Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tttttttttttyuuuuuuuu

czy jak mam 18 lat, powinnam wziąć ślub?

Polecane posty

Gość tttttttttttyuuuuuuuu

jestem w ciazy, urodze jak będę mieć prawie 19, będę nadal mieszkać z dzieckiem u rodzicow, przynajmniej do ukonczenia szkoły, potem nie wiem jak bedzie. w przyszłosci z ojcem dziecka chcemy załozyc rodzine, ale.. czy teraz, zanim urodzi się bobasek powinnam wziac z nim slub??? jesli, nie.. to kiedy jest ten włąsciwy moment w zaistniałej sytuacj?

Gość gssssssaa
zglupialas dziewczyno??????? nie wychodz za maz. jezeli facet cie kocha to jak odchowcie troche dziecko i skoncza sie kryzysy typu - ty niewyspana i wszedzie syf, czego nie wytrzymuja nawet dojrzali do ojcostwa faceci - to sie pobierzecie i milutko zostawicie komus dziecko i skoczycie sobie w podroz poslubna. niech facet bedzie blisko ale zadnego slubu.

Gość ttttttttttttyuuuuuuuuuuuuuu
aha, dziekuje serdecznie za odpowiedz. własnie kompletnie nie wiem co powinnam zrobić w takiej sytuacji :o nawet nie miałam zadnej kolezanki..w takiej sytacji

To zalezy tylko od Ciebie-jesli czujesz,ze to mezczyzna na cale zycie to dlaczego nie.... A jesli masz chocby malenkei watpliwosci to zaczekaj az maluszek sie urodzi. Pozdrawiam 🖐️

Gość ja bym nie brała ślubu
ślub wzietyze wzgleduna dziecko w drodze to na ogół zle rozwiazanie

Gość pożałowaliście 3zł na gumke...

Zalezy jak kto patrzy na ta sprawe... Bo jesli patrzysz na to,ze hajtnelabys sie po to aby dziecko mialo swiadomosc,ze jego rodzice byli malzenstwem gdy przyszlo na swiat,a masz mimo wszystko watpliwosci co do slubu-bo jednak jest to decyzja na cale zycie,to poczekaj az dzidzius przyjdzie na swiat.Wtedy ewentualnie na spokojnie sobie wszystkie sprawy pozalatwiacie,wyszalejesz sie na weselu...A tak-z maluszkiem w brzuchu chyba za bardzo szalec nie bedziesz mogla.A hajtasz sie raz w zyciu nie...

Gość gssssssaa
a czy ktos cie naciska w tej sytuacji? co z tego, ze masz tylko 18 lat. za pare lat bedziesz dojrzala kobieta i masz prawo do slubu - radosci z sukienki, tortu, podrozy. to wszytsko wymaga radosci i uwagi a teraz skup sie na radosci z ciazy. ciesz sie nia . wyjezdzajcie sobie po wozek, ze wszytskiego rob swieto. i nie panikuj. to twoja pierwsza ciaza. na calez ycie zapamietasz ta radosc. to, ze troche moze za wczesnie w nia zaszlas i ze zmniejszy ci to komfort innych rzeczy, nie znaczy ze nie mozesz sobie jak sie wszytsko ustabilizuje wziac slubu w komforcie i wszytskim sie cieszyc

Gość moja znajoma
byla w podobnej sytuacji. Facet nalegal na slub. Jej mam powiedziala, ze na slub zawsze jest czas. Wiec sie wstrzymala ze slubem. Z facetem nadal oczywiscie byla. Rozstali sie kiedy dziecko mialo 3 latka, bo zwiazek nie mial sensu. Wiec i ty poczekaj. :)

Gość gssssssaa
i nie daj sobie wmowic jakiej winy typu pozalowaliscie na gumke itp. to jest twoje zycie twojje pierwsze dziecko i czasy sie zmienily kiedy to bylo pietno na cale zycie. organizuj sobie zycie tak jak wymarzylas. wez slub dlatego, ze jestes atrakcyjna kobieta nie dlatego, ze ciezarna.

