Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pysia krysia

zeby... leczenie kanalowe

Polecane posty

Gość pysia krysia

mam pyatnko moze ktos wie... jak sie mozna doprowadzic do stanu ze dentysta musi zrobic leczenie kanalowe? pytam bo chce wiedziec czego sie przestrzegac. a jersli ktos mial leczenie kanalowe to niech opowie o tym czy boli i na czym polega .... pozdr

Gość _________
ja mialam kanalowe za duzo slodyczy za krotko myje zeby itd leczenie kanalowe poleca na usunieciu miazgi z zeba czyszczeniu go od wewnatrz (to trwa tak 2-3 tyg) trzeba chodzic z opatrunkiem w srodku.Potem robi obudowe kanalu i plombuje i wszystko bolec nie boli ja mialam juz zab zaplombowany ale mnie bolal i okazalo sie ze musze miec kanalowe wiec skruszyl pombe i robil

nie zawsze sie można ustrzec ja np. miałam 2 razy kanałowe bo okazało się że stara plomba dyskretnie się rozszczelniła a ząb nie dawał znaku że coś się dzieje dopiero mała plamka przy starejplombie spowodowała konieczność wymiany na nowa i ujawniła krater :D

Gość firenza
skonczylam wlasnie studia w zakresie stomatologii , pozwol wiec,ze posluze rada :) Leczenie kanalowe trzeba przeprowadzic wtedy,kiedy miazga zeba ulegla zakazeniu lub martwicy.Najczestsza tego przyczyna jest nieleczona prochnica.Jak sie tego ustrzec?myc zeby :) ,a kiedy zaczynaja bolec - nie zwlekac z wizyta u lekarza.Leczenie kanalowe nazywa sie leczeniem endodontycznym i moze byc jedno-lub kilkuseansowe, w zaleznosci od decyzji lekarza,pacjenta i tego,ktory to zab.Pozdrawiam

Mam pytanie juz kilka msc mam leczoną 4 kanalowo, obumiera mi miazga w zebie juz normalnie mi sie chce plakac bo nie czuje poprawy w sumie nie boli mnie zab ale boli dziaslo gdy nadusze czy bedzie konieczne wyrwanie tego zeba tak bardzo tego niechce!Dziekuje Pozdrawiam

a i nie dodalam ze psuje sie on od korzenia,na zdjeciu rentgenowskim bylo widac z dwa milimetry ciemnego tak jakby cienia..czy jest szansa ze wylecze go. A i zabek zepsul mi sie przez dentystke ktora nie do konca wyleczyla mi zeba tak powiedziala mi inna pani stomatolog. Pozdrawiam

Gość firenza
z tego ,co opisalas wyglada,ze na zdjeciu sa widoczne zmiany w tzw tkankach okolowierzcholkowych (czyli przy szczycie korzenia) .Jesli sa ciemne na zdjeciu ,to prawdopodobnie jest to ziarniniak lub torbiel,nic strasznego i prawdopodobnie ustapi w ciagu kilku miesiecy po szczelnym wypelnieniu kanalu-tzn ustapi zmiana po tym czasie-potrzeba czasu na odbudowe tkanek,a bol - od razu. Nie bardzo rozumiem ,o co chodzi z umierajaca miazga...ona jeszcze jest w zebie czy juz jej nie ma(bo to wiele zmienia)?jaka jest historia leczenia tego zeba u poprzedniej lekarki-prochnica czy od razu trafilas z bolem i zaczela kanalowke?zab boli sam od siebie,tylko przy nagryzaniu czy tylko to dziaslo?i od kiedy sa objawy ze strony dziasel?tylko nad ta czworka czy w ogole problemy sa z dziaslami-krwawia,zaczerwienione jakby spuchniete?

