Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fgtyhjuik

Ile się daje Księdzu na ślub? Pomocy!!!!

Polecane posty

Gość fgtyhjuik

Gość fgtyhjuik
Przy spisywaniu protokołu się daje te 500? Kiedy dać na zapowiedzi? Ile? A potem komu jeszcz trzeba dać i ile? Proszę pomóż!!!

na zapowiedzi u mnie 50 zl. za slub sie placi np. 2 dni przed slubem u mnie cena to 500zl

Gość fgtyhjuik
Czyli za ślub płaci się tuż przed ceremonią a nie przy spisywaniu protokołu? Czy daje sie coś osobno np: kościelnemu albo siostrze zakonnej za granie? Czy to juz wszystko razem 500zł plus te zapowiedzi?

U mnie dawaliśmy 600 zł ksiedzu ( w tym 100 dla organisty i 100 dla kościelnego) + 100 na zapowiedzi u mnie i 50 u narzeczonego, razem 750 zł. Zapowiedzi przy spisywaniu protokołu, reszta 3 dni przed ślubem. Pozdrawiam

Gość fgtyhjuik
Wielkie dzięki za wszelką pomoc!!!!! 🌻

Gość 1983
Spytaj sie po prostu w kancelarii jak to u was jest na parafii. i problem z glowy.

Gość fgtyhjuik
Niby to takie proste...ale troche jednak wstydzę się zapytać tak w prost:-( Kiedys kumpela opowiadała jak to miałą własnie taką przeprawę z Księdzem, że zapytała tak wprost....

Gość 1983
Dziwne. Mnie bez problemu udzielili informacji. Ehh, ale ludzie sa rozni, a ksieza to tez ludzie ;)

Gość
my dalismy 100 przy zapowiedziach 500 zł jak bylismy potem już z dokumentami z USC (ostatnie spotkanie z Księdzem przed slubem) co do Kościelnego i organiski (najpierw zapytał czy chcemy ta organistkę czy mamy swoją) to ksiądz określał 50 zł kościelny i 100 zł organistka

Gość fgtyhjuik
WIELKIE DZIĘKI!!!!!

Gość a kiedy to soe daje
? ja chce dac 300 zl ksoedzy, organisie 50 zl. ale kiedy to sie daje? przy sposywaniu protokolu? czy tyzien przed samym slubem? chce isc podpisac protokul w poniedzailek, ale nie mam kasy teraz;(

my dawaliscmy wlasnie 300zl ksiedzu (do koperty) i 100zl dla organisty.ksiadz rozliczal sie z koscielnym.koperty przed msza zaniesli w naszym imieniu swiadkowie do kancelarii,swiadkowa ksiedzu,a swiadek oraniscie.

ja wlasnie mysle ze to glupota dawac tyle pieniedzy za slub.ja za moj slub nie zaplace wiecej niz 300zl.i to uwazam ze za duzo wiec moze dam mniej i kupie jakies kwiaty na oltarz.Tym bardziej ze moj probosz okazal sie b.niepomocny jesli chodzilo o zalatwienie wszystkich nauki calej tej papierokowj roboty w powiedzmy przyspieszonym tempie gdyz jestesmy za granica i nie mozemy przyjezdzac na kazde jego zawolanie.

Gość Yelonka
my daliśmy 500zl

Gość ciha
Matko jedyna! Za co tyle kasy ksiedzu?? przeciez to jest ich obowiazek, nic innego nie robia poza odprawianiem mszy a ja mam jeszcze im za to placic. Tez sie zastanawialam ile dac ksiedzu ale napewno nie dam 300 zlotych. Jeszcze gdybym miala pewnosc co z tymi pieniedzmi sie stanie to moze bym sie pokusila, ale tak to w zyciu. Niech sobie mysla o mnie co chca przy spisywaniu protokolu ale jak jest " co łaska" to bedzie "co łaska:)"

Gość Lusiii
ja zapłaciłam napierw za zapowiedzi 100zł a dwa dmni przed slubem mam zaplacic: organiscie 100zl intencja mszalna 50zł i księdzu co łaska 400zł :/ w sumie 550zł za slub a mój narzeczony u siebie w kościele też płacił 100zł za zapowiedzi

ja napewno tyle nie dam, gora 300 zl i to PRZED SAMYM SLUBEM a nie przy spisywaniu protokolu. No co , przesądna jestem ;P

Gość ***tina***
my dalismy 400 przy spisywaniu prokokolu czyli 4 dni przed slubem. Mieszkamy za granica i ksiadz okazal sie pomocny bo wszystko zalatwilismy za 1 wizyta na ktora umowilismy sie 4 miesiace przed slubem

no tylko ciekawe czy moj ksiadz sie nie rozczaruje gdy zobaczy mniej miz 500zl? moja siostra nie zaplacila przed slubem siostrze co grala na chorze i ta zagrala tak ze pozal sie Boze marsz weselny 2 razy zaczynala bo sie pomylila,chyba myslala ze nie dostanie kasy.ja chyba mojemu ksiedzu po slubie zaplace.

Gość Dusiołek
To ja Was przebijam, niestety. U mnie zapowiedzi - 150 zł całość około 1500 złotych. U mnie w parafii - północne mazowsze w ogóle nie ma takiego pojęcia " co łaska". Zazdroszczę Wam - zmiana parafii nie wchodzi w rachube absolutnie.