Gość tttttttttyuuuuuuu
to moze brzmi tak jakbym to planowała. ale ja naprawde przezywałam ten cały horror wczesniej szok, reakcja rodzicow, rodziy.. itp (sasiadow i znajomych jeszcze nie) ale decyzja juz podjeta, dziecko urodze a rodzicie pomoga. zanim zaszłam w ciąze, wiedziałam ze ten chłopak to ten jedyny, na całe zycie! kocham go z całych sił i wiem ze o mnie tez! to ze soba chcemy spedzic reszte zycia wiemy napewno! tylko nie wiem kiedy bedzie w takiej sytacji własciwy moment na slub.

Gość tttttttttyuuuuuuu
i tak pewnie bedzie jak rodzice postanowią :o teraz jestem (razem z dzieckiem) u nich na garnuszku.. i nawet za bardzo nie chce swojego zdania demonstrowac..

Gość gssssssaa
sluchaj to teraz wyglada troche strasznie. ale to nie jest tak, ze jestes za mloda. te normy wyznacza spoleczenstwo ale one sa subiektywne. i ciaza i narodziny to dla kobiety duzo radosci. przede wszytskim nie daj sie wtloczyc w role "dziecka w ciazy" ani w poczucie winy. wyobraz sobie, ze masz juz 2pare lat jestes w stalym zwiazku i to jest wyczekane dziecko. i tak sie zachowuj. kup sobie kremik, ciazowe ciuchy, daj sie rozpieszczac. naucz wszytskich niedouczonych w tej kwestii, ze sa inne czasy. TO JEST TWOJE ZYCIE I PIERWSZA CIAZA. nie doprowadzaj do tego, ze za pare lat kiedy bedziesz juz w wieku 2paru lat, bedziesz ze strachem wspominala ten okres w zyciu.

Gość janinka123
ja mam 23 lata i jestem w ciazy:) z chlopakiem jestem juz 7 lat, na razie nie chcemy slubu- za 2, 3 lata jak dzidzia sie urodzi- naszym zdaniem tak dla nas bedzie najlepiej, pozatym zawsze smialam sie z dziewczyn, ktore wpadly i z tego to powodu szybko musialy wziąć ślub, oczywiscie jest presja ze strony jego mamy- bo to osoba mocno wierząca i jak to bedzie wyglądało:? ehhh, urodz dzidziusia, skonczysz szkole, zobaczysz jak sie wam bedzie ukladalo i wtedy sie pobierzecie, sama przeciez nie wiesz czy jeszcze tego chcesz?!

Gość gssssssaa
dziewczyno - nie daj sie zaszczuc. twoi rodzice jak zobacza ze ciaza sie cieszysz i traktujesz to lekko, to tez im ciezar spadnie z serca. pogadaj z nimi - powiedz, ze chcesz zebyscie wspominali ten czas milo, ze dziecko nie bylo planowane, ale to nie znaczy ze nie chcesz sie tym cieszyc itp.

Gość gssssssaa
jest jedna zasada - ciaza rozwiazuje sie naturalnie po 9 miesiacach a malzenstwo nie tak latwo. czasami ludzie mecza sie latami, zanim zdecyduja sie rozstac.

Gość gssssssaa
a czas na slub - to proste - wtedy kiedy to slub bedzie tematem nr 1. i nic nie przycmi ci radosci z tych wszytskich uroczystosci. a male dziecko w domu to jakby caly czas byl swiateczny nastroj. czeka cie duzo super milych chwili .

Gość według mnie to
ślub w ciąży to pod ludzi, sztuczne i w ogole żałosne. moi znajomi wzięli tak ostatnio ślub, a gdyby nie dziecko to by się raczej nie spieszyli :O ja mam dziecko i żyjemy sobie bez slubu, nie plaNUJEMY W NAJBLIżSZYM CZASIE, NIEPOTRZEBNE TO NAM DO PEłNI SZCZęSCIA, BO NAJWAżNIEJSZE DLA NAS JEST ZDROWIE MAłEGO I SZCZęśLIWA RODZINA :-)