Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła studentka25

zawód-psychoterapeuta-doradźcie

Polecane posty

Witam:) mam pytanie, otóż interesuje mnie zawód psychoterapeuty i planuje od października zapisać sie do Studium psychoterapii. Jednak zainteresowania to jedno, a życie codzienne- drugie i stąd moje pytanie-ile mniej więcej zarabia psychoterapeuta w waszych miastach? bardzo prosze o odpowiedz

NIKT NIC NIE WIE????

Gość do zalozycielki
jestes po studiach????Nie mozna byc psychoterapeuta po studium!!!!

Gość neeoonoowkaa
Mozna.

skończyłam pedagogikę, już znalazłam sobie nawet studium psychoterapii w Krakowie, ale nie wiem czy to opłacalny zawód, chociaż bardzo mnie interesuje

Gość do zalozycielki
Żeby byc psychoterapeuta trzeba skonczyc studia plus podyplomowe 2 letnie!!!!

uwierz mi,że nie-sprawdziłam to studium, wiem jakie są zasady rekrutacji i jaki zawód po nich sie uzyskuje. Ale temat nie o tym po jakich studiach można być a po jakich nie, tylko CZY TO OPŁACALNY ZAWÓD?

Gość niewybredny skapiec
Zanim zaczniejsz takie glupoty pisac najpierw troche poczytaj u zrodel. Po pierwsze prawo wykonywania zawodu psychologa maja tylko te osoby ktore skonczyly 5cio letnie studia magisterskie. Po drugie aby zostac psychoterapeuta nie wystarczy skonczyc studia i obronic prace magisterska. Musisz przejsc psychoanalize (tak tak cale 4 lata) i conajmniej rok pracowac w zawodzie psychologa. TO nie jest kierunek dla przypadkowych osob, ktore by tylko chcialy . TO jest zawod dla osob ktore maja do tego powolanie. A na to studium to raczej nie idz, bo stracisz kase i 2 lata.

ale ludzie ci mądrze mówią!!! ja w tym semestrze u mnie na studiach miałam taki przedmiot \"podstawy psychoterapii\" i moja wykładowczyni, psychoterapeutka, mówiła właśnie że trzeba mieć te studia, przejść własną psychoterapię, a nie skończyć jakieś studium. a to że oni tak piszą to nic innego jak pic na wodę!!!

Gość a co sie tak czepiacie
tej dziewczyny? zamiast sie wymądrzać przeczytajcie najpierw pytanie- ile zarabia psychoterapeuta a nie jaki studia musi ukończyć

Gość niebieski kwiat nad brzegiem
A co jej da informacja ile zarabia psychoterapeuta jak nie bedzie mogla nim zostac? Zastanow sie zanim kogos skrytykujesz. Czasami wczesniej pomysl. Psychoterapeutra zarabia mniej wiecej 100zl za godzine. A ilu pacjentow bedzie mial to zalezy tylko od niego. Ja mam srednio 4 dziennie.Moglabym miec wiecej i zarabiac kokosy, ale wole sie skupic na problemie niz na zarabianiu pieniedzy.

Gość psychoterapeutaaaaaaa
jest rok 2010:P żeby być psychoterapeutą trzeba zdobyć magisterium z psychologii, pedagogiki lub medycyny (czasem z innego kierunku, jednak "poruszającego" się w obrębie wspomnianych) następnie dostać się i ukończyć 4 letni kurs psychoterapii najlepiej atestowany przez ptp psychiatryczny lub psychologiczny (warunek certyfikatu), na kursie przechodzisz terapię własną w całości lub części to zależy od kursu, realizujesz też część godzin superwizji. Jak skończysz kurs to musisz spełnić inne wymagania min 5 lat pracy klinicznej, określeni pacjenci etc. i dopiero razem ze swoim superwizorem możesz się ubiegać o dopuszczenie do egzaminu zdajesz i jesteś certyfikowanym psychoterapeutą:D czyli łącznie z kursem trwa to jakieś 10 lat:P ale praktykować trzeba w zasadzie od początku kursu a najpóźniej od 2 roku. co do zarobków to nie jest źle w prywatny gabinecie od 50 zł do 250 zł nawet w poradniach ok 65 zł za pacjenta:P

nie wazne co skonczylas gdzie i kiedy. jedynym i wystraczajacym powodem dla ktorego powinnas pozegnac sie z byciem psychoterapeutą to zadanie tego idiotycznego pytania na tym idiotycznym forum. jak bedziesz miala ciezkiego pacjenta z silnym uzaleznieniem tez zapytasz na forum jak sobie poradzic?

