Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wasnie a jak to jest

INTERCYZA - czy ktos to podpisuje?

Polecane posty

Gość wasnie a jak to jest

pytam z ciekawosci. my z narzeczonym sie nad tym zastanawiamy.

Gość i ja pytam z ciekawości
po co wam to? czego się obawiacie?

Gość adfhjklasdfhjkdfghj
zgodnie z prawem podpisanie intercyzy pprzed zawarciem ślubu a p przypadku rozwodu nie daję stronie zabezpieczenia intercyza jest skuteczna jeżeli masz kupe kasy na adwokada, nasze prawo jest tak skonstruowane ze i tak następuje podział majątku chyba ze wszystko jewst przed slubem zapisane na Ciebie poszukaj jeszcze w googlach

Gość wlasnie a jak to jest
nie chodzi o wypadek rozwodu ;) na uczuciowym jest to dokladnie wyjasnione, i dyskusja trwa. chodzi o zabezpieczenie siebie, nas, dzieci, na wypadek plajty firmy meza. wtedy komornik by zajal i moja kase, a czy to sprawiedliwe? zastanowcie sie..

Gość wlasnie a jak to jest
a jak bedziemy chcieli kredyt wziac? a bedzie intercyza? da sie?

Gość 20 mg
Ja podpisuję.

Gość a nie wiem czemu
po prostu nie spytasz prawnika o to? To chyba zbyt poważa sprawa by nie spytać się kogoś kto ma odpowiednie kwalifikacje a sugerować się opiniami na kafee? Nie sądzisz?:-o

Różnie w życiu bywa. Jeśli będzie tego chciał to spoko, zresztą ja też tego chcę. Tu nie ma sentymentów, chcę mieć przy sobie to, na co zapracowałam w razie czego.

Gość my nie podpisujemy bo
dorabialiśmy się wszystkiego razem:-) Przed ślubem jako panna nie mialam Bóg wie czego żeby sie bać że stracę to. Pomijając ciuchy które wniosłam ze sobą do domu to z ceniejszych rzeczy jest moj laptop i piękna zastawa. I co mam o to głupieć?

My podpisujemy, dorabiać się i tak razem będziemy, rachunki wszystko razem. Ale myślimny o przyszłości i dbamy by w razie czego nie stracić wszystkiego, a tylko połowę. Nie pozwolę na to, że w przypadku np posiadania dzieci, zostawimy je gołe i wesołe, bo sie nie zabezpieczyliśmy odpowiednio. Nie pozwolę by któregoś dnia w razie W komornik zabrał wszystko. A pytanie czego się obawiacie jest głupoitą (przepraszam) bo nie o obawy chodzi a o, zabezpieczenie i myślenie. Nidy nie wiadomo co się w życiu stanie.

Ale niestety nawet z wypowiedzi powy zej widać, że większość nie zna prawa. TO CO MASZ PRZED ŚLUBEM JEST TWOJE nie ważne czy masz podpisaną intercyzę czy nie.

Gość my podpisujemy
maz zaklada wlasna firme i chcemy sie zabezpieczyc na wszelki wypade, meble i takie tam juz od dawna kupowalismy razem, co cenniejsze rzeczy beda zapisane a mnie firma moze dobrze zarabiac a moze tez splajtowac wiec lepiej dmuchac na zimne konta mamy kazde oddzielne i jedno wspolne na wspolne wydatki domowo- samochodowe

Gość no cóż...
zawierając związek małżeński ważne jest znać prawa i obowiązki jakie obowiązują w małżeństwie. Po zawarciu związku małżeńskiego w małżeństwie obowiązuje ustrój wspólności majątkowej. Intercyza to zmiana ustroju i praw. Dopóki wszystkiego się nie dowiesz o ustrojach w małżeństwie i do czego masz prawo wybierając których z nich podejmowanie decyzji jest ryzykowne gdyż pod względem prawnym rezygnujesz ze wspólności majątkowej. Póki dobrze to dobrze a życie ......

Gość no cóż...
tak. To co masz przed ślubem to jest Twoje z tym, że na to trzeba miec dokument.

Gość tiaaaa a jak firma
mężowi splajtuje to twoich pieniążków ie ruszą. On niech idzie siedzieć, byleby fakt że ty jestes cała. :-o

Gość nie chodzi o to
..abym ja byla "cala", ale o to zeby mi nie siedli na pensji. Z czego wyzywisz dzieci? komornika to wali, ze nie bedziesz miala co jesc. Rekwiruje wszystko i po zabawie. to facet w tym wypadku powinien wystapic o rozdzielosc majatkowa. dla bezpieczesnstwa rodziny na wypadek jego plajty.

Ale głupia wypowiedz. Ta osoba powinna się puknąć w główkę i pomyśleć raz jeszcze. Dokładnie komornika g.. interesuje, że nie masz za co dzieciom dać jeść, za co je ubrać i w jaki sposób żyć. No ale widać niektórzy tego nie pojmują i nie rozumieją działania intercyzy. Hop siup życie zawsze będzie piękne cudowne, będzie za co żyć firmy nie plajtują, a w garnku zawsze jest zupa. Jak u braci Grimm

Gość realnie i rozsadnie
jesli jestes koszmarnie bogata a twoj wybranek goloduupiec, to koniecznie pisz intercyze, pozna swinski ryj jakas lafirynde i jeszcze z twojej kasiorki po rozwodzie bedzie udawal bogatego, goloduupiec brzydki

Gość my podpisujemy
wg mnie to jest decyzja , ktora nalezy do obojga malzonkow my na ten temat rozmawiamy od dluzszego czasu, spotkalismy sie 3 razy z notariuszem i raz z adwokatem, ktory nam wyjasnil rodzja intercyz wiadomo, ze jak jest dobrze to to jest dobrze i kas ajest wspolna i idzie na wspolne wydatki ale jak , nie daj Boze firma meza wpadnie w dlugi, to chce miec z czego zyc , z dziecmi. A jemu latwiej bedzie pomoc , jesli bedziemy mieli jakies zabezpieczenie. WG mnei obraznai sie o intercyze, jest glupota