Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mizo

Skrzywienie kręgosłupa

Polecane posty

Gość mizo

Witam, duża skoliozę, a w dodatku odstającą jedna łopatkę, choc jestem juz po operacji to moja wada jest widoczna, w związku z tym ma pytanie do osób z podobnym problemem, czy starcie sie ukryc swija wadę? jak sie ubieracie? , czy bluzki na ramiączkach i bardzo obcisle muszą iść w kąt?. Ja mam z ubiorem straszny problem, jak sobie z tym radziecie ?

Gość och mizo
moja kuzynka ma to samo, staraj sie duzo plywac. ubrania luzne, jakies apaszki i chustki pomagaja.

Gość mizo
pływanie juz nic nie pomoże, ale czy mam całkowicie zrezygnować z obcisłych bluzeczek?

Gość ja zrezygnowalam z obcislych
zbyt sie wstydze, uwazam, ze wygladam obrzydliwie :((( lato jest dla mnie koszmarem :((;(

Gość mizo
kurcze, i to mnie właśnie wkurza, czy latem mam sie ubierać w worki pokutne, przecież nic złego nie zrobiałm

Gość onanaia
ciala i tak nie zmienisz, ja proponuje zaakceptowac to jak wygladasz, nosic to co chcesz i w czym sie sobie podobasz i dobrze sie czujesz (daruj sobie takie mysli ze beznadziejnie wygladasz we wszystkim) i duzo sie usmiechaj, pracuj nad pewnoscia siebie i sposobem poruszania sie, to bardzo zmieni jak Cie ludzie postrzegaja

Gość onanaia
zadne worki pokutne! :) jestes kobieta 100% wiec sie ubieraj jak kobieta:)

a basen, nawet gdyby mogl pomoc (ale wiemy ze nie :(( to w zyciu bym nie poszla :( wiec pa nie tylko letnie ubrania, nie tylko ladne (bo sukienki jak worki, a nic kobiecego), to jeszcze pa wakacje nad morzem, jeziorami.

Gość mizo
bardzo bym chcaila ubierac się we wszystko co mi się podoba, ale jak widzę te ludzkie spojrzenia........ odechciewa mi sie wszystkiego

jak niby wygladac jak kobieta? :O gdy w sumie z tylu biust wiekszy niz z przodu :O i caly tulow skrecony :O i tak wyglada sie kobieco? na pewno nie. chyba lepiej maskowac to, co odraza, zeby ludzie sie nie gapili z litoscia i odrazeniem :O no chyba ze autorko wygladasz lepiej...

Gość nie zmienisz ciała
ja mam podobny problem i to nie prawda, że nie da się nic zrobić trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz to samo... zaczynałem od takich ćwiczeń proponowanych przez rehabilitantów, potem basen i siłownia

Gość onanaia
uciekanie od ludzi i rezygnowanie z tego co sie chce nosic tylko przez ludzkie spojrzenia to blad, lepszym wyjsciem jest umacniac swoja psychike. Na pewno nie jest az tak zle z tym kregoslupem zebys nie mogla wygladac kobieco. Kobiecosc to nie idealna sylwetka lecz dojrzalosc i pewnosc tego jakim sie jest i pokazywanie ludziom ze sie akceptuje swoj los.

Gość mizo
w moim wypadku ćwiczenia juz nie pomoga , jestem juz po operacji i to kilkanaście lat temu, wyszłasm za mąż, urodzilam dzieci i do tej pory było ok, ale ostatnio mam coraz większy problem z kupieniem sobie ładnych rzeczy, teraz wszystko jest takie obcisle i dopasowane , amnie to krępuje, zwłaszcza ,ze pracuje w miejscu publicznym. Chociaz z drygiej strony juz zaakceptowalam całą ta sytuację , w koncu mam mężą i dzieci ale czegoś mi zaczyna brakowa...... no wlasnie wyjazd nad morze i co ...nie rozbiore się publicznie na plaży.

tak, cwiczenia to podstawa, ale zeby mniej bolalo, skrzywienie to nie zmniejszy juz. a co do tych, co polecaja nam ubieranie sie normalnie, to chyba nie wiedza, jacy sa ludzie na ulicach :O

przepraszam ze tak nie na temat, ale jak znisoac ciaze, przeciez to olbrzymie obciazenie dla kregoslupa, ja tez jestem kilkanascie lat po operacji, ale spiep... na maxa, od razu po bylo gorzej niz przed ze wzsystkim, do tego skutki uboczne, koszmar jednym slowem, nic juz nie pomoze, tylko bedzie coraz gorzej z wiekiem i wlasnie ciaza moglaby tylko pogorszyc.

przepraszam za literowki: jak znioslas ciaze? a jeszcze co do silowni, bo patrze na wczesniejsze wpisy, to nawet jest zabroniona! zadnych ciezarow.

