Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość błagam........

....R a t u n k u ! ! !

Polecane posty

Gość janeczkablue
daj spokoj przeciez tego nie wybierasz i nie masz na to wplywu. prawdopodobnie wypadl ci dysk.widocznie bylas na zwolnieniu za krotko i kregoslup sie zbuntowal

Gość janeczkablue
i co ktore masz? skopiowalam ci ponizej: Rwa kulszowa jest bólem w okolicach nerwu kulszowego. Ucisk na ten nerw wywołuje silny, rwący ból, który promieniuje od lędźwi, poprzez pośladek, w kierunku nogi. Przyczyną tej dolegliwości są zmiany zwyrodnieniowe kręgów - głównie przemieszczanie się lub wypadanie krążka międzykręgowego w dolnym odcinku kręgosłupa. Ból jest odczuwalny po gwałtownym podniesieniu ciężkiego przedmiotu, potknięciu się, nagłym oziębieniu odcinka krzyżowo-lędźwiowego kręgosłupa lub zmianach pogody. Schorzenie to jest spowodowane tzw. zasiedzeniem, czyli długotrwałym utrzymywaniem ciała w jednej pozycji. Brak ruchu powoduje nadmierny ucisk niektórych części kręgu, co w konsekwencji powoduje jego niedokrwienie i niedożywienie. Lumbago jest dolegliwością odcinka krzyżowo-lędźwiowego kręgosłupa. Zmusza ono pacjenta do nadmiernego wyprostowania tej części kręgosłupa i odruchowego napięcia mięśni, co z kolei wywołuje silny ból w chwili wykonywania ruchu. Schorzeniu może towarzyszyć osłabienie czucia. Ból tej części kręgosłupa wiąże się z faktem, iż właśnie w tym miejscu znajduje się środek ciężkości ciała człowieka i jest to najbardziej narażony na wszelkiego typu przeciążenia odcinek ludzkiego układu kostnego.

Gość błagam......
wstałam ! I OKAZUJE SIE, ZE NA STOJąCO JEST ZNOśNIE ALE NIE SPOóB SIE POłOżYć. może cos ulży na stojąco

dokladnie wypadl dysk i uciska na nerwy,bdziesz chyba musiala miec nastawiony kregoslup zadz na pogotowie i napisz co ci powiedzieli

Gość janeczkablue
Lumbago (postrzał) Lumbago objawia się bóleml okolicy lędźwiowo-krzyżowej występującym z reguły ostro. Może być objawem rozmaitych zespołów chorobowych, m.in. dyskopatii i wypadnięcia jądra miażdżystego krążka międzykręgowego. Powód urazu jest zazwyczaj ten sam zwykle przeszywający ból pojawia się podczas wykonywania czynności, w której nadmiernie przeciążamy kręgosłup, np. przy podnoszeniu czegoś ciężkiego. Jest to dolegliwość, która wymaga szybkiej pomocy lekarskiej. Pamiętajmy o tym, że nawet przy znacznie mniejszych, ale długotrwałych bólach, powinniśmy zasięgnąć porady specjalisty, aby uzyskać ostateczną diagnozę. Zaniedbanie, czy niewłaściwe leczenie poważnych schorzeń kręgosłupa może prowadzić do nieodwracalnych zmian. Takim stanem jest rwa kulszowa, której objawem jest silny ból promieniujący do pośladków, ud lub nawet łydek, spowodowany uciskiem na korzonek nerwowy. Bólom tym może towarzyszyć mrowienie, drętwienie, a także niedowład wymagający szybkiej interwencji lekarskiej. Zbyt późna pomoc może się okazać nieskuteczna.

Gość spokojnie spokojnie
bol kregoslupa nie trwa wiecznie.Mam niestety praktyke w tej materii. Nie pogotowie, tylko ortopeda, Musisz isc prywatnie, do spoldzielni. bo ze skierowania sie nie doczekasz. Prawdopodobnie zapisze ci aulin - przecviwzapalne i przeciwbolowe. Na razie wez aspiryne, tez dziala przeciwzapalnie .Uloz sie w najwygodniejszej pozycji ( przyczym na lezaco moze byc gorzej, zalezy co jest ucisniete) , mozesz sie pookladac poduszkami. Nie siedz przy kompie bron Boze. Jesli dasz rade sprobuj oprzec sie na lokciach i kolanach ( tak jak piesek mniej wiecej na krawedzi lozka, jedna noge (kolano) lekko opuscic - chodzi o odciazenie czesci ledzwiowej. Moze ci tez druga osoba zrobic masaz i uciskanie odcinka ledzwiowego ( albo sama sprobuj Jesli to oczywiscie nie dysk - co jest strasznie silnym bolem i lekarz ci go by musial nastawic.

Gość janeczkablue
no kurcze przeciez nie bedziesz stala cala noc - zadzwon na pogotowie dizewczyno droga. krag ci wmasuja spowrotem i jestes jak nowa ale na zwolnienie. dzwon kobieto bo nas tu wykonczysz

Gość janeczkablue
NIE BIERZ ASPIRYNY NIE MOZNA JEJ Z LEKAMI Z PANTHENOLEM, KTORE JUZ WZIELAS!!!!!!!!!!!!!!!! DZWON NA POGOTOPWIE, NIE PRZEMIESZCZAJ SIE BO CI COS STRZELI JESZCZE GORZEJ.

poloz sie na czyms twardym na lozku bedzie cie bolalo niech ci ktos w domu wymasuje ten odcinek bolacy masz jakas masc, voltaren czy cos w tym stylu?

