Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

emigrantkaaga

Slub z Irlandczykiem - POMOCY!

Polecane posty

Witam wszystkich kochani! Potrzebuje Waszej pomocy. Mieszkam w Londynie. Zakochalam sie (bez pamieci ;-)) w Irlandczyku. Planujemy slub (tylko cywilny) w Londynie. Mam maly problem... Czy ktos wie jakich formalnosci musze dopelnic? Poza tym jestem wdowa i nie mam aktu zgonu mojego meza (wszystkie dokumenty zostaly w Polsce i nie mam nikogo kto moglby mi je przeslac). Mam tu swoj paszport, dowod osobisty, akt urodzenia i akt slubu ale nie mam aktu zgonu meza. Nie mam dzieci i nigdy tez po slubie nie zmienilam swojego nazwiska (nie przejelam nazwiska po mezu ani tez nie mam podwojnego). Mam problem (OGROMNY): KLAMAC czy NIE? - czy wogole sie nie przyznawac w tutejszym USC ze bylam mezatka? (nie zmienilam nazwiska i ogromnie sie boje, ze bez aktu zgonu meza nie bedzie mozliwe zawarcie slubu :-(), - jezeli myslicie, ze MUSZE POWIEDZIEC, ze mezatka bylam to jak sciagnac akt zgonu meza z Polski (nie mam nikogo w Polsce i do Polski przyjechac nie chce tylko po papierek - koszty, mam nowa prace tu itd. itp.) Agnieszka, lat 30, Londyn KOCHANI POMOCY!

Gość Ja i tylko On
osoba owdowiała: odpis skrócony aktu urodzenia pisemne zapewnienie o nieistnieniu okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa odpis skrócony aktu zgonu współmałżonka cudzoziemiec: odpis aktu urodzenia wraz z tłumaczeniem dokonanym przez tłumacza przysięgłego zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa wydane przez właściwy organ w kraju cudzoziemca lub przedstawicielstwo dyplomatyczne albo postanowienie sądu rejonowego zwalniające od obowiązku przedłożenia zaświadczenia o zdolności prawnej Świadkami ślubu cywilnego muszą być dwie osoby mające ukończone osiemnaście lat dowolnej płci (mogą to być dwie panie lub dwóch panów!). W dniu ślubu zgłaszają się one 15 minut przed ceremonią w USC z dowodami osobistymi. 15 listopada 1998 roku została podpisana pomiędzy Rzeczpospolitą Polską a Stolicą Apostolską tzw. umowa konkordatowa. Zgodnie z tą ustawą wszystkie osoby wyznania rzymsko-katolickiego mają możliwość zawierania tylko jednego ślubu - kościelnego, a nie jak do tej pory dwóch - cywilnego i kościelnego. Dwie oddzielnie ceremonie ślubne w kościele i Urzędzie Stanu Cywilnego nie są już konieczne, aczkolwiek narzeczeni mogą się na nie zdecydować. Niestety nie ominą Parę Młodą wizyty w Urzędach Stanu Cywilnego. W przypadku wdowy lub wdowca: - odpis skrócony aktu urodzenia - odpis skrócony aktu zgonu współmałżonka - dowód osobisty do wglądu Odpisy aktu urodzenia można pobrać tylko w USC właściwym ze względu na miejsce urodzenia. Istnieje możliwość przesłania odpisu z USC np. z innego miasta do urzędu w miejscu zamieszkania narzeczonej (-nego). Należy wystąpić wtedy ze specjalnym wnioskiem w USC, w którym załatwiać będziemy resztę formalności. No.