Dziekuje Bardzo!Tak wiec w kwietniu poszlam do dentysty z bólem dziąsła pani stomatolog zrobila mi zdjecie i na nim widac około dwóch milimetrów ciemnego i powiedziala ze obumiera mi miazga w zebie ze trzeba leczyc ale to dlugo potrwa i niewiadomo czy sie wyleczy i ze trzeba bedzie wyrwac. Dwa lata wczesniej leczylam tego zeba ale nie byl bardzo zepsuty , zostal zaplombowany. Nie bolal mnie wcale dopiero niedawno te dziaslo bolalo nad 4 ale tylko wtedy gdy dotykalam a raczej przyduszalam, dziaslo bylo czerwone ale tylko w miejscu nad 4. Ta stomatolog powiedziala ze to przez to ze za pozno go leczylam lub dala mi do zrozumienia ze ta poprzednia dentystka zle go leczyla ale niewiem. Obecnie ten zab mnie nie boli tylko dziaslo jak naciskam. Kilka razy mialam czyszczone kanaly, zmieniano mi antybiotyk teraz mam wlozony tez antybiotyk na 3msc ale ja nie czuje poprawy. Jak dusze na dziaslo to czuje jakby byl tam babel wiem ze to glupio brzmi ale tak czuje. A miazge w zebie mam ale podobno obumiera od korzenia. Zab jest ładny wcale nie wyglada na chory nawet tak pani stomatolog powiedziala. Ale od korzenia sie cos dzieje.Jestem zalamana, wogole powiedziano mi ze mam bardzo miekka miazge w zebie i ze dlatego tak mi sie psuja zeby. Jestem naprawde zrezygnowana bo naprawde o nie dbam myje je wciaz i odwiedzam dentyste.Pozdrawiam i Dziekuje Bardzo!

Mam pytanie czy jesli calkiem umrze mi miazga w zebie musze ten zab wyrwac czy moge go pozostawic. Dzieki za odp. Pozdrawiam

mialam duza dziure zostala zaplombowana;) ale niestety po pewnym czasie plomba wypadla i ubytek byl juz dosyc powazny dziura byla wieksza i widac bylo dziąsło no i poddalam sie leczeniu kanalowemu zeby ocalic zeba musze przyznac ze to duze przezycie;] ale dentysta byl swietny i samo uśmiercanie nerwa nie bolało :D

Gość mena2802
No witam,skoro juz mamy tu fachowa pomoc:-) ja mam taki problem:w skrucie rosma mi osemki ale nie o tym chcialam ..caly miesiac mnie bola zeby i glowa,biore ketonal juz ponad miesiac i inne prochy tez juz byly nawet antybiotyk,nic nie pomaga,a bol nie z tej ziemi,tak jest teraz.....jakis miesiac wczesniej bylam u dentystki i wymienialam srebrna komunistyczna plombe na biala i dzis zaczynam myslec ze z tym zebem jest cos nie halo,jak zlapie go palcami tak jakbym chciala wyrwac to mnie boli,inne nie i osemki tez nie,z kolei drugi zab ktorego zaleczylam ale dentystka sie dowiercila prawie do miazgi reaguje identycznie....niewiem co o tym myslec mam nastepna wizyte w srode i chce przeswietlic wszystkie zeby bo zaczynam myslec ze to nie osemki spedzaja mi sen z powiek,co o tym mysli swieza pani stomatolog???????prosze o porade bo opadam z sil i sie boje.

Gość oklek
mialam podobnie, osemki trzeba wyrwac i nie musi bolec, mi to rwal dr Rozwadowski z krakowa, raz-dwa i po sprawie

Gość conis
Ja będą ostatnio na konsultacji w krakowskim gabinecie alfa dental, dowiedziałam się, że prawdopodobnie będę musiała mieć kanałowe leczenie. W sumie to będzie drugi raz, ale po raz pierwszy metodą endodoncji - > http://alfadental.pl/endodoncja/ Ciekawa sprawa, czy ktoś miał może już taki zabieg?

Gość gość
Proszę niech ktoś poleci dobrego dentystę w Szczecinie, który posiada rewelacyjne znieczulenie takie, żeby nic nie bolało!!! Dawno nie byłam u dentysty. Ostatni raz miałam robione leczenie kanałowe i dostałam super znieczulenie - zero bólu!! Niestety zakład zlikwidowany. Teraz czeka mnie to samo. Pomóżcie!!! Interesuje mnie również cena. Oczywiście prywatnie.

Gość gość
Ja chodzę do kliniki stomatologicznej Froe (froe.pl) i ze wszystkim jak na razie w moim przypadku sobie radzili, raz miałam kanałowe i wcale nie było tak strasznie.

