Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ojejejej

Jak to jest w USC

Polecane posty

Gość ojejejej

Witam!! Potrzebuje pomocy. Planujemy slub za granica i pozniej chcemy go zarejestrowac w USC. Z mojego USC potrzebuje zaswiadczenia o zdolnosci prawnej do zawarcia slubu za granica. Pytanie nastepujace: czy moj partner musi razem ze mna zglosic sie po takie zaswiadczenie dla mnie?? Obecnie on nie moze przyjechac do Polski wiec dlatego pytam. Czy urzednik wyda mi takie zaswiadczenie bez towarzystwa mojego partnera?? Czy moge sama sie po to zglosic?? Nie mam przy sobie jego aktu urodzenia. Po powrocie zarejestrujemy slub w jego usc i w moim usc. Ehh chyba poplatalam.... jak to jest z tym zaswiadczeniem...???

Gość tenebrae
hejka ja mam ten sam problem kiedys dzwonilam do USC w zabrzu i z tego co wiem to mozna jak najbardziej przyjsc samemu (glowy nie dam, co urzednik to moze byc inna wersja) trzeba tylko podac jego dane, moze wezme jakis dokument... pozdrawiam

Obywatele polscy zamieszkali za granicą mogą zawrzeć związek małżeński przed miejscowym Urzędnikiem Stanu Cywilnego lub Konsulem Polskim. Konsul może udzielić ślubu wyłącznie parze obywateli polskich. Ślub przed Konsulem Osoby zamierzające zawrzeć związek małżeński w Konsulacie, powinny zgłosić ten fakt przynajmniej na 2 miesiące wcześniej i przedstawić następujące dokumenty: * dokument stwierdzający tożsamość * odpis skrócony aktu urodzenia * dowód ustania lub unieważnienia małżeństwa jeżeli pozostawały poprzednio w związku małżeńskim, albo nieistnienia małżeństwa, jeżeli postępowanie o ustalenie nieistnienia małżeństwa toczyło się wobec tej osoby * pisemne zapewnienie, że nie wiedzą o istnieniu okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa. Dowodem ustania małżeństwa jest: * odpis skrócony aktu zgonu lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu o stwierdzeniu zgonu lub uznaniu za zmarłego poprzedniego małżonka, * odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o jego rozwiązaniu przez rozwód, albo odpis prawomocnego orzeczenia sądu o rozwodzie. Dowodem unieważnienia małżeństwa jest: * odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o unieważnieniu małżeństwa, albo odpis prawomocnego orzeczenia sądu o unieważnieniu małżeństwa. Dowodem nieistnienia małżeństwa jest: * odpis prawomocnego orzeczenia sądu ustalającego nieistnienie małżeństwa. Oświadczenie złożone przed konsulem o wstąpieniu w związek małżeński przesyłane jest do Urzędu Stanu Cywilnego właściwego dla dzielnicy śródmieście miasta Warszawy. Na tej podstawie USC sporządza akt małżeństwa. Opłata za przygotowanie dokumentacji w sprawie zawarcia związku małżeńskiego przed Konsulem oraz zorganizowanie uroczystości: 180 euro. Jedyną formalnością związaną z zawarciem przez obywatela polskiego ślubu za granicą, załatwianą za pośrednictwem Konsulatu Polskiego jest uzyskanie zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego za granicą. Dokument ten można uzyskać osobiście w USC w Polsce, lub wydobyć go za pośrednictwem Konsulatu. Na podstawie Ustawy z dnia 29.09.1986 roku Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz.U.86.36.180) wydaje go kierownik Urzędu Stanu Cywilnego miejsca zamieszkania osoby, której zaświadczenie dotyczy. (Rozdział 8, art. 71 ust.1). Wyjątek stanowi sytuacja, gdy obywatel polski zamieszkały za granicą nie miał miejsca zamieszkania w Polsce, albo nie można ustalić jego ostatniego miejsca zamieszkania w Polsce, lub wyjechał z Polski przed ukończeniem 16 roku życia. Zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego wydaje wówczas Konsul. Osoby zamierzające uzyskać zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego za pośrednictwem Konsulatu oraz osoby, którym zaświadczenie to wydaje Konsul, składają następującą dokumentację: * odpis skrócony aktu urodzenia; * w przypadku osób które zawierały wcześniej związek małżeński - dowód ustania małżeństwa, czyli: odpis skrócony aktu zgonu poprzedniego małżonka, lub odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o jego rozwiązaniu lub unieważnieniu, lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu polskiego o unieważnieniu małżeństwa lub ustalającego nieistnienie małżeństwa; * pisemne zapewnienie, o braku znajomości okoliczności uniemożliwiających zawarcie małżeństwa, zgodnie z Art. 54, ust 1, pkt. 2 cytowanej ustawy; * podanie o wydanie zaświadczenia (do właściwego USC lub Konsula). Po otrzymaniu zaświadczenia z polskiego USC, Konsulat dokonuje jego tłumaczenia na język włoski i doręcza osobie zainteresowanej. Opłata konsularna za przygotowanie dokumentacji, wydobycie zaświadczenia z polskiego USC oraz wykonanie tłumaczenia na język włoski: 78 euro. Osoby, które uzyskały zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego z granicą bez pośrednictwa Konsulatu, powinny zgłosić się w celu uzyskania uwierzytelnionego przez Konsulat tłumaczenia. Opłata konsularna za sporządzenie i uwierzytelnienie tłumaczenia: 30 euro. Opłata za sporządzenie przez konsula zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa: 96 euro

Gość ojejejej
Albinoska dzieki za info :) Jeszcze jedno pytanko: czy w tym zaswiadczeniu jest np ze pani taka a taka moze zawrzec malzenstwo za granica czy musi byc ze Pani taka a taka moze zawrzec malzenstwo z panem takim a takim za granica ?? Pozdrowka :)