Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przestraszona na maxxa

HPV kto coś wie???????????//

Polecane posty

Otrzymałam właśnie wynik cytologii, który brzmi: "wynik wątpliwy/ ASC-HG, Zalecenia: kolposkopia, hybrydyzacja DNA HPV" CZy to coś strasznego?? Czy któraś z was to ma/miała? Proszę o opinie.... co się z tym robi, czy to HPV to cos onkogennego??? Strasznie się przestraszyłam, mam 27 lat.

Wirus HPV (z ang. Human Papillomavirus) to ludzki wirus brodawczaka odgrywający bardzo istotną rolę w powstawaniu raka szyjki macicy. Na świecie każdego roku diagnozowanych jest około 500.000 nowych przypadków wirusa HPV. Znanych jest przeszło 100 typów wirusa HPV, które charakteryzują się dużą specyficznością wobec gospodarza. Ponad 40 typów HPV przekazywanych jest drogą płciową. Wirusy tej grupy możemy podzielić na trzy grupy: * o niskim potencjale onkogennym (HPV 6, 11, 42, 43, 44), * średnim potencjale onkogennym(HPV 31, 33, 35, 51, 52, 58), * o wysokim potencjale onkogennym (HPV 16, 18, 46, 56).

dzięki lewoskrzydłowa, też to już właśnie znalazłam. Ale czy któraś z was miała coś takiego? i mogłaby mi coś doradzić albo po prostu opisać co dalej?

wlaśnie ją poznałam... Jestem umówiona na kolposkopię i hybrydyzację na 2 sierpnia. Chyba umrę z nerwów do tej pory....

nie denerwuj się (wiem, łatwo mi mówić) ...ale przecież coś takiego wykryte we wczesnym stadium daje się łatwiej wyleczyć. Dobrze że zrobiłaś tą cytologię teraz. Ja jeszcze nie robiłam nigdy ale zamierzam.

Gość przestarszona na maxxa
dzięki lewoskrzydłowa,strasznie mnie to wszystko martwi, ale może faktycznie niepotrzebnie.Robię cytologię regularnie,ostatnią robiłam w zeszłym roku we wrześniu i nic nie było... W zeszlym roku urodziłam też dziecko i też wszystko było ok... Wiem, że przesadzam ,ale wyobraziłam sobie,ze mam raka i od rana jestem tak upierdliwa, że mąż ma mnie już dość..... Dzięki za wysłuchanie. Proszę nadal o jakieś opinie panie, które miały już coś takiego.