Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beznadziejna pani domu

perfekcyjna pani domu oglądacie ten program???

Polecane posty

Ja przyznam się że nie mam ani czasu ani głowy ani chęci do sprzątania :( Teraz sprzątam tylko moje wnętrze i pokój w pracy :O Jak się przewali cała zawierucha którą już jestem zmeczona to wtedy zabiorę się za dom i rodzinę :)

Gość angela147 _16
CZeść! Ja po obejżeniu jednego odcinka zabrałam się do pracy. Posprzątałam dosłownie cały dom. Dodam, że w listopadzie kończe 14 lat. Sprzątanie sprawia mi taką samą przyjemność jak oglądanie TV. Ale tylko jak nikogo nie ma. NIe lubie jak mi się ktoś przygląda jak się krzątam po domu ze szmatką :D

Ja się mogę pochwalić tym, że w sobote umyłam okna (ja dwa, mąż jedno - ale większe :] ), no i do tego odwaliłam normalne rutynowe sprzątanie (kurze), choć przyznam, że nie skończyłam kuchni. Walczyłam też z tą moją nieszczęsną płytą (wiem, że już się z tym tematem robię nudna), ale powiem wam nie zlazły te plamki (przynajmniej nie wszystkie) - pomimo specjanego środka do czyszczenia płyt ceramicznych. No a po niedzielnym gotowaniu płyta wygląda gorzej niż przed pucowaniem - więc dziś czeka mnie powtórka z rozrywki)....... :/ Co do pająków nie mam zmywarki więc dupa blada... Czym czyścicie ten \"pojemniczek\" na który umyte ściekają naczynia? (posiadam plasikowy przezroczysty)

Witam serdecznie po weekendzie! Kaoda --> Ja plastikowy (u mnie biały) pojemnik na ociekające naczynia myję płynem do naczyń, natomiast trudniejsze zabrudzenia octem. Mam pytanko, czym macie jakieś fajne i sprawdzone sposoby mycia szczotki do włosów, grzebieni?

Gość _zosia gosposia
szczotki do włosów i grzebienie doskonale myje gorąca woda z szamponem do włosów i szczoteczka do zębów której już nie używasz. Wrzucasz szczotkę/grzebień do miski z wodą i szorujesz szczoteczką

Witajcie:)jestem nowa na topiku, ale systematycznie śledze wasze pogaduchy ;) dodaję link do poradnika Anthea ale z przykrością muszę stwierdzić że narzie jest tylko dostępny w wresji angielskiej, może niedługo wydadzą polską wersję poradnika Pozdrawiam! http://www.krainaksiazek.pl/_.php?md=products&id_c=54&id_p=1517468&

Gość KropelkaLu
szkoda, że nikogo nie :(, oglądałyście wczorajszy odcinek PPD?, jestem ciekawa czy tvn style zapoda trzecią serię,

Karmelek - no i co schodzi ci kamień po tym occie? - to muszę spróbować, bo płynem myje owszem ale przez tą moją twardą wodę to go dokładnie doszorować nie umiem (to sie też tyczy samej suszarki do naczyń - ją też octem przelecieć? - mnie to ten smród przeraża... :( ) A jeszcze pytanie - w czym kobity moje kochane trzymacie szmaty? (wiem, że to debline pytanie ale ja już od jakiegoś czasu myślę jak se te france zorganizować i nic mądrego nie wymysliłam...).

kamien to weglan wapnia, latwo rozpuszczalny za pomoca kwasu. Kwas octowy jest jedna z opcji - jesli przeraza Cie smrod to sprobuj np. kwasku cytrynowego, powinno dzialac. Tylko ostroznie.

