Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koffanie

tampax

Polecane posty

Gość koffanie

mam 14 lat. mam bardzo nieregularni okres zdarza sie ze co 2 - 3 miesiace. niedlugo zbliza mi sie okres i chce wyprobowac tampaxy na sam poczatek z jedną kropelką. 1. czy tampon moze wpasc do środka razem ze sznureczkiem tak ze go nie bede widziec?? 2. czy moze urwac sie kawalek tamponu i wpasc do środka. ? co sie wtedy stanie? 3. co jesli sznureczek sie urwie? prosic o pomoc mamę ;/?? ilu z was sie tak zdarzyło? 4. czy moge caly czas kiedy ma okres uzywac tamponów nawet kiedy mama poczatek okresu i jego koniec? bo dziewczyny pisaly ze lepiej go wymieniac z podpaskami bo krew krzepnie czy cos takiego 5. Czy jesli przy wkladaniu tamponu i przy jego wyjmowaniu mam czyste rece to czy moge sie zakazic ta infekcja PPS czy jakoś tak?? prosze o szybka odpowiedz gdyz niedlugo mi sie zbliza okres a inie znam odpowiedzia na te pytanka :(:(:(

Gość linka_m
też mam 14 lat ;) 1. tampon nie może wpaść do środka, zawsze będziesz widziała sznureczek :) 2. tampon nie może się urwać 3. jeśli sznureczek się urwie (a bardzo rzadko się to zdarza) to mama ci nie pomoże. musisz iść w takiej sytuacji do ginekologa. 4. możesz używać tamponów przez cały okres i nic ci się nie stanie. pamiętaj jednak o odpowiednim rozmiarze i o zmianach :) 5. o chorobie TSS możesz przeczytać w ulotce, przy każdej paczce tamponów. co to jest, skąd się bierze, czym się objawia...

jeśli martwisz sie o ten sznurek to weź poświęć jeden tampon i \"rozbrój\" go :D zobaczysz że nie ma takiej opcji żeby sie urwał a TSS jest b. rzadkie (poczytaj ulotkę żeby wiedzieć co i jak) wg mnie czynnikiem ryzyka może być przetrzymywanie za długo tamponu w pochwie bo rozkładająca sie krew może być przyczyną zatrucia (głowy za to nie dam czy to prawda ale na wszelki wypadek wymieniam co 3-5 godzin i uważam to za bezpieczne)