Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo sie bojee

CZY PIĘCIOLATEK MUSI UMIEĆ LICZYĆ???

Polecane posty

a ja mysle ze ta ostatnia osoba to ta sama mama od 2,5 letniego dziecka ,, nie wyszła ci ta prowokacja dziecino ,, i nikomu nie dogryzam , prosze o uwazne przeczytanie całej stronki to nie ja zaczelam , a ty nie rób dziecinnych prowokacjii

Gość nasdag
ale pierdolniete jestescie baby , to ze gabi dziecko tyle rzeczy umie to nie powód do zazdrosci , zabrac sie do nauki i uczyc a za jakis czas tez tak bedziecie pisaly jak ona , ale debilki , przesiadują na topikach i myslą ze sie ziecko samo nauczy

nasdag :) taki juz jest swiat ze na zazdrosci sie opiera , nic nie piszą te co mnie atakowały pewnie dzieci pobudziły i uczą

Gość nasdag
hahahahah, dobre gabi , hahahahaahahahah ale sie usmialam

ale moje dziecko sie chce uczyc, i zobacz jak zostalam skrytykowana za to co juz umie , ja tez wychodze z założenia ze nic na siłe , nie ma co marnowac dziecinstwa :)

no wlasnie a nie które dziewczyny chyba zrozumiały ze ja ucze dziecko na siłe ,, nie !!!!!!!!!!! przyjdzie jeszcze na to czas ,, ale skoro chce to mam odmówić , to ja sie własnie ciesze ,,, w ramach zabawy to sie uczy :)

Gość bardzo sie bojee
no to sie zrobila afera. a mnie jedynie chodzilo o to czy moj syn musi umiec czy ma jeszcze czas. Fakt faktem ze jak czytam co niektore dzieci juz potrafia to mi troszke przykro ale przeciez to niczyja wina, i nie mam do nikogo o to pretensji. Jedyne o co moge prosic to o sposob w jaki zachecacie swoje dzieci do nauki bo moj syn poprostu nie chce. Probowalam wszystkich sposobow a jak juz mi sie go uda namowic to jak cos mu nie wyjdzie to sa wielkie placze i jeszcze gorzej pomimo zapewnien ze sie nauczy ze jest super itp.

tak jak właśnie pisała Gabi, jeśli dziecko samo chce sie uczyć i zadaje pytania to wiadomo ze przecież nie odmówisz uczenia sie jeszcze w domu ale jeśli nie chce to poczekaj z tym. pozdrawiam. mój mąż niektóre dzieci w szkole (którym ciężko jest pojąć matematykę) uczy liczenia na jabłku (na pół, ćwiartki itd. ), na pieniądzach (falsyfikat). dodam że uczy w gimnazjum i tam nawet zdarzają się tacy uczniowie którzy nie umieją nawet dodawać , odejmowac, nie mówiąc o mnożeniu czy dzieleniu.lub nie wiedzą ile to ćwierć.

Moj jak miał 1,5 roku umiał liczyć do 2 :D tata go nauczył na dźwigach, bo mały jest jest fascynatem sprzętu budowlanego i szybko zakumał. Teraz ma 2 lata i umie już do 3 liczyć :D

Gość dziewczyny spokojnie
dzieci rozwijają się w różnym tempie. Poza tym trzeba wziąć jeszcze pod uwagę umiejętności "przekazywania wiedzy" i przede wszystkim atmosferę, w jakiej próbujesz nauczyc czegoś dziecko. Jeśli robisz to pospiesznie i denerwujesz się, że dziecko czegoś nie umie a powinno to napewno nie sprzyja to nauce. Weź też pod uwagę, że bywają dzieci 7 letnie, które charakteryzuje nidojrzałość szkolna i nie są to ani dzieci mniej zdolne, ani mniej inteligentne i najcześciej w następnym roku doganiają, a często i prześcigają rówieśników. Piszę to, bo pracuję z dziećmi. NIe popadajmy w paranoję. Moja sostra czytała w wieku 4 lat i że tak powiem była to jej umiejętność osobnicza, bo później co prawda przez cały czas była bardzo dobrą uczennicą i studentką, ale nie geniuszem, podobnie jest z trudnościami, nie zawsze przepowiadają kłopoty.

