Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 moje biedne wlosy

4miesiac-wypada mi olbrzymia ilosc wlosow,co robic? tez tak mialyscie?

Polecane posty

Go艣膰 moje biedne wlosy

馃槶

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
艁ysienie poporodowe W czasie trwania ci膮偶y wzrasta wydzielanie estrogen贸w, kt贸re hamuj膮 wypadanie w艂os贸w. Nag艂y spadek poziomu tych hormon贸w po porodzie, a tak偶e sam por贸d s膮 przyczyn膮 przej艣cia licznych mieszk贸w w faz臋 katagenu. Rozlane przerzedzenie w艂os贸w pojawia si臋 mi臋dzy 11. a 16. tygodniem po urodzeniu dziecka. W艂osy odrastaj膮 samoistnie, bez leczenia, w ci膮gu 6 miesi臋cy. ja tez mia艂am problem ale ja bra艂am 偶elazo i mi sie poprawi艂o i nie wypadaj膮 mi wcale Szkodz膮 w艂osom Wypadanie w艂os贸w nasilaj膮 m.in. niekt贸re zaburzenia hormonalne dotycz膮ce kory nadnerczy, tarczycy, przysadki, gruczo艂贸w p艂ciowych. 艁ysienie i 艣cie艅czenie w艂os贸w mo偶e by膰 spowodowane niedo偶ywieniem, a zw艂aszcza niedoborami bia艂kowymi, aminokwasowymi, jak te偶 brakiem niekt贸rych metali 艣ladowych (np. 偶elaza lub cynku). Rola zaburze艅 w od偶ywianiu jest w ostatnich czasach bardzo istotna ze wzgl臋du na powszechn膮 mod臋 na odchudzanie si臋 za pomoc膮 \"cudownych\" diet bez konsultacji z lekarzem. Niekt贸re typy 艂ysienia mog膮 nasila膰, a nawet wyzwala膰 stresy i urazy psychiczne. Szkodliwy wp艂yw ma te偶 promieniowanie jonizuj膮ce. Odpowiednio wysoka dawka promieniowania (ok. 350 R) wywo艂uje utrat臋 ow艂osienia po kilkunastu dniach. W艂osy odrastaj膮 po 6 tygodniach. Dawka powoduj膮ca trwa艂e wy艂ysienie wynosi oko艂o 1500 R. Szkodliwe czynniki zewn臋trzne, takie jak farby do w艂os贸w, p艂yny do trwa艂ej ondulacji itp. uszkadzaj膮 zwykle nie mieszek w艂osowy, a cz臋艣膰 w艂osa ju偶 wyrastaj膮c膮 z niego i znajduj膮c膮 si臋 powy偶ej powierzchni sk贸ry, tzw. 艂odyg臋. Jej oceny dokonuje si臋 podczas badania mikroskopowego.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach