Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezeduryyy

ciąża - sprawy formalno-prawne

Polecane posty

Gość bezeduryyy

Witam wszystkich. Planujemy razem z moją dziewczyną dziecko. I teraz mam prośbę do osób, które orientują się w temacie: - proszę wytłumaczyć wszystko jak to jest od początku z pracą (ona i ja pracujemy), urlopem macierzyńskim, wychowawczym, czy przysługują jakieś świadczenia dla matki i tym podobne zagadnienia formalne towarzyszące zajściu w ciąże. Jak to jest z pracą ciężarnej, czy są dodatkowe przywileje. Interesowały by mnie przypadki kiedy związek jest niesformalizowany i kiedy para jest po ślubie. Jakby ktoś mógł opisać wszystko krok po kroku i ewentualnie jakieś odesłania do konkretnych aktów prawnych (zboczenie zawodowe) bo ja w temacie oraz moja Luba się wogóle nie orientujemy.

Gość doradzam i spadam
wezcie slub bedzie prosciej

Gość bezeduryyy
Ślub jest w planach. Tylko nie wiem czy zdążymy przed ciążą i rozwiązaniem. Nie chce narażać swojej kobiety na niepotrzebne stresy, najwyżej po urodzeniu dziecka zorganizuje się ślub - dlatego pytam o sytuację dla związku niesformalizowanego i sformalizowanego.

Gość doradzam i spadam
najpierw dziecko a potem slub? czemu w takiej kolejnosci

Gość bezeduryyy
Ponieważ mam w tym roku ważniejsze wydatki, dość spore i na oba cele po prostu nie wystarczy. Ale odbiegliśmy od tematu. Prosiłbym o wypowiadanie się w temacie

Gość pomozta chlopakowi ...
a MOCHERKI spadac stad :P

Gość bezeduryyy
Może jakieś mamcie wypowiedzą się w temacie ???? Jak to wyglądało u was.

http://www.strefamamy.pl/ masz na dole z lewej zakładkę prawo mamy http://www.forum.e-mama.pl/viewforum.php?f=26 W zasadzie to w naszym chorym państwie nie opłaca się brać ślubu bo niestety model rodziny nie jest promowany a wręcz ptrzeciwnie to samotna matka (bez względu na to czy naprawdę jest samotna a bardzo często nie jest) ma mnóstwo przywilejów i dostaje pomoc....

Gość testujeeeeeeee
i własnie dlatego ludzie slubu nie biora aby brac zasiłki dla samotnie wychowujacych choc wcale samotni nie sa to zebractwo czy to jest uczciwe Słonko?

Gość testujeeeeeeee
a czy slub bierze sie po to by sie to opłacało????????????????????????????? nie rozumiem

no ja rozumiem z pytania ząłożyciela topiku, że właśnie rozważa co się bardziej opłaca...tak czy nie? no to napisałam, że dziecko bez śubu dużo bardziej się opłaca i tyle. Ot w takim właśnie państwei żyjemy.... A co do kombinatorstwa, żebrania i oszukiwania to skoro wszyscy tak robią to co się posłom i politykom dziwić?

Gość testujeeeeeeee
Słonko --nie wszyscy tak robia !!!!!!!!!!! Ja tak nie robie i znam wiele osób które tez nie zrobiłyby tego ,bo to zwykłe oszustwo a mnie poza tym było by wstyd ze nie potrafie sama zarobic na rodzine tylko latac po zapomogi zenujące

Gość Prośba była o pewne
zagadnienia prawne. Co do pracy to bardzo dużo zależy od tego, czy Twoja dziewczyna ma umowę o pracę i od jakiego czasu pracuje, istotna jest też kwota jaką zarabia (ale na dodatkach na dziecko nie bardzo się znam), wiem, że przy bardzo niskich dochodach można dostać podwójne becikowe. Kobieta w ciąży zatrudniona na umowę o pracę ma prawo do urlopu macierzyńskiego w wymiarze 18 tyg na pierwsze dziecko, 20 tych na każde kolejne i 28, jeśli urodzi dwoje lub więcej dzieci podczas jednego porodu. Jesli pracuje pół roku to będzie mieć prawo do wychowawczego. Co do macierzyńskiego, Ty też będziesz mógł wziąć 4 tygodnie tego urlopu, po wykorzystaniu 14 tyg, przez matkę dziecka. Co do pracy, jeśli pracuje w godzinach nocnych, musi to ulec zmianie, jeśli pracuje w niebezpiecznych dla zdrowia jej i dziecka warunkach musi mieć zmienione stanowisko pracy bez uszczerbku na pensji. Kobiety w ciazy nie można zmuszać do nadgodzin i do delegacji (to akurat fikcja, wiem to po sobie). Kobieta w ciazy ma płatne 100% L4, a nie 80% jak inni ludzie. Jest też jeszcze trochę spraw dotyczących np. tego, że po 12 tyg nie można kobiety w ciązy zwolnić, a jesli kończy się jej umowa to musi być przedłużona co najmniej do dnia porodu. A tak z innej beczki pytanie. Dlaczego tym wszystkim zaprzątacie sobie głowę nim poczniecie maluszka?? Tak naprawdę dla wielu ludzi nie jest to takie proste. Może lepiej najpierw postarać się o w miarę stabilną pracę, później szaleć i kochać się z radością, a dopiero później, ajk maluszek zamieszka w brzuszku to rozpatrywać wszystkie kruczki prawne...

Gość bezeduryyy
Ech wyciąganie jakieś chore wnioski. Nie chodzi mi o kombinowanie czy się opłaca żenić czy lepiej żeby kobieta udawała samotną matkę. Akurat zarabiam całkiem nieźle i nie muszę kombinować jak wydusić jakiś grosz z opieki społecznej. Głowę zaprzątam sobie ja, bo chciałbym dowiedzieć się jakie prawa ma kobieta w ciąży. Akurat moja dziewczyna ma durnego szefa i od czasu do czasu tłumaczę jej (i pokazuje przepisy odpowiednie), że ma prawo do różnych rzeczy i nie może robic za niewolnika. Zresztą podejrzewam co będzie się działo jak będzie w ciąży i chce się od strony prawnej przygotować do tego - niestety ten dział prawa jest mi zupełnie obcy. Ufia - daruj sobie takie durne komentarze.

Gość bezeduryyy
Słonko 1335 dziękuje za linki