Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mateczkaM

ile dni po urodzeniu rejestruje sie dziecko?

Polecane posty

Gość mateczkaM

Jezeli dziecko sie juz urodziło np 3 godziny temu.Wiadomo że kobieta zostaje do 3 dób w szpitalu.To kiedy rodzicemają obowiązek zarejestrowac dziecko w USC czyli złozyc wniosek o wydanie aktu urodzenia? Domyslam sie ze jak dostanie informacje na kartce wystawioną ze szpitala o narodzinach? I co nalezy dostarczyc do takiego wniosku o wydanie aktu urodzenia?

Gość zadzwon
do usc tam ci wszystko dokladnie powiedza jak nie masz numeru znajdz w necie

Gość jusiek
jest na to 14 dni

JA MIAŁAM TAK:urodziłam dziecko w srode,w innym miescie niz mieszkam,bo nie ma porodówki,i tam trzeba własnie zarejestrowac dziecko.w sobote wychodzilam,a w poniedzialek jechałam je zameldowac w ty własnie samym miescie co rodzilam.to szpital powinien przesłac info o dzieciatku.ja akurat mialam szczescie bo w ten sam dzien doszlo co przyjechalam.jezeli jestes zamezna,to musisz miec akt slubu,a jak nie ale chcesz nazwisko ojca dla dziecka,to musi jechac z toba.a jak swoje,to sama mozesz.tak to wygladało u mnie.tylko troche tych podpisów trzeba bylo zlozyc.acha no i dowod osobisty jest potrzebny i jak dobrze pamietam,to twój akt urodzenia(chyba).

Gość mateczkaM
w akcie ślubu mam wpisane ze moje dzieci przyjmuja nazwisko męza więc w sumie mąz nie powinien byc obecny przy tym tzn nie ma konieczności. Zapomnialam ze trzeba dziecko tez zameldowac ale chyba dopiero jak bedzie miało akt urodzenia czy zanim bedzie miało akt? bo wtedy biore swój akt notarialny , dziecko pod pache i ide je meldowac, ale chyba cos tam trzeba wypełnic prawda? na podstawie aktu pewnie - imiona, nazwisko, miejsce urodzenia.Dziecko musi"przedstawic "swój akt urodz.abym go zameldowała.

Gość mateczkaM
mam: Jak zarejestrować urodzenie się dziecka w USC Akt urodzenia sporządza się na podstawie zaświadczenia, wystawionego przez lekarza lub zakład służby zdrowia. Zaświadczenia te, drogą służbową są przekazywane przez ZOZ do Urzędu Stanu Cywilnego. Do zgłoszenia urodzenia dziecka zobowiązani są ojciec lub matka dziecka, a gdy żadna z tych osób nie może spełnić tego obowiązku, zgłoszenia w imieniu tych osób może dokonać pełnomocnik. Pełnomocnictwo powinno być udzielone na piśmie i wymieniać imię, jakie ma być nadane dziecku. Zgłoszenia urodzenia należy dokonać w ciągu 14 dni od dnia urodzenia. Osoba dokonująca zgłoszenia powinna przedłożyć w USC następujące dokumenty: dowody osobiste rodziców dziecka, jeżeli rodzice dziecka pozostają w związku małżeńskim należy przedłożyć odpis aktu małżeństwa, jeżeli matka dziecka jest panną, przedkłada odpis aktu urodzenia, a jeżeli matka dziecka jest wdową lub rozwiedzioną przedkłada dokument stwierdzający ustanie lub unieważnienie małżeństwa, tj. odpis aktu zgonu męża lub odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie. Procedura w skrócie: osoba zgłaszająca przedstawia do wglądu w/w dokumenty, pracownik USC wyszukuje właściwe zgłoszenie urodzenia dziecka przekazane przez Szpital, osoba zgłaszająca nadaje dziecku imię (nie więcej niż dwa) Urząd Stanu Cywilnego sporządza akt urodzenia dziecka, który podpisuje osoba zgłaszająca, Urząd Stanu Cywilnego wydaje osobie zgłaszającej trzy skrócone odpisy aktu urodzenia, dokonuje zameldowania z urzędu do miejsca pobytu stałego rodziców. Czynności związane z rejestracją noworodka wolne są od opłaty skarbowej.