Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszzzzka

na czym polega cytologia?

Polecane posty

Gość myszzzzka

co to za badanie?czy dziewica moze je miec?

Może. Takim patyczkiem dotyka się wnętrza pochwy i bada się.

Gość Marta19841
to badanie nic nie boli:) chwilka i po sprawie:) lekarz wklada taki cienki patyczek i pobiera troche naskorka. Ja tez sie bardzo balam ale nie taki diabel straszny:) a dlaczego masz skierowanie na cyto?

Cytologię wykonuje lekarz ginekolog, nie trzeba na to skierowania, każdej kobiecie sie ono należy raz na 2-3 lata (nie pamiętam dokładnie) chociaż zaleca się, by badać co 6-12 miesięcy.Tak, dziewica może mieć robioną cytologię ale powinna przed jej wykonaniem uprzedzić lekarza, że jest dziewicą.

Gość to jak
przebije jej blone?

Błona posiada otwory - a myślisz, że którędy wypływa u dziewicy krew miesięczna?

Gość to jak
ale badanie przez pochwe dziewicy nie wykona?

To zależy od tego jak błona jest zbudowana. Zapewne lekarz zapyta, czy stosujesz tampony. Jeśli stosujesz lub stwierdzi, że budowa błony wskazuje na jej dużą rozciągliwość - to użyje wziernika dla młodych dziewcząt (dziewic) - jest on mniejszy. Jednak często bada się dziewice przez odbyt.

Gość kubbeczek
ja bylam niedawno u gina..i dotad sadzilam ze jestem dziewica ;p jednak lekarz mimo ze spytal czy wspolzylam ( anie robilam tego) - i tak wsadzil mi ten wziernik ! aale...bylo calkiem fajnie... ;p

nie zaleznie od tego czy jestes dziewica czy nie on cie musi zbadac. a cytologie powtarza sie mniej wiecej co pol roku. lekarz cieniutkim patyczkiem pobiera próbke śluzu bo analizy. i nie wklada tego patyczka tak jak ty tampon tylko z samego brzeby. nie bedzie ci tam grzebal tym patykiem.

Iwonane - akurat tu nie masz racji, cytologia to inaczej rozmaz z szyjki macicy - to nie to samo co wymaz z pochwy.

Gość cytologię robi się co roku

Siadasz na fotelu wkłada takie coś co rozchyla ścianki pochwy i patyczkiem ociera o ścianki pochwy pobierając próbkę śluzu... Nie jest przyjemne ale nie boli i dziewica też może mieć takie badanie ponieważ nie musi przekroczyć błony.