Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wszechpolka

Na czym polega spalony w piłce nożnej?

Polecane posty

Gość BeznadziejnaOsobaJuliaRoberts
ja się dowiedzialam dopiero jakieśm dwa lata temu :O

spalony jest wtedy, kiedy w momencie podania (piłki) napastnik znajduje się za linią obrony przeciwnika...inaczej nie umiem napisać...najwyżej mogłabym narysować :)

Gość
w momencie podawania pilki,zawodnik druzyny do podajacej pilke(atakujacej bramke ),nie moze znajdowac sie przed zawodnikami druzyny przeciwnej-w kierunku ich bramki.

Zawodnik jest na pozycji spalonej, jeżeli znajduje się bliżej linii bramkowej przeciwników, niż piłka i przedostatni zawodnik drużyny przeciwnej.

Postaram sie mniej wiecej napisac co i jak :) w momencie podania, zawodnik do ktorego kierowane jest podanie (np z polowy boiska w strone zawodnika blisko bramki przeciwnikow) nie moze stac blizej bramki niz linia ktora wyznaczaja obroncy. Jesli jest nawet minimalnie blizej bramki niz ktorykolwiek obronca, wtedy jest spalony. Pozniej kiedy pilka juz jest kopnieta i leci w kierunku zawodnika, tez moze juz biec ile sil i wyprzedzic obroncow, ale w momencie gdy jego kolega kopie ta pilke musi byc za obroncami. Mam nadzieje ze nie pogmatwalam, trzeba sie wczytac ;)

Gość
czesto stosowana jest tzw.pulapka offside\'owa.Polega ona na tym,iz obroncy robia krok czy dwa do przodu w momencie podania pilki przez przeciwnikow.Ma to na celu pozostawienia napastnika druzyny przeciwnej poza linia ich obrony.Sedzia gwizdze wtedy spalonego.Jest to jednak pewne ryzyko.Sedzia moze nie zauwazyc spalonego,a wynik meczu jest nieodwracalny.

Gość nie martw
kolysanka ujela to najprosciej i najtrafniej nie ma znaczenia czy to bramkarz czy obroncy :o zawodnik druzyny atakujacej musi byc dalej od bramki niz przedostatni zawodnik druzyny broniacej

Gość już mam dość
tego nigdy nie pojme - ale piłke ogladam z zapałem .

Gość nie martw
i slusznie to jest ostatnia deska ratunku gdy udowadniamy swoja wyzszosc w tej dziedzinie gdy kobieta wie cos o pilce :D :p

Gość facecino
nie pojmiesz?to proste.Posluchaj.Druzyna atakuje bramke przeciwnika.Obroncy drugiej druzyny sie bronia stajac przed wlasna bramka.Zaden z zawodnikow druzyny atakujacej nie moze stac (w momencie podawania mu pilki)za tymi broniacymi sie a druzyny atakowanej.Tzn.nie moze byc blizej bramki niz ci ktorzy sie bronia.Rozumiesz?Gdy pilka juz leci w powietrzu wtedy moga byc gdzie chca.

Gość facecino
do nie martw-twoim zdaniem to jest definicja spalonego?Bo moim zdaniem nie: "Zawodnik jest na pozycji spalonej, jeżeli znajduje się bliżej linii bramkowej przeciwników, niż piłka i przedostatni zawodnik drużyny przeciwnej." To jest nieprawda,a nie najtrafniej ujeta definicja spalonego.Jak ja czegos nie wiem to sie nie wymadrzam.W tym opisie brakuje bardzo waznej,zasadniczej sprawy,a mianowicie tego ze bardzo wazny jest sam moment kopniecia pilki.W tym momencie nie moze tam byc zawodnika...

Gość nie martw
oczywiscie, decyduje moment podania, czego nie podkreslilem :p potem mozna sobie osmieszac obroncow ile sie chce :p

Gość nie martw
facecinio, nie obroncy decyduje pozycja przedostatniego zawodnika druzyny przeciwnej :D :p nei wazne czy to obronca, czy bramkarz jesli bramkarz wyjdzie przed obronce, to zawodnik atakujacy moze byc blizej od bramkarza, byle byl dalej niz ostatni zawodnik druzyny broniacej :p

Gość facecino
poprawne definicje napisali:vinga,yagon,i szoki.Pozostale sa bledne.