Też nie lubię sprzątać jak ktoś jest w domu :) uwielbiam to robic jak jestem sama i mogę na luzie zorganizować sobie pracę łącznie z przerywnikami w postaci herbatki albo kafe... Kaoda -- jak się coś gotuje to niestety widać tego konsekwencje. Nie przejmuj się tą płytą przynajmniej widać że coś w kuchni gotujesz. A jak się trochę pobrudzi to ja wytrzyj aby była czysta i już :) a że jakies plamki zostaną to trudno :O wszystko po jakims czasie się niszczy i zapuszcza, nawet najlepsze garnki czy zlewozmywak :) to są ślady Twojej pracy i mają swój urok :) Jeżeli chodzi o ten pojemniczek pod suszarką do naczyń to ja go myję normalnie płynem do usuwania kamienia np. cillit albo domestos. Nic mu nie będzie nie rozpuści się a kamień ładnie schodzi. Robiłam to już nie raz i nic się zniszczył :) Karmelek -- szczotki do włosów szoruję normalnie mydłem i szczoteczką do rąk. W czasie szorowania namydlone resztki brudu i włosów ładnie zbierają się u góry metalowych igiełek i można je wtedy bez problemu usunąć. Później płuczę pod bierzącą wodą, wytrząsam i suszę igiełkami do góry. Nie wiem czy to jest najlepszy sposób ale na razie sprawdzony. Nie myłam jeszcze w szamponie ale wypróbuję :) Kaoda -- o jakie szmaty Ci chodzi ? czy takie do mycia podłogi i do wycierania stołu ?

O wszystkie :] - ja mam teraz wszystkie razem w łazience. Problem jest tylko taki, że tylko ja pamiętam która jest do czego a z moim mężem różnie bywa (\"przecież to wszystko jedno\") - i nawet ryczeć nie moge bo mi powie to se rób babo sama....

Gość _pozdro dla Was
🖐️ Anthea w jednym z odcinków pokazywała jak dokładnie umyć sztuce w zmywarce. Otóż wkładając je do prostokątnego pojemnika na sztućce należy je wkładać naprzemian. Raz łyżkę trzonkiem do góry a następną odwrotnie i tak wszystkie. W ten sposób woda z środkiem zmywającym w zmywarce dotrze równomiernie do wszystkich sztućców. Można też czasami do zmywarki włożyć ćwiartkę cytryny i nastawić dany program. Proszę jeśli któraś z was będzie miała chwilę i ochotę to napiszcie co jest ciekawego w odcinkach na tvn style, ja niestety nie mam możliwości ich oglądać, z góry wielkie dzięki. pozdrawiam 👄 🌻

Gość a po co cytryna
dla zapachu? Czy wtedy dawac normalnie srodek do zmywarek ( pastylki itd)

Gość _pozdro dla Was
kaoda :) mężczyźni tak to odbierają z tymi szmatami, dla ciebie każda szmatka ma konkretne przeznaczenie, a dla nich wsio rawno :D. Do facetów należy mówić jak najkrótszymi zdaniami, a najlepiej słowami i konkretnie baaardzoooo. Coś na kształt obsługi cepa :) Kaoda jeśli nie podpiszesz każdej szmatki to twój facet i tak weźmie którąkolwiek (o ile będzie mu się chciało jeszcze przeczytać do czego jest). Ja moje szmatki trzymam w płóciennym jasnym worku zakupionym w szmateksie.

W worku powiadasz - hmmmmmm, no jest to jakaś myśl.... A z tą obsługą chopa - baaaardzo mnie korci, żeby mu powiedzieć, że właśnie został nazwany cepem - żart, alejeszcze mi kompa rozwali i po co mi to :P

pozdro -- :D :D :D :D :D :D Kaoda -- mam w przedpokoju szufladkę gdzie trzymam ściereczki do sprzątania w całym domu. Są nowe i zapakowane w folie. W łazience trzymam tylko te którymi ścieram lub myję umywalkę. Przeważnie leży gdzieś na wierzchu bo zawsze jest w użyciu. Jak się zużyje to wyrzucam. Nieraz trzymam ją pod umywalką ale suchą. Ścierki do zmywania blatów w kuchni trzymam w kuchni. Leży złożona na pół i schnie na brzegu zlewozmywaka. Ścierkę do podłogi wyrzucam jak umyję podłogę. Używam ostatnio tylko ścierek kupnych, specjalnie do tych celów przeznaczonych. Kiedyś zbierałam stare szmaty ze starych bluzek lub ręczników. Stwierdziłam że nie warto bo nie spełniają swojej roli. Woda nie wsiąka albo zostawiają po sobie mnóstwo wody lub niteczek. Takie stare szmaty ze starych ręczników używam tylko jak mam coś podłożyć pod cieknącą pralkę albo podłożyć pod psa który zmoknie i gdzieś musi wyschnąć albo tego psa wycieram po kąpieli. Te szmaty trzymam w garażu.

