Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakrecona jak diabli

Jak zrobic sos czosnkowy??

Polecane posty

Wersja lżejsza, Serek typu bieluch (2 opakowania) do tego dwa jogurty naturalne starty czosnek + odrobina granulowanego (ja daję nawet więćej :)) Sól.

Jogurt naturalny+ majonez+ czosnek(swiezy przecisniety)+ sol+ koperek lub ziola wg uznania. Zamiast jogurtu mozna wykorzystac gesta smietane.

Gość grugru
a do czego ten sos? można zrobić na przykład mocno czosnkowe tza-tziki, albo sos z gęstego jogurtu, czosnku i owocu awokado(miksuje się to wszystko).

ja jadlam u kolezanki taki sos z pomidorami byl pyszny:-) sprobuje waszych przepisow Dzieki:-)

tzn pomidory byly nim polane

Gość grugru
hehe, no właśnie dla mnie nie ma sosiku, do którego nie można by dowalić dużej ilości świeżego czosnku:)

Gość grugru
ja jadłam kiedys taki sos do pomidorów, który był po prostu wymieszaną(spora ilością) startego żółtego sera, czosnku i majonezu

Polecam lekturę www.pychotka.pl widziałam tam kilka przepisów

Gość oooooooooooooooooooo
Granulowany??? A dlaczego nie naturalny, wiec majonez+jogurt naturalny+kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praske (zalezy od upodobania)

4-5 zabkow czosnku 1/3 szklanki oliwy 1/4 szklanki soku z cytryny miksujemy w blenderze. nadaje sie na marynate, jako sos do salatek/surowek, do ryby, miesa, jako \"maczacz\" .... a oprocz tego samo zdrowie :classic_cool:

PRZEPIS PROSTO Z PUBU Z POZNANIA :) *Duzy majonez winiary *Mały jogurt naturalny *1/4 torebeczki: pieprzu ziołowego, oregano, bazylii, czerwonej papryki *3-4 zabki czosnku stłuczone tłuczkiem do miesa. NIGDY NIE DAWAJCIE CZOSNKU GRANULOWANEGO.

Gość marple
ile dodajecie majonezu do kubka jogurtu?

Gość natka1233
1 jogurt naturalny 1 serek homo 5 ząbków czosnu 2 łyżki majonezu Wegetę,pieprz,sól,zioła prowansalskie,może być ogórek konserwowy,pietruszka zielona lub koperek.

Gość martitkaaa
ja tam zadnego majonezu nie dodaje robie to tak: kefir kilka ząbkow czosnku (wg.uznania) ja daje 2 pokrojonego w drobniutka kosteczke sol, pieprz, pieprz ziolowy i sos salatkowy koperkowy:P

Gość Wanilia 1981.01.01
witam a ja mam fajny przepis z dodatkiem czosnku.. poł słoika majnezu ,pół kubka smietany 18% a nawet 12% moze byc do tego 3 jajka gotowane , duzooo kopru ,3 ogórki korniszone ,cebula jedna mała ,czosnek ze 2 wieksze,sól ,pieprz. majonez wymieszac razem ze smietana ,doadac pokrojony koper i cebule ale drobno siekana ,do tego ogórki trzy w kostke pokrojone i 2 łyżki wody z ogórków ,jaja pokorojone w kostke ,sól, pieprz i wszystko ładnie wymieszac delikatnie zeby nie było kogla mogla podawac z ryba smazona POLECAM PYSZNE!!!! oczewiscie wczesniej na 30 minut do lodówki bedzie zmina i super czuc czosneczek

Gość asita
hmmm najlepsz ejst alioli: majonez+ wicisniety czosnek +oliwa,bardzo dobry nawet sam z grzankami:)

Gość natka1233
a wiecie możze jak zrobić masło czosnkowe ?

masło czosnkowe potrzebne czosnek masło odrobina soli na kostkę masła ok 3 dużych ząbków, ale jak lubisz może być więcej czosnek wycisnąć przez praskę lub drobno pokroić następnie rozetrzeć z solą dodać do miękkiego masła i utrzeć trochę przełożyć do naczynia, albo coś uformować w folii aluminiowej i do lodówki smacznego

sos czosnkowy do majonezu wrzucam duuużo roztartego z solą czosnku potem dodaję śmietanę, tyle, żeby uzyskać lejącą konsystencję