Gość nie martw
przestan mi tu pieprzyc po nocy misiek i sie doucz :p cytuje: "Nie jest przewinieniem samym w sobie przebywanie na pozycji spalonej. Zawodnik jest na pozycji spalonej, jeżeli znajduje się bliżej linii bramkowej przeciwników, niż piłka i przedostatni zawodnik drużyny przeciwnej." zrodlo http://pl.wikipedia.org/wiki/Spalony_(pi%C5%82ka_no%C5%BCna)

Gość azaliz
niewazne* jesli juz :P wiem, mialam sie nie czepiac ale zwyczajnie nie moglam sie powstrzymac :o

Gość azaliz
jakescie tacy madrzy, to mi jeszcze powiedzcie, na czym polega pulapka ofsajdowa. chyba za spalonym zwiazana, ale nie wiem :o ze niby probuja zlapac przeciwnika na spalonego?

Gość nie martw
obroncy (chociaz bramkarz tez by mogl, ale z oczywistych wzgledow sie tego nie praktykuje :p) wychodza przed pierwszego atakuajcego chwile przed podaniem, by ten zostal blizej bramki gdy ktos do niego podaje, chyba jasne? :p walsnie o to chodzi, ze to jest ryzykowne, jesli gra sie w linii, to ulamki sekund czasem decyduja, czy gra sie toczy dalej i napastnik wychodzi sam na sam z bramkarzem, czy akcja zostaje przerwana

Gość facecino
wiem ze ona wziela definicje z wikipedii,bo sama nie wiedziala.Jednak do wikipedii moze napisac kazdy.W tym wypadku jest tu ewidentny blad,poniewaz chodzi wlasnie o moment kopniecia pilki.

Gość facecino
Przeczytaj wyzej-yagon o tym napisal.

Gość nie martw
jasne szeryfie ile by zrodel nie podac to bedziesz wiedziec lepiej nie? :D

Gość nie martw
jesli facecik sie orientuje co to fifa to wkleje z ich oficjalnej strony :D "LAW 11 - Offside In the definition of offside position, "nearer to his opponents' goal line" means that any part of his head, body or feet is nearer to his opponents' goal-line than both the ball and the second last opponent. The arms are not included in this definition." :p

Gość nie martw
wlasnie, wazna rzezc - mozna podawac w tyl lub rownolegle do linii ZAWSZE, niezaleznie od sytuacji na boisku jak w rugby

Gość facecino
czy to ci wystarczy-nie martw?czy napisac do PZPN?Przeczytaj to sobie i jak czegos nie wiesz to sie nie wymadrzaj.Czy tez obojetnie jakie zrodla bym nie cytowal,to ty bedziesz wiedzial lepiej???To nizej wkleilem ci z wikipedii.Ty nie dosc ze jako facet nie wiesz to nawet nie umiesz przeczytac. "Spalony, jeden z przepisów dotyczących rozgrywania meczu piłki nożnej. Spalony następuje wtedy gdy w momencie zagrania piłki do zawodnika drużyny atakującej zawodnik tej drużyny znajduje się na pozycji spalonej i wg sędziego bierze aktywny udział w grze."

Gość nie martw
ja pierdziele, przeciez napisalem ze decyduje moment podania :o chodzi o to ze nie ma znaczenia czy to obronca czy bramkarz, wazne zeby byl chociaz jeden zawodnik druzyny broniacej blizej bramki niz atakujacy rozumiesz juz? czy jeszcze na kilka sposobow ci to rozpisac?

Gość nie martw
jeszcze dodam, ze pzpn jest czlonkiem fifa, jednym z ponad setki, jakbys nie wiedzial.. :o pzpn nie ma wlasnych przepisow, przyjmuje przepisy fifa inaczej by na pysk polecieli i sami ze soba grali 🖐️ jak przetrawisz to moze pogadamy

Gość facecino
nie martw-ale ty masz jazdy.Nacpales sie czy jak?Przeczytaj sie wyzej.Poparles najpierw laske ktora napisala zla definicje,a pozniej sam mi probowales udowodnic ze to ja nie mam racji,bo napisalem ze ona nie wie ...itd.Wszystko jest wyzej...