Gość czy moze ktos jeszcze podac
link do skaldania przescieradel z gumka,nic mi nie wyskauje, (spacje tez sie nie robia), probowalam na wszytkie strony - prosze.

Próbuj do skutku (tu na 36 stronie Aśka90 podaje) - mnie też udało sie na to wejśc dopiero zdaje sie za 4 razem - i rób tak jak ona pisze - z usunięciem tej spacji (w końcu się komuś znudzi :] - i oby to był twój komp, powodzenia).

Może ja spróbuję wkleić : 1. Dolne rogi wywijamy na lewą stronę www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/06bed9b26368ee85.html 2. Wywinięte rogi wkładamy pod górne rogi www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c0e9de7f427ee01.html 3. Mniej więcej tak to wygląda: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7b3edcebe7c9dd63.html 4. Wyrównujemy w miąrę ładnie :P www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/987cd4b9dafaa3fc.html 5. Składamy na pół i jeszcze raz na pół - takie chyba nadaje się do szafy?;-) www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ac7164f374fa078.html

Gość mitula
Angela ! i nie tylko! Kiedyś przeczytałam ,a nie był to dowcip, czym się różni sprzątanie mężczyzn od sprzatania kobiet. Otóż moje drogie, nam lepiej się sprząta, gdy jesteśmy same, natomiast chłopy lubią mieć widownię.Lubią tez mówić, co robią, jak robią.

KropelkaLulla oraz Beza 62--> Dziękuję za porady. :-) Kaoda --> Tak, kamień mi schodzi po occie, tylko trzeba, żeby to trochę postało namoczone octem, wtedy super schodzi. Co do zapachu, to on nie utrzymuje się długo. A co do szmat, to jakiś czas temu kupiłam plastikowy pojemnik na to, taka niby skrzyneczka i w niej trzymam ściereczki. Ja dziś oglądałam na TVN Style PPD - był odcinek dotyczący organizacji Bożego Narodzenia. Anthea uczyła żeby ładnie pakować prezenty, nie zawsze w drogi papier. Miała prezent owinięty w szary papier, taki jakim owija się paczki na poczcie, i na tym papierze robiła pieczątki z ziemniaka - zanurzając w farbie akrylowej. Co do ubierania choinek Anthea radziła nie przesadzać z kolorystyką. Pokazywała ręcznie robione ozdoby choinkowe. Otrzymane kartki świąteczne przyklejała na długą czerwoną wstążkę i zawieszała na drzwiach domu jako ozdobę. Poza tym uczyła uczestniczki programu jak piec indyka. Jak oglądałam dzisiejszy odcinek, to mi się aż tak zatęskniło do świąt i tej atmosfery... a to już niespełna 2 miesiące zostały...