Gość gość
Ja leczyłam kanałowo zęby kilka razy, niestety poprzedni stomatolog nie był zbyt precyzyjny i jednego zęba w efekcie straciłam :/ Teraz chodzę na leczenie do gabinetu Dent SM, http://www.dentsm.pl, do dra Michała Jasińskiego. Jestem bardzo zadowolona, pan dr jest naprawdę dokładny i precyzyjnie wykonuje zabieg.

Gość gość
Leczenie kanałowe pozwala na uniknięcie rwania zęba, co według mnie jest super opcją. Lepiej ratować ząb niż rwać. Mój dr też wychodził z takiego założenia i bardzo fajnie mi zęby zrobił. Trafił mi się taki energiczny fajny dentysta Kaniak u nas w Legnicy. A właściwie został mi polecony:) Leczenie kanałowe nie jest straszne, jak się ma fajnego dentyste który wytłumaczy co i jak to może być nawet miło hehe

Gość gość
"Leczenie kanałowe pozwala na uniknięcie rwania zęba, co według mnie jest super opcją. " Ta super opcja wcale nie jest taka "super" , poczytaj tekst poniższy:

Gość gość
Ja leczyłam zęba kanałowo w klinice Luxdentica w Krakowie, dokładnie na Ruczaju. U dr Rembiasz-Jedliński, zabieg był wykonywany w powiększeniu mikroskopu, dzięki czemu z olbrzymią precyzją. Znieczulenie komputerowe, które jest stosowane w klinice, zapewniło mi bezbolesny zabieg, zaoszczędziłam też sporo nerwów. Jeśli ktoś jest z Krakowa, to polecam zajrzeć tu: http://www.luxdentica.pl/leczenie/leczenie-kanalowe :)

Gość PanLeszekk
Najlepszą metodą leczenia kanałowego jest wykonywanie jej pod mikroskopem. Dzięki temu badanie jest bardziej dokładne, skuteczne i co najważniejsze – praktycznie w ogóle nie odczuwa się przy nim dyskomfortu. To świetne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy panicznie boją się dentystów (w tym mnie :D). Pierwszy raz korzystałem z takiej metody w gabinecie White Dental Clinic w Warszawie. Pan doktor Lutostański wykonał mi ten zabieg w miejscowym znieczuleniu.

Gość gość
Ja także mam za sobą leczenie kanałowe i nie jest to bolesne. Aczkolwiek wszystko to za sprawą dobrego stomatologa. Ja korzystam z http://rodentia.opole.pl/. Leczenie kanałowe tam jest wykonywane naprawdę dobrze i dokładnie. Z zębem po tym leczeniu nic złego już się nie dzieje.

Gość gość
Dr Kaniak właśnie leczy pod mikroskopem. Wysłał mnie do niego mój dentysta, który takiego sprzętu do kanałowego leczenia nie posiada. No i wizyta upłynęła mi w miłej atmosferze, chociaż to prawda, że koszty takiego leczenia są duże

Gość gość
Po prostu wystarczy przez dłuższy okres czasu nie chodzić na kontrole. Na początku robi się mały ubytek a potem staje się co raz większy i trzeba go leczyć kanałowo. Na pewno bardziej fachowe informacje znajdziesz gdzieś w Internecie. Ja miałam leczonego zęba kanałowo w gabinecie http://www.hercka.pl/ i wyjaśniali mi na czym to polega ale dokładnie nie spamiętałam.

Gość gość
Leczenie kanalowe to podobno moze byc dramat, tak slyszalam od niektorych znajomych. Ja sie balam swojego pierwszego kanalowego, ale w http://dentystazawiercie.pl/ zrpbili to profesjonalnie i nawet nie zauwazylam. Po prostu dali mi znieczulenie i po sprawie.

Gość gość
leczenie kanalowe wcale nie jest takie zle jak mowia. W http://mikrostoma.pl/ zrobia ci je bezbolesnie! warto.

Gość gość
Moje zęby leczyłam w centrum stomatologicznym www.medidens.pl w Częstochowie. Tam miałam również robione leczenie kanałowe. Zatrudniają świetnych specjalistów, którzy używają nowoczesnego sprzętu, wiec polecam ich wam.