Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość artekees

KTO JEST DOBRY Z EKONOMII?PLISS POMOZCIE MI BŁAGAM

Polecane posty

Gość artekees

wytłumaczcie mi co to jest punkt krytyczny ceny..czyli ile sprzedac aby miec zysk..bede miec na egzaminie z tego zadania ale nie wiem jak to sie liczy...moze ktos zna jakies linki gdzie to jest wytłumaczone dokladnie..bede cholernie wdzięczny

Gość polecam google
wpisz tam haslo punkt krytyczny ceny i pokaza ci sie stronki, ja niestety juz niewiele pamietam z ekonomii itp. ;)

Gość artekees
nikt nie jest ??:(

Gość artekees
kochana wp[isalem ale dziwne strony wyskakują :(moze polec mi jakas z tych co ci wyskoczą w której naprawde to jest wytłumaczone:)prosze....

Gość hujhujh
spadaj debilu!

Gość ja umiem ale nie powiem

Gość polecam google
Na podstawie poniższych danych ustalać: 1. Próg rentowności w wyrażeniu ilościowym i wartościowym oraz dokonać jego interpretacji Odp. Firma musi wyprodukować i sprzedać 2000 szt lub za 160000 zł aby osiągnąć punkt krytyczny. 2. Obliczyć strefę bezpieczeństwa względną i bezwzględną oraz dokonać jej interpretacji. Strefa bezpieczeńatwa bezwzględna= 2800*80-2000*80=224000-160000= 64000 zł 3. Obliczyć oraz zainwestować, ile należy sprzedać wyrobów, aby pokryć koszty, jeżeli: a) Koszty zmienne jednostkowe wzrosną o 20% Kz=60+20%*60=72 Odp: Jeśli koszt wzrośnie o 20% to firma musi wyprodukować i sprzedać 5000 szt aby nie ponieść straty. b) Koszty ulegną następnym zmianom: * Jednostkowe koszty materiałów bezpośrednich wzrosną o 5% * Jednostkowe koszty płac bezpośrednich spadną o 10% * Jednostkowe inne koszty bezpośrednie wzrosną o 20% * Koszty stałe ulegną zwiększeniu o 30% Materiały bezpośrednie: 32 zł/szt +32*5%= 33,6 zł/szt Robocizna bezpośrednia: 24 zł/szt -24*10%= 21,6 zł/szt Inne koszty bezpośrednie: 4 zł/szt +4*20%=4,8 zł/szt Razem koszty 60 zł/szt Koszty stałe: 40000 zł +40000*30%= 52000 zł Cena jednostkowa= 80zł/szt c) Jednostkowa cena sprzedaży spadnie o 20% Cena jednostkowa: 80 zł/szt -80*20%= 64 zł/szt Odp: Jeżeli cena jedn spadnie o 20% to firma musi wyprodukować i sprzedaż 10000 szt, aby nie ponieść straty 4. Ustalić ile należy sprzedać wyborów A, aby zysk wyniósł 6 000 zł P-K=Z R = 40000+6000/80-60= 2300 zł Odp: Aby firma osiągnęła zysk 6000 zł firma musi wyprodukować i sprzedać za 2300 zł.

Gość polecam google
ale to tylko przyklad. Poza tym szybko na to wpadlas/wpadles, zeby sie nauczyc skoro sa wakacje.

punkt krytyczny mamy wtedy gdy jednostka wyprodukuje ileś tam sztuk produktu a nie osiągnie ani zysku ani ani straty, czyli pokryje tylko swoje koszta

Gość niemam wakacjii
ale ja niemam wkaacji bo mam egzaminy teraz bo sesja sie zaczela")