Gość janeczkablue
JEZU - LUDZIE PRZESTANCIE. ZARAZ ZEMDLEJE. NIE KLADZ SIE NA TWARDYM I NICZEGO NIE MASU BO COS SOBIE USZKODZISZ !!!!! DZWON NA POGOTOWIE KOBIETO I POWIEDZ ZE PODEJRZEWASZ LUMBAGO LUB RWE. BOL STAL SIE OSTRY I ZAPYTAJ CO ROBIC

Gość błagam......
dopiero skończyłam Was czytać. alev wciąż nie zadziałał, posmarować ketopromem?

Gość janeczkablue
NIE SMARUJ - JUZ NIC PRZY TYM NIE GRZEB. ZADZWON I ZAPYTAJ.

Gość błagam......
janeczko nie martw sie tak mocno, w koncu ja już 50 przeżyłam... :) dziekuję, że jesteście ze mną wszyscy 🌻

Gość janeczkablue
blagamie - od tego mam nadzieje nie umrzesz ale aspiryne po apapie to juz mozesz miec powazne problemy. lepiej juz przy tym nie grzeb, tylko zadzwon i zapytaj. jezeli nie przyjada to ci cos poradza. powiedz ze teraz tylko stoisz. kurcze - na to placimy nasze podatki

musi na twardym,to jest naturalne polozenie kregoslupa,bez ucisku masc jest jak najbardziej wskazana,delikatnie no i zadz na pogotowie

Gość janeczkablue
krolewna -ale jak cos sie przemiesiclo to niech lepiej przyjmie pozycje w ktorej nie boli, bo jeszcze jak sie bedzie kladla to znowu cos strzeli

lekarz jak przyjedzie to i tak ja polozy,nie ma innego wyjscia lepiej lezec czy stac niewiadomo jak dlugo

Gość błagam......
dziewczyny albo już trochę sie przyzwyczaiłam i opadła panika, albo zadziałał ten alev bo choc boli nie wydaje mi się to takie niemożliwe do przeżycia, jak wtedy, gdy nie mogłam wstać. Decyduję sie położyć i jeśli nie da rady zasnąć z bólu, wtedyzadzwonię na pogotowie

Gość hygienestyle
jasne - jak mozesz wytrzymac to sie poloz ale nie lykaj juz nic. i idz rano do lekarza. moja babicia miala atak lumbago i dopiero rano skontaktowala sie z lekarzem. nie ma powodu do paniki, jezeli jest jakies zagrozenie to tylko mieszanie lekow

Gość hygienestyle
= janeczkablue dobranoc pa

Gość błagam......
Bardzo, bardzo WAM dziękuję, Internet się przydaje nawet w takich sprawach! Życzę dobrych snów i pogodnego przebudzenia, wpadnijcie jutro do mojego "ratunku" to powiem co było dalej 🌼 🌼 🌼 pa! mam nadzieję, że nacierpię się przy samym ułożeniu, ale potem już będzie OK, ab\y do piątku!!!

Gość za bardzo wierzycie
w lekarzy pogotowia, po pierwsze nie sa tacy wyrywni,zeby przyjechac, w koncu to nie jest zagrozenie zycia. Poza tym NIEortopeda moze nawet spieprzyc sprawe, jesli pogotowie przyjedzie to i tak nie wymysli nic ponad zastrzyk przeciwbolowy. Lepiej sie jako tako wygodnie ulozyc i przeczekac do rannej wizyty u ortopdy.Czassem sa prywatne pogotowia , gdzie przyjezdza ortopeda i tylko wtedy wzywanie ma sens. Ja mialam potworny bol w kolanie ( od kregoslupa) nie moglam ruszyc noga , maz mnie dowiozl do pogotowia, a tam jakis konowal wcisnal mi kit ze zwichniecie potem,ze woda w kolanie,zalecil jakies bzdurne rzeczy, a to byl po prostu potwornie bolesny ucisk na kregoslup

Gość ncari
Tak czytam i myslę, że to dysk. Najgorzej jak siedziśz, najlepiej jak chodzisz/ stoisz. SBez lekarza sie nie obejdzie. Do pracy się nadawać będziesz w najbliższym czasie tylko pod warunkiem wyprostowanego kręgosłupa. Jak siedzieć, zanim wyleczysz? Najlepiej na brzegu krzesła. kolana niżej bioder. kręgosłup odgięty do tyłu. Na razie spróbuj się położyć na brzuchu i powoli poodginać do tyłu. tak ok 5-10 razy. i tak co godzinę. Pod żadnym pozorem nie pochylaj się do przodu. W ramach leczenia polecam metodę McKenziego, ale nie wiem, skąd jesteś, więc nie wiem, czy u Ciebie jest klinika. Ja już po 4 tygodniach mogłam spokojnie wrócić na intensywne treningi tańca. I od tej pory (2 lata) spokój. ta metoda polega na ćwiczeniach. 2 tygodnie, żeby mieć pewność, że dysk wrócił na miejsce i wszystko się zagoiło. i 2 tygodnie rehabilitacji. Oczywiście ćwiczysz w domu, pracy itd Zmykam już stąd, ale jakbyś miała pytania to napisz quintafalsa@gazeta.pl Pozdrawiam

Gość janeczkablue
trzymaj sie - daj znac. dobrej i spokojnej nocy. ukladaj sie tak jak mozesz - intuicyjnie

Gość błagam......
super pomysł z tym siedzeniem na brzegu krzesła z kolanami w dół :) naprawde nieomal komfortowo aż się żyć zachciało! tylko w urzędzie to będzie deko dziwnie wyglądało. ale pójde (choc pogoda ma być tragiczna!) i bede sie spodziewać, że dyr nakaże pójście do lekarza... dobranoc, zmykam pa!