Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam tylko tak sobie o

nGlko - prosze wejdz

Polecane posty

powtorze pytanie, bo cenie sobie twoje wypowiedzi;) jak dlugo moge NIE ROBIC przerwy miedzy opakowaniami? czy 2razy z rzedu jest dopuszczalne?

:-)Możesz wziąć max 3 opakowania pod rząd. Potem zdrowo jest zrobić przerwę.

dziekuje slicznie:)

Gość dercia
cgf

Gość aniuusika18
to jezeli weznze np 2 pod rzad? to wogole nie wystapi mi i krwawienie czy to cos przypominajace krwawienie? wiec bedzie 21+21+dopiero 7 tak?

Przy przyjmowaniu kilku opakań bez robienia przerwy - w kolejnych opakowaniach może wystąpić plamienie i taka informacja znajduje się również na ulotce.Jakkolwiek - krwawienie (takie, do ktrego będziesz musiała użyć podpaski) wystąpi dopiero w trakcie przerwy, bo do jego wystąpienia potrzebny jest spadek hormonów.

nglka ja cię szukam właśnie. Sorry dziewczyny że wbijam się w temat ale to ważne. dziś zrobiłam progesteron w 20 dniu cyklu. Owulacja była chyba 13-14 dnia cyklu. Wynik chyba za niski bo 4,63 ng/ml a normę mi napisali 5,16-18,56 dla fazy lutealnej. czyli co? owulacji nie było? I co dalej?Oczywiście pójdę do lekarza ale może napisz co mnie czeka? co może pomóc?

Może to oznaczać, że owulacja odbyła się wcześniej albo jej faktycznie nie było... albo niedomaga ciałko żółte.Wg mnie robienie badania bez monitoringu czy obserwacji cyklu (NPR) nie ma żadnego sensu.Bo teraz lekarz powie \"no tak, wynik za niski, prosze brać to i to\" - tylko czasem nie ma po co brać tego i tamtego, bo tylko u około 30% dziewczyn owulacja występuje +/- w 14 dc. U dużej grupy występuje 9,10,11 dc czy 16-20 dc. W takiej sytuacji badanie poziomu progesteronu nic nie da.Jedynie wynik mieszczący się w normach byłby świadectwem tego, że badanie zostało wykonane prawidłowo.Spróbuj przez miesiąc mierzyć temperaturę, warunki pomiaru :1. po przynajmniej 3 godzinnym śnie (spoczynku),2. bezpośrednio po przebudzeniu się,3. przed wstaniem z łóżka,4. przez 5 minut (lub krócej - zależnie od rodzaju termometru),5. w ustach pod językiem lub w pochwie lub w odbycie,6. przez cały cykl w tym samym miejscu,7. przez cały cykl tym samym termometrem,8. o tej samej porze (między 4.00, a 8),9. temperaturę zapisujemy bezpośrednio