Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podróżniczkaaaa

Mam problem związany z geografią

Polecane posty

Gość podróżniczkaaaa

Czytałam o takim podróżniku co był w latach 50 w Afryce, no i chciałam znaleźć na mapie kraje w których był, ale ich nei ma na mapie! Podobno odwiedził Sahare Hiszpańską, Francuską Afryke Północną Francuską Afrykę Równikową, Kongo Belgijskie, Rodezje i Beczuanie, ale takich krajów nie ma na mapie afryki! Szukałam kilka razy!Może ten podróżnik kłamał ???

Gość podróżniczkaaaa
A moża takie kraje są na mapie tylko są bardzo małe, np. wielkośći San Marino!

Gość podróżniczkaaaa
nikt nie wie? :(

Gość a prawda jest taka że
bo to chyba stare nazwy

Gość ludzieeeeeeee
czy wam sie mozgi polasowaly? Przeciez w latach 50tych prawie cala afryka byla kolonialna no i oczywiscie ze tych panstw teraz nie ma.....

Ludzie, czy wy jesteście tacy głupi naprawde, czy tylko udajecie, ze nic nie wiecie, co to są kolonie? :classic_cool: To nie były niepodległe państwa tylko posiadłości Europejskich państw. To, ze dziś w Afryce są niepodległe państwa to nie znaczy, że tak było zawsze.

To prawda. Móżyny wybiły się na niepodległość zaraz po Rzydach, a trochę wcześniej niż Polen.

Gość a prawda jest taka że
to sa po prostu nieaktualne już nazwy tych państw

Większość afrykańskich krajów uzyskało niepodległość podczas tzw. Roku Afryki tzn. roku 1960, wyjątkiem było tylko należąca do Francji Algieria, większość kolonii Brytyjskich, i należąće do Belgii Ruanda i Burundi oraz kolonie Portugalskie i Hiszpańskie, które uzyskały niepodległość później. (jakja lubie szpanowac wiedzą :classic_cool: )

\"to sa po prostu nieaktualne już nazwy tych państw\" To nie są nazwy państw, tylko to są nazwy KOLONII !!!!

Gość rozszyfrować mi tu zaraz
te stare nazywy Kongo Belgijskie to obecne Kongo Francuska Afryka Północna to Maroko bez Algierii Rodezja to Zair chyba Sahara hiszpańska to chyba to państwo na południe od Maroka, ale malutkie państewko obok Gwinei lub Beninu lub Senegalu???? naprawdę nie wiem, wiem, że mówią tam po hiszpańsku Benczuanie?? Kurna zupełnie nie wiem, pewnie Afryka Zachodnia?

Boże święty, tu macie mape i nie wymądrzać się o rzeczach o jakich nie macie pojęcia: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/d/d2/Kolonie_Afryka_1947.PNG \"Rodezja to Zair \" Rodezja to dziesiejsza Zambia i Zimbabwe chłopcze. Zair to Kongo Belgijskie. A Beczuania to dzisiejsza Botswana. Jak ja kocham poprawiać ludzi, którzy myślą że się na czymś znają :P I to nie są \"stare nazwy\" bo to tak, jakby powiedzieć, że Generalne Gubernatorstwo to stara nazwa Polski.