Gość dążę do perfekcji
Witam wszystkie Panie :) amita mozemy naciągnąć te 20 cm blatu do wymaganej przerwy między kuchenką a zlewozmywakiem ;) najważniejsze, aby garnki nie pzreszkadzały Ci podczas pracy przy zlewie. kaoda ja mam metalowy ociekacz na mokre naczynia, ale malutki, bo używany tylko do rzeczy, których nie mogę umyć w zmywarce. Widać na nim niestety każdą kropelkę wody /podobnie jak na lustrzanej płycie gazowej ;) /, czyszczę go albo octem, albo cilitem do kamienia i rdzy. Duży plus takiego ociekacza - pasuje do metalowych akcesoriów kuchennych i pięknie błyszczy. Z tymi szmatami i mężczyznami to rzeczywiście jest niezły numer. Mój mąż potrafi pójść do kuchni i przetrzeć sobie buty kuchenną ściereczką :o . Dlatego szmaty i szmatki muszą być u mnie pod pełną kontrolą. Kuchenne ściereczki i gąbeczki wymieniam na nowe bardzo często, dla mnie to podstawa kuchennej higieny. W łazience mam osobną ściereczkę do mycia umywalki i leży ona wciśnięta tak, aby nie była widoczna, natomiast do przemywania boków toalety też osobną i też leży z tyłu muszli. Szmatki do przecierania luster, szyb, a osobno do mebli trzymam w szafce na środki czystości i regularnie piorę. szmat do podłogi nie mam, używam płaskiego mopa - jedynie małą awaryjną szmatkę, gdyby coś trzeba bylo zetrzeć - i też ją często wymieniam. Kilka starych ręczników trzymam, gdyby nastąpiła jakaś awaria pralki :o lub dla innych potrzeb. Co do sprzątania w domu w czasie obecności innych... Robię to tylko w obecności córki i swojej własnej ;) dziewczyny, dobra rada dla Was. Mężczyźni nie przepadają za widokiem swojej kobiety z mopem w ręce, czy na kolanach szorującej fugi. I bynajmniej nie dlatego, że im nas żal. Te brudniejsze prace starajcie się wykonywać pod nieobecność faceta - no chyba że Wam w tym pomaga, to co innego :) Karmelek Też oglądałam PPD o Bożym Narodzeniu. Tym razem mało było o sprzątaniu, natomiast nie mogłam uwierzyć, kiedy powiedziano że uczestniczki nigdy nie ubierały choinki :o No ale pogaduszki o Świętach zostawimy sobie na odpowiedniejszy czas ;)

Gość angela147 _16
Mitula coś w tym jest bo ja przy mojej mamie nienawidze sprzątać, ale jak sama to jestem w stanie posprzątać calutki dom. Mężczyźni lubią się przechwalać.

Witam Was :) A ja dzisiaj jadę na grób mojej babci żeby tam posprzątać. Kupiłam już duży wieniec z pomarańczowych hryzantem ozdobiony żółtymi listeczkami przyklejonymi do powyginanych gałązek wierzby. Muszę ze sobą zabrać jakieś wiaderko i szmatkę. troche już późno na porządki ale chociaż trochę ogarnę grób przed Wszystkimi Świętymi. Kupiłam też znicz duży czerwony w takich imitujących mosiądz uchwytach który wcześniej ustawię. Trzeba to zrobić aby ładnie grób wygladał jak przyjadą do niego w odwiedziny inni ludzie.

Ale cisza... wszyscy chyba albo sprzątają albo powyjeżdżali :) Wróciłam z cmentarza ale właściwie to nic prawie nie zrobiłam bo ciemno było. Brrr... okropnie jest na cmentarzu nocą... Niestety tylko o tej godzinie mogę pojechać tam i coś zrobić. Skończyło się tylko na położeniu świeżego wieńca i zapaleniu zniczy. Nie widziałam nic co trzeba byłoby wymienić. Ale widać że już sporo grobów jest posprzątanych i gustownie udekorowanych. Panuje ład i porządek. Stwierdziłam że im skromniej tym gustowniej :)

Gość dziekuje bardzo za zdjecia
o skladaniu przescieradel, Na razie jak szalony automat juz zamknietymi oczami skladam wszystkie majtki.Ladniej im w szufladzie. Niestety biustonosze wciaz straszą. Jak macie jeszcze jakies podobne linki to posylajcie prosze. T shirty i reszte ciuchow skladam jednak ma formie - ciut wiekszej niz A4 ( mam taki zeszyt) dzieki temu wszystko fajnie wygklada , równiutko.

Dzisiaj właśnie Anthea pokazywała jak się składa T shirty - sposób japoński :) prosty i skuteczny :)