Gość onanaia
wiem jacy sa ludzie, chamscy i okrutni, ale czy oni maja kierowac Twoim zyciem? ja bym nei chciala uciekac. skoro autorko akceptujesz ta sytuacje, masz meza ktory Cie akceptuje i dzieci to badz szczesliwa jedz nad morze i pomysl ze jestescie sami na plazy..postaraj sie, bo nie ma sensu ciagle zwracac uwage na innych ludzi. Tak naprawde innych ludzi nie obchodzisz w ogole, a ze sa wscibscy i sie gapia..taka ich natura.

Gość mizo
byłam 2 razy w ciąży i zniosłam ją bardzo dobrze, rodzilam naturalnie i poszło gładko i szybko, w sumie to nawet nie wiedziałma kiedy urodzilam. Dobrze jest ja w ciązy nie przytyjesz duzo, ja w pierwszej przytyłam 6kg, a w drugiej 7kg, w sumie to nie było wielkiego obciążeniadla kręgosłupa.I do pracyy chodziłam do samego końca.

autorko, ta osoba ma racje: "skoro autorko akceptujesz ta sytuacje, masz meza ktory Cie akceptuje i dzieci to badz szczesliwa jedz nad morze i pomysl ze jestescie sami na plazy..postaraj sie, bo nie ma sensu ciagle zwracac uwage na innych ludzi. Tak naprawde innych ludzi nie obchodzisz w ogole" masz meza, dzieci, ludzi, ktorzy cie akceptuja, to nie jest zle. mamy inna sytacje i pewnie jednak masz mniejsze skrzywienie, bo u mnie ciaza jest odradzana, ale to i tak bez znaczenia, bo i tak nie zanosi sie, ze bede miala dzieci :O

Gość mizo
ja też kiedyś myslałam , że z taka wadą nikt mnie nie pokoch i nie będę miała dzieci, a jednak mam kochającego i dobrego męża i cudowene dzieci,, a jeśli chodzi o moje skrzywienie , jest naprawde spore i jeszcze ta odstająca łopatka, w dodatku jestem bardzo szczupła więc jest ona bardzo widoczna. Ale cóż biore od życia , to co mi daje. Jednak czasami nachodzą mnie mysli , czy inni ludzie z taka wadą , też maja podobne problemy( chodzi mi szczególnie o ubiór). Pozdrawiam wszystkie skoliozy, nie dajmy się!!!!!!!!!!!

wiesz, ja juz jestem w takim wieku, ze jest to watpliwe, ze sobie uloze zycie... nie chcialabym sporo o sobie pisac, ale skoro tez kilkanasie lat po operacji, to zapewne jestesmy w podobnym wieku, no a ty juz masz i meza i nawet dwojke dzieci. ja to raczej juz na stracenie jestem :O i z moim nastawieniem tym bardziej, ale tyle lat nie zmienilam myslenia, to juz nie zmienie :( najgorsze, ze narawde zle sie czuje, kompliakcji jest sporo, ty przynajmniej pracujesz, jestes wsrod ludzi, a ja na rencie i na nic nie mam sily, bo bol bywa nie do zniesienia :( a jak inni ludzie to nie wiem. znalam wielu z skolioza, ale mala, my widzimy u kogos wtstajaca lopatke, ale przy malej skoliozie przecietny czlowiek nic nie zauwazy. takw iec widze, ze osoby z mala skol. normalnie sie ubieraja, a z duza znalam tylko jedna osobe, to ona sobie radzila kamizelkami do niemal wszystskiego. tylko ze w lato to tez dziwnie, bluzeczka i na to kamizelka. i jesli twoim probleme jest tylko wystajaca lopatkal, to glowa do gory, nie jest zle, pozdrawiam, trzymaj sie :)

Gość mizo
ja miałam wielkie szczęście , że spotkalam na swojej drodze takiego mężczyznę , wiem o tym i szanuje to.Mam nadzieję , że Tobie również kiedys dopisze takie szczęście. Trzymam za Ciebie kciuki i pozdrawiam Cie cieplutko, Trzymaj sie i nie poddawaj!!!!!!!!!!1 Przecież jesteśmy wyjątkowe.

dziekuje za mile slowa, ale prawda jest taka, ze ja juz sie poddalam :O bo jaki sens ma zycie z bolem, z niepelnosprawnoscia, bez pracy, bez ludzi, ktorzy mnie kochaja i cenia :O pustka i bezsens totalne :O ale przepraszam za narzekanie, sama mam paskudny nastroj i charakter, to nie bede psula innym, podrawiam serdecznie i powodzenia. fajnie, ze sobie ulozylas zycie i zaakceptowalas siebie, to musi byc dobrze. Dobranoc :)