Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość praca mgr

związki sformalizowane i niesformalizowane - ważne, pomóżcie!

Polecane posty

Gość praca mgr

witam, właśnie skończyłam 4 rok studiów i zacznę pisać pracę magisterską o związkach sformalizowanych i niesformalizowanych. potrzebuję opinii młodych ludzi na ten temat jaki związek wg was jest "lepszy, pełniejszy" etc. prosze podawajcie koniecznie swoja plec, wiek, jesli macie kogos to jak dlugo jestescie w zwiazku, malzenstwo czy wolny zwiazek,czy macie lub planujecie dzieci i czy taka decyja wplynie na sformalizowanie zwiazku wolnego, ile lat ma partner lub maz........ i komentujcie wpisy forumowiczek, opinie to wazna czesc mojej pracy przepraszam za brak polskich znakow ale taka ma kiepska klawiature dziekuje z gory

Gość To sie wpisze
Ja (kobieta) 32 lata , on 38 Razem 4,5 roku Wolny zwiazek , nie planujemy slubu. Dzieci ja nie chce - on tak , ale nie bedziemy miec :P

chętnie pomogę, najpierw chciałam zapytac- co studiujesz? fajny temat pracy:)

Gość Marta**
witam ja mam 24 lata, maz ma 27 lat razem tzn. jako para 5,5 roku, jako malzenstwo prawie 2 lata planujemy dzeiecko za jakies 2 lata

Gość praca mgr
dziekuje a studiuje socjologie

razem 5 lat, slub w planach ale poki co nic konkretnego, chcemy dzieci mamy po 24 lata

ja mam 26 lat, mój partner 23 lata. razem jesteśmy 3,5 roku, mamy miesięcznego (dokładnie!) synka ❤️ nie planujemy slubu w związku z tym,ze mamy dziecko, chcemy kiedyś się pobrać ale nie śpieszy nam się, może za jakieś 2-3 lata.....

oboje po 31lat, razem 3 lata, w tym 2 lata w związku nieformalnym, rok w zalegalizowanym:) życie na kocią łapę nie przeszkodziło nam nawet w kredycie mieszkaniowym:) związek zalegalizowany głownie ze względów prawnych. W planach dziecko... dodam, że ślub niewiele zmienił w naszym związku... moze jedynie to, ze załatwiając jakieś sprawy urzędowe łatwiej i wygodniej jest używać określenia \"mąż, żona\", niż wcześniej... no bo jak w urzędzie określić osobę z którą się żyje w związku nieformalnym? narzeczony? facet? konkubent? dodam, ze dla nas obojga jest to już drugie małżeństwo... oba pierwsze były od razu zalegalizowane...

ja 25, mój chłopak 26 razem 2 lata planujemy ślub i dzieci, ale w przyszłości za jakiś rok lub dwa, na pewno nie wcześniej. Oboje uważamy za ważne sformalizowanie związku, szczegolnie gdy ma się dzieci. Może to mój stereotyp, ale uważam że to takie uroczyste rozpoczęcie życia rodzinnego. Przysięgasz komuś miłość i wierność, a więc musisz być tego absolutnie pewnym(mnie wychowano, że słowa się zawsze dotrzymuje) i trzeba do tego dojrzeć, więc to jakby kolejny etap miłości dwoja ludzi.

Gość kobiecinka
oboje po 36 lat, przy czym ja mam za sobą już małżeństwo. Byłam za młoda i za głupia. W obecnym związku jestem od dwóch lat. Nie chcemy ślubu, przynajmniej na razie. Spodziewamy się dziecka więc może ze względu na nie za kilka lat się pobierzemy. W związku niesformalizowanym żyje się o niebo lepiej.

Gość agivp
ja lat 23 moj chlopak lat 33. mieszkamy razem od dwoch lat, w ziazku 3 lata. jestesmy para, planujemy slub i dzieci - hmm za jakis czas, oboje chcemy sformalizowac ten zwiazek miec potomstwo ale za jakis rok , dwa. jestesmy bardzo szczeslii razem

Gość trusski
ja mam 19 on 21 jestesmy razem od wrzesnia 2006 za 3 tyg urodzi nam sie coreczka... slub 9.9.2009 bedzie okragle 3 latka :P

Bez rożnicy czy kocia łapa czy małżeństwo. Ja 27, mąż 27. Od dwoch lat po ślubie (cywilnym), tylko ze względu na dzieci i ich prawa i przywileje (śmiesznie brzmi w odniesieniu do ojczyzny naszej :O ). Razem jesteśmy 7 lat. Ale dumnie brzmi : \"MOJ MĄŻ\" czy \"MOJA ŻONA\" :) ... Pamiętam, jak podczas ciąży (będąc formalnie panienką) nieżyczliwe pielęgniarki patrzyły na mnie jak na zagubione dziewczę, ktore myśli, że dzieci przychodzą na świat z kapusty! Młodo wyglądam.. już im wybaczyłam

Gość niesformalizowanaaa
Ja 23 On 34 razem od 4 lat, a mieszkamy wspolnie od okolo 3. W sierpniu narodziny naszego planowanego dziecka ❤️. Ślub bedzie;).. kiedys;) Najprawdopodobniej zanim bobach pojdzie do przwdszkola.. Zalegalizowanie, uwwazam rzeczywiscie zmmienia postac rzeczy w jednym wypadku.. i zacytuje tu słowa blue_eyes : "...związek zalegalizowany głownie ze względów prawnych. ..ślub niewiele zmienił w naszym związku... moze jedynie to, ze załatwiając jakieś sprawy urzędowe łatwiej i wygodniej jest używać określenia "mąż, żona", niż wcześniej... no bo jak w urzędzie określić osobę z którą się żyje w związku nieformalnym? narzeczony? facet? konkubent?..." pozdrawiam 🖐️

Gość
w drugim zwiazku niesformalizowanym ( ale juz niedlugo) ja 30 on 37 , mam syna z pierwszego zwiazku ( tez niesformalizowanego na szczescie), planujemy miec jeszcze jedno ale to sie zobaczy

Gość
jestesmy razem 4 lata

Gość ..........mmm

Gość praca mgr
dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi czekam na więcej!

Gość praca mgr
???? BARDZO PROSZĘ WPISUJCIE SIĘ :(

Gość htrg
ja 23 on też razem 5 lat, nie mieszkamy razem, narazie tak nam dobrze, slub planujemy za dwa lata

Gość wesoła kobietka
ja 28 on 35 razem 4 lata a 2 po slubie. bez dzieci.

Gość Łezka.....
Ja prawie 21 On też,razem jesteśmy od 4 lat...kiedyś bardzo sie kochaliśy(przynajmniej ja jego) a teraz to sama nie wiem,chyba w zbyt młodym wieku zaczeliśmy powazny związke;raczej nie będzie z tego ślubu-On jest na tyle beszczelny,że uważa,że pierścionek to za droga i bezsensowna inwestycja:/ a jesli nie będzie małżeństwa to dzieci na pewno z nim mieć nie będę! Miłego pisania pracy mgr:)