płacił po pierwszym miesiącu zwolnienia każdy następny miesiąc bo ten pierwszy miesiąc wypłaca pracodawca w tym wypadku nic nie dostaniesz w tym pierwszym miesiącu ale warto bo też tak miałam do końca ciąży a potem macierzyńskie i wychowawcze ale żeby brać wychowawcze to niech cie zatrudni na stałe i cały etat a po wychowawczym jeszcze rok kuroniówki naprawde warto