Gość Partarara
Droga przyszła studentko25! Po tym studium, do którego tak ochocze chcesz chodzić, możesz być psychoterapeutą tylko według kryteriów tej szkoły - czyli po jej zakończeniu możesz praktykować, ale nie jako certyfikowany prawdziwy psychoterapeuta, ale ktoś z przedrostkiem przed imieniem "wróżka", "jasnowidz" lub pod innym czarodziejsko-magicznym tytułem;) Prawdziwy psychoterapeuta musi włożyć ogrom pracy w swój tytuł, który będzie zgodny z ustawą o zawodzie psychologa, to nie przelewki. Przeczytaj kilka razy to, co napisał powyżej "psychoterapeutaaaaaaa", gdyż bardzo dokładnie i szczegółowo opisał co i jak.

Gość hreeeeeeees
ja to nawet nigdzie nie widzę, żeby było napisane, że po tym studium ma się uprawnienia do wykonywania zawodu. jest napisane jak nazwali studium i czego tam uczą :o nie umiesz wyciągać prostych wniosków? ale rób jak chcesz. życie cie zweryfikuje. miej jedynie swiadomość, że jak po tym studium np dasz ogłoszenie do gazety, że jestes terapeuta i zapraszasz na wizyty to zlamiesz prawo. to raz dwa, nie żal ci tych ludzi, ktorzy dadzą się nabrać? masz swiadomosc, ze nie bedziesz potrafila pomagac tym ludziom? że szybko uzyskasz zla renome i nik do ciebie nie bedzie przychodzil?

Gość psycho:)teraputka
Czytając wypowiedzi na forum myślę, że warto wspomnieć, że zawód terapeuty powinno się wybierać w związku z zainteresowaniami i "powołaniem" do takiego rodzaju ciężkiej pracy, a nie ze względu na obietnicę wysokich zarobków. Jak sie nie ma do tego serca to po kilku "trudnych" pacjentach wysoki poziom frustracji i wypalenie murowane

Gość psychoterapeut
proszę nie mylić psychologa z psychoterapeutą. To dwie różne profesje. Psycholog to ktoś po studiach psychologicznych. Psychoterapeuta to ktoś po studiach humanistycznych lub medycznych z ukończonym czteroletnim kursem kwalifikacyjnym

Gość gość
nie trzeba żadnych studiów! chyba że cos sie zmieniło w ciągu 6 mc.Moja psychoterapeutka,młoda,empatyczna i szalenie madra dziewczyna była po studium ,wiem bo to była terapia na zasadzie rozmów koleżeńskich która bardzo mi pomogła,a wczesniej chodziłam do paniusi która miał na ścianach full dyplomów z polskich i różnych zagranicznych uczelni,która tylko mnie zraziła do terapii.

Gość aleksa44
Psychoterapeutą może zostać osoba z wykształceniem wyższym po kierunku psychologicznym, medycznym, ew. pedagogicznym, pielęgniarstwa i pokrewnym. Później jest długa i kręta aby dostać się do szkoły terapeutycznej, potrzebne są praktyki i szkolenia z rekomendowanych szkół posiadających akredytację, np. z warszawskiego Centrum CBT. Jedno z takich szkoleń będzie miało miejsce 18-19 listopada, dotyczące budowy relacji terapeutycznej i wykorzystywanie jej w leczeniu, wszystko dokładnie zostało tutaj opisane: http://cbt.pl/relacja-terapeutyczna/ . Godziny szkoleniowe liczą się w przypadku odnawiania certyfikatów PTTPB . A jak dostać sam certyfikat PTTPB? To 4 lata nauki w szkole psychoterapii, np. w wyżej wspomnianym CBT

Gość ewe_la
Jeśli naprawdę zależy Ci na tym zawodzie wybierz szkołę, która może pochwalić się najlepszą opinią, dzięki temu będziesz miała pewność, że uzyskasz rzetelną wiedzę, którą będziesz mogła wykorzystać w praktyce. Ja korzystałam z kursów organizowanych przez Wrocławską Fundację Ochrony Zdrowia Psychicznego i Rozwoju Psychoterapii i z czystym sumieniem mogę Ci polecić. Większość zajęć odbywa się w formie warsztatowej, zajęcia prowadzone są przez bardzo doświadczonych psychologów i psychoterapeutów, a przekazywana wiedza jest bardzo praktyczna i przydatna w późniejszej pracy w zawodzie.

Zapraszam na moją stronę antypis.beepworld.pl tylko tu. Dowiesz się jakie zagrożenie może cię spotkać ze strony Facebooka. To nie jest żart sprawdzaj regularnie bądź na bieżąco.

Gość umotek
w tej fundacji co piszesz trwa teraz rekrutacja na kurs psychoterapii - do końca lipca