Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość margolino

Czy zamrażacie zupke dla niemowlaka?

Polecane posty

Gość margolino

Przez kilka dni nie bede mogla gotowac swiezej zupy, dluzej niz 2 dni tez nie moze stac w lodowce. Pomyslalam, ze moze by zamrozic, ale nie wiem, czy tak mozna. W koncu mrozona zywnosc sie nie psuje. Moze ktos doradzi???

Gość tak często zamrażam
gotuję większe porcje, wkładam do pojemników i mrożę. W razie koniecznosci wyciągam i obiad gotowy

Zawsze mroziłam zupki dla mojego dziecka. Aby, jak to Paulka ujęła, nie podeszły wodą, dodawałam trochę kleiku ryżowego. Ładnie zagęszczał zupkę.

ja też mrożę, jak za dużo mi się ugotuje, jedynie co staram się w ciągu 2 tyg zużyć te zupki

Gość margolino
nie rozumiem o co chodzi z tym podejsciem woda, skoro woda jest w zupce?

Gość ja mroze zawsze
ja gotuję wkladam w sloiczki ktore wczesniej kupowalam i mroże na okolo 2 tygodnie, nie wyobrazam sobie gotowac codziennie, to bym musiala gotowac 1 ziemniaka 1 marchewke z pol pietruszki i odrobine mieska, czy wy tak codziennie gotujecie????moj maluch (8miesiecy) zjada jeden maly sloiczek- okolo 100ml, pamietaj przy zamrazaniu aby nie do konca napelnic sloiczek bo moze pęknąć:)

Gość margolino
Sprobuje zamrazac, zawsze to tez oszczednosc czasu. Moja mala je bardzo duzo, nie wiem jak bedzie dzis w ten upal, ale musze byc przygotowana, bo jak sie obudzi po drzemce to bedzie glodna. A w dzien woli zupe i kaszke z owocami niz mleko. Mleko pije rano i dopiero wieczorem, w ciagu dnia sladowe ilosci.

A ja gotowałam zupkę, miksowałam, dodawałam kleiku ryżowego i po ostygnięciu wkładałam do pojemników i do zamrażarki. Jeśli chodzi o podchodzenie wodą - po rozmrożeniu w tej papkowatej zupce pojawiało się trochę więcej wody. Ale jak już była zagęszczona tym kleikiem, to nie było problemu.

Gość ja mroze zawsze
chyba tez oszczednosc gazu:) czasu oczywiscie tez:) podziwiam ze wam sie chce tak codziennie

Gość margolino
Ja gotuje co drugi dzien, mala ma za chwile 8 miesiecy i zjada okolo 150 ml zupy. Zamrazac bede w plastikowych pojemnikach, bo w szkle sie boje, ze peknie. W sumie zupe mozna przechowywac 48 godzin tak jak otwarty sloiczek, to 1 gotowanie na 3 dni.

Gość ja mroze zawsze
czy jestem wyrodną matką ze mi sie nie chce tak codziennie?

Gość margolino
masz racje, oszczednosc czasu, gazu, pracy i nie trzeba od rana myslec o gotowaniu zupy, ze trzeba byc w domu, zeby przygotowac, ugotowac. Niby zupka a zabiera 2 godziny. Nie mowiac o karmieniu.

Gość margolino
zamiast skobac warzywa, bawie sie z dzieckiem ;-))

Gość ja mroze zawsze
jedynie problem jak trzeba gdzies na caly dzien wyjsc bo tej mrozonej nie zabieram , wtedy zabieram kupny sloiczek, zawsze jakis mam pod ręką

Gość margolino
Ja tez na wyjscie mam sloiczki, ale to tak awaryjnie.

Gość margolino
Ja do 7 miesiaca dawalam tylko sloiczki, bo nie chcialam gotowac z bazarowych warzyw, z przejsciem na moje gotowanie nie bylo problemu, wcina, az jej sie uszki trzesa, sloiczkiem tez nie pogardzi. A co gotujecie dla urozmaicenia. Ja do miesa, ziemniaka, marchewki, pietruszki, ktora zazwyczaj jest podstawa, daje, albo ryz, albo kasze, zielony groszek, brokuly. Troche podpatruje z menu sloiczkowego, tam tez sa np. morele, albo jabluszko, dzisiaj sprobuje zrobic lane kluseczki z maki kukurydzianej.

Gość margolino
Paulka, a ile ma twoja mala miesiecy?

Ja tez mroziłam na szczęście teraz nie musze bo mały je wszystko co my :) ale na przykład mroże truskawki żeby były na zime, albo wekuje je. A co do zupek: możesz dawac cukinie, brokuły,kabaczki itp. Ja też dodawałam do zupek kleiku lub kaszki to fajnie zagęszcza :)

Gość margolino
O cukini nie pomyslalam, musze sprobowac. jak dam ryz, albo kasze to kleiku juz nie sypie, bo po zmiksowaniu juz jest bardzo gesta ta zupka. Teraz juz nie robie takiej calkowitej papy, tylko tak, ze sa malutkie kawaleczki w tej papie.

No twoja ma juz ponad 7 miesięcy to i możesz delikatny groszek dodać, buraczki, pomidorka bez skórki i pestek ze środka

Gość margolino
To faktycznie maluszek. A probowalas mleka R?

Gość Mua
Ale ulewanie jest reakcją nieprzystosowania przewodu pokarmowego do posiłków nie wszystko jest tam domknięte czy nie za wcześnie na stałe posiłki??

Gość margolino
A probowalas w ogole mleka zageszczonego? A dlaczego jest na nutramingenie? Ma alergie?

Gość margolino
Widocznie jej sluza zupki. Wspolczuje tej alergii, moja na szczescie nie ma. Dobrze, ze nie ma uczulenia na pokarmy bo dopiero mialabys problem. Powodzenia.

Gość sok zurawinowy
dziewczyny, czy macie jakies fajne przepisy na zupki i obiadki dla polrocznego dziecka? pozdrawiam :)

Gość u nas na basenach
Moja babcia robi zupy do sloikow, jak i inne konfitury ;) Bez zadnego mrozenia ;)