Gość enamelia
....moja córeczka ma 2.5 roczku i nie liczy czasami mówi sobie osiem dwa trzy ale sama nie rozumie co to oznacza ....wiec ja sie tym nie przejmuje czy liczy czy tez nie...gdyby uwazano ze dziecko powinno liczyc juz w wieku 2 3 lat to chodziloby juz w tym wieku do szkoly ..a jakos nie zapowiada sie na to

mój Synek liczy do trzech :D (eden, bwa, diu) a liczy co popadnie - schodki, na które wchodzi, rodzynki na talerzyku :) no i zna kilka literek - K, I, M, A, U :D ma rok i dziewieć miesiecy jakoś spontanicznie mu to wyszło co prawda dalej z liczeniem nie idzie nam, ale przecież nie musi :p

Czy przez liczenie rozumiecie wymienianie po kolei cyfr? Bo ja mam ciotke ktora sie chwaliła ze jej wnuki to juz do 20 liczyc potrafią ale robily to mechanicznie i bez sensu , bo jak zobaczyly cyfry to zupelnie nie wiedzialy o co chodzi. Albo dostaly do przeliczenia kupke klocków i sie gubily. Im chodzilo tylko o wyrecytowanie po kolei "jedendwatrzycztery" itp i to najlepiej jak najszybciej. Ale jak tak czytam to zaraz sie sama zaczne martwic ! :D Bo moja córa ma 18 miesiecy a umie powiesdziec tylko 3 i 6. I jak pytam ile ma paluszkow to zawsze jest 3 lub 6 :D A tak na serio to nauka liczenia i czytania to chyba jest w zerówce tzn gdy dziecko ma 6 lat?

czym młodsze dziecko tym szybciej sie uczy - mogłas troszke wczesniej się z nim uczyc bo teraz moze pokazywac ci nerwy itd. W zerówce dzieci juz takie rzeczy potrafią tak wiec Twojemu może byc ciężko nadrobic zaległosci - zajmuj go czymś np tak jak pisze ike cukierkami i niech liczy na nich, z czytaniem to faktycznie jeszcze ma czas o to się nie martw. Nie bede tu pisac co potrafi mój trzy latek bo to nie konkurs przechwalania jednak mi taka nauka nie sprawiala problemu maly szybko łapał o co chodzi. Teraz jeszcze kupiłam mu taki laptop wielofunkcyjny z programami do uczenia sie literek cyferek dodawanie itd i potrafi z nim siedziec caly dzien:D Może tez kup małemu taki - wiesz nauka w formie zabawy szybciej wchodzi im do głowy:P

Gość emix
Moja córka ma przeszło 3 latka. W wieku 2 lat rozpoznawała wszystkie literki i umiała liczyć do 5. Teraz nadal zna literki, kolory i potrafi przeliczać do 10 ale się wciąż myli, z czym się martwię. Muszę dodać, że nie pytam ją systematycznie i właśnie po dłuższych przerwach robi pomyłki. Właśnie się zaczęłam martwić, bo liczymy na palcach, wciąż nie może pojąć, że w jednej ręce jest 5 palców, a dwóch rękach 10.

Dziecko szybko się uczy. Zacznij z nim liczyć w zabawie. Szybko załapie.

Gość Kasia Brzuchasia
Moja 2,5 letnia córka potrafi policzyc do 9, zna kolory, sama sika, zna alfabet do f, pisac nie umie, powie krótki wierszyk, czytać nie umie, ja nie uwazam ze każde dziecko 2,5 letnie to musi umieć, do 3 czy pięciu liczyc to i tak duzo, sa rózne dzieci, jestem nauczycielką przedskaola i widze jak 4-5 latki potrafia do 5 liczyc i koniec, mają jeszcze trochę czasu, nie każdemu to przychodzi szybko, a obecna podstawa programowa nie pozwala na nauke pisanie, czytania w przedszkolu, wszyytkiego sie powinny nauczyc dopiero w szkole, nie ucze mojej córki specjanie na pokaz zeby umiała, szybko złapała powtarzając za nami, nie martw sie, daj czas dziecku...

Gość zaskoczyłyście mnie
myślałam że dziecko ok 3 letnie powinno liczyć co najmniej do 10 a tu taka niespodzianka ( na plus oczywiście) nie ma co szaleć, dzieci rozwijają się w swoim tempie i nie znasz dnia ani godziny kiedy zaskoczy rodzica swoją wiedzą ;)

Gość moja corka ma 4,5 lat
umie liczyc do 20 (pisac i czytac), zna wiekszosc literek, kolory po angielsku i liczyc do 10 po ang., jestesmy wlasnie na etapie nauki pisania krotkich slow takich jak OLA, ALA :) mysle ze mam madre dziecko, sama chce sie uczyc i przychodzi do mnie z zeszycikiem i kredkami, do przedszkola nie chodzi:)

Gość wieczorem bo teraz nie mam cza
moja córka ma 2,5 roku i liczy do 11 ale sama z siebie - a w wieku 5 lat liczenie jest do 5 - spokojnie - sama sie obawiam, czy moja cora potem nie bedzie sie nudzic. Bo i kolory zna i pisoenki i wierszyki ale ona to lubi.

Gość mama trojki
hej jestem mloda mama trojki maluchow:4,5latka;2latki i roczniaka.kazde z maluchow rozwija sie inaczej,najstarszy wogule niechce sie wziasc za nauke,mlodsza niunia sama powtarza i pyta o przedmioty i inne,a roczniak glosno probuje nasladowac slowa

moja ma 4,5 lata i jest na etapie liczenia do 20/która już prawie opanowała. Oprócz tego potrafi dni tygodnia, zna kolory, potrafi się przeżegnać i zna Ojczę Nasz, Zdrowaś, Aniele Boże i Wierzę w Boga :0

Gość mysle ze powinien umiec...
moja 3 latka umie liczyc do 20 i po angielsku do 10 .

Gość mysle ze powinien umiec...
dodam ze rozpoznaje cyfry w pisowni, zna tez duzo literek . Nawet umie napisac drukowanymi swoje imie - ANIA

moja pieciolatka pisze drukowanymi(i zaczyna pisanymi -pokracznie ale jednak :)) literkami.probuje czytac(sylabami.lubi tez wyklaskiwac sylaby).liczyc do 20 umie juz dawno,teraz bawi sie w odejmowanie i idzie jej callkiem nie zle.cyfry tez juz jakis czas pisze i rozróżnia.dni tygodnia umie natomiast nazwy miesięcy myli .kolory zna juz od bardzo dawna( na spacerach pytala mnie o kolory samochodow i tak dzien w dzien az sie nauczyla).na temat angielskiego nie bede pisac bo oskarżą mnie tu o przechwałki :p umie sie przeżegnać i powie pacież.zna numery alarmowe tel.

Mój syn ma 21 miesięcy i liczy do 10. Ale myślę, że u dzieci to bardziej indywidualna sprawa i nie wiąże się z inteligencją, tylko zainteresowaniami.

aha, umie policzyć do 10 bo utrwaliło mu się to w pamięci, natomiast jak mu narysuje na kartce cyfry to potrafi odczytać tylko pieć - 1, 2, 3, 5, 8. Także chyba do konca nie rozumie liczenia z zna jedynie jakieś obrazki i wyliczanke od 1 do 10

co do pytania - 5 latek na koniec roku - czyli do czerwca następnego roku powinien umieć liczyć, w tym dodawać i odejmować w zakresie 6. tak nam przekazała wychowawczyni Synka. dodatkowo dochodzi głoskowanie z czy dzieci w grupie mojego syna mają problemy, ale mają jeszcze pół rou aby to opanować..