Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wefwqfe

zagadka logiczna

Polecane posty

Gość laleczka chucky
w sensie kłade dwa worki potem znowu dwa i znowu dwa dokladam cały czas... jest jedno wazenie bo nic bym z wagi nei sciagała...

można ewentualnie wziąć po jednej monecie z każdego worka, położyć na szalach po pięć monet i pokolei zdejmować monety.

Gość laleczka chucky
Ignacja w sumei masz racje.. tak jest nawet lepiej bo nikt nie mowił ze w workach jest tyle samo monet :)

Gość mała cwaniaraaa
kurde zle zadałam zagadke :( zle liczby

Gość mała cwaniaraaa
jeszcze raz: Mamy 10 worków z monetami. W 9 workach znajdują się prawdziwe monety ważące 14 gramów, natomiast w jednym worku są fałszywe monety ważące 15 gramów. n i jak za pomocą 1 wazenia wskazać który jest fałszywy? sory ale teraz jest ok wiec myście :D

A co to znaczy zwykławaga? Taka z odważnikami, czy zwykła to w dzisiejszych czasach już elektroniczna, ewentualnie z obrotową skalą? Bo to ma znaczenie...

Gość mała cwaniaraaa
dobra i ostatnia zagadka jaką znam Stoisz przed dwoma bramami, z których jedna prowadzi do wyjścia natomiast druga do przepaści. Przed bramami stoi dwóch strażników, z których jeden kłamie a drugi mówi prawdę. Jak sformułujesz tylko jedno pytanie, które zadając tylko jednemu strażnikowi uzyskasz odpowiedź, która prowadzi do wyjścia?

Gość mała cwaniaraaa
zwykła waga

Gość tereferekukustrelababazłuku
he ehe z tą Maria też powiedziałam Nunu...ale guła ze mnie

Gość mała cwaniaraaa
dobra powiem o tych monetach bo zamieszałam nieźle :D rozwiązanie Bierzemy z pierwszego worka 1 monetę, z drugiego 2 monety, z trzeciego 3 itp. * więc na wadze mamy 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10=55 monet * Jeśli wszystkie monety byłyby prawdziwe to waga powinna wskazać 55*14=770 gramów * Jeśli waga wskaże o 1 gram więcej to w pierwszym worku są fałszywe monety * Jeśli waga wskaże 2 gramy więcej to owe monety są w worku drugim * Natomiast jeśli waga wskaże 775 gramów (5 gramów więcej) to fałszywe monety są w piątym worku

To latwiej wziąć po jednej monecie z każdego worka, policzyć i powinny ważyc razem, położyc na wadze i po kolei zdejmować obliczajc, czy sie zgadza.

Gość mała cwaniaraaa
no moze choc nie wiem czy tak wyjdzie ... powiem szczerze ze akurat tą zaghadke to przeczytałam gdzies i jest dosc trudna :) ale czekam na odpowiedzi o strażnikach :D

Gość tereferekukustrelababazłuku
z monetami za trudne dla mnie

Gość mała cwaniaraaa
no moze i tak .... nie wiem powiem szczerze ze tą zagadke gdzies przeczytałam i niedojsc ze pomieszałam troche na początku to to dosc trudna zagadka ale czekam na odpowiedzi o strażniku :D

Gość mała cwaniaraaa
o dwa razy mi sie napisało a bład strony był :D hehe

Gość wefwqfe
moje zagadki: ZAGADKA 1 : Biegniesz w maratonie. Na którym będziesz miejscu gdy wyprzedzisz ostatniego zawodnika? ZAGADKA 2 : Biegniesz w maratonie. Na którym miejscu będziesz gdy wyprzedzisz drugiego zawodnika? ZAGADKA 3: Kij ma dwa końce. Ile końców ma 7,5 kija? ZAGADKA 4: Troje ludzi zostało skazanych na śmierć... tuż przed egzekucją szeryf wziął ich jednak do siebie i posadził na trzech krzesłach jedno za drugim. Pierwsza osoba nie widziała więc nikogo, druga osoba widziała tę osobę która siedziała przed nią a trzecia osoba widziała dwie pozostałe. Szeryf przyniósł też ze sobą pięć kapeluszy - trzy czarne i dwa białe. Nałożył skazańcom opaski na oczy, następnie losowo nałożył każdemu po jednym kapeluszu... W końcu tuż przed ściągnięciem opasek z oczu powiedział iż jeżeli którakolwiek z osób będzie w stanie powiedzieć jakiego koloru kapelusz ma na głowie - daruje całej trójce życie... Na prawidłową odpowiedź dał jedną minutę... po czym zdjął wszystkim osobom opaski... Nastało milczenie... w końcu po 59 sekundach osoba siedząca z samego przodu krzyknęła nerwowo prawidłową odpowiedź... W jaki sposób mogła jej być pewna? i oczywiście jaka to była odpowiedź... (zapewniam was że na to jest uzasadnienie, nie jest to nic podchwytliwego) Twoją zagadkę, o straznikach znam. Pytanie - którą drogę (bezpieczną) wskaże mi twój brat? i trzeba iść w drugą

Gość skrzydelko i nozka
moze zobaczyl, ze zostaly 2 biale kapelusze , wiec kazdy musial miec na glowie czarny kapelusz

Gość wefwqfe
Nie. Oni nie widzieli jakie kapelusze zostały odłożone. Szeryf nałożył im kapelusze na głowy a resztę kapeluszy schował i dopiero im zdjął opaski

wefwqfe-----> Odpowiadam: Z1- nie można wyprzedzić ostatniego zawodnika bo za nim nikogo niema. Z2 - wyprzedziwszy drugiego jest się drugim Z3 - O ile za pół kija można uznać kij o połowę krótszy to 7,5 kija ma 16 końców jednak jest to raczej 8 kijów tylko jeden krótszy Z4 - Pierwszy wydedukował, że ma kapelusz czarny. Ale po kolei, zacznijmy od ostatniego: gdyby widział przed sobą dwa białe natychmiast by wiedział że sam ma czarny. Widział więc przed sobą bądź dwa czarne bądź w różnych kolorach. Ponieważ się nie odezwał 1 i 2 to wiedzieli. Drugi wiedząc to co powyżej i widząc przed sobą biały wiedziałby że sam musi mieć czarny. Ponieważ obaj się nie odezwali dla pierwszego było oczywiste że sam ma czarny! Bardzo ciekawa zagadka :)

Gość wezelek
no jak sie ma kapelusz to rondo zwykle sie widzi a to na pewno tak osoba z przodu zdagla ? nie ta z tylu ?

To teraz ja: żółw zaproponował zającowi wyścig na 100m ale z forami. Zając miał wystartować godzinę po nim. Zając wiedział że żółw może w godzinę pokonać najwyżej 50 m a sam nie wysilając się wcale 100 m przebiegnie w minutę - zgodził się. Szybko cię prześcignę powiedział żółwiowi. Na to żółw: Nigdy mnie nie prześcigniesz! Żółw ruszył. Po godzinie był gdzieś w połowie dystansu. Wtedy wystartował zając i szybko dobiegł do miejsca w którym był żółw gdy on startował. Oznaczmy tę chwilę numerem 1. Żółw jednak w tym czasie przebył pewną drogę i był przed zającem. Po chwili zając dobiegł do miejsca gfdzie żółw był w chwili 1 (ten moment nazwijmy chwilą 2) lecz żółw znowu się trochę posunął do przodu. I tak dalej... Zając cały czas zbliżał się do żółwia ale nie mógł go wyprzedzić. Dlaczego? A może w tym wywodzie jest jakiś błąd?

Gość ergerger
wezelek - oczywiście że osoba z przodu, ta która nikogo i niczego nie widziała bywalec - ja nie wiem... byłoby to prawdą, gdyby od chwili nr 1 zając poruszał się z prędkością żółwia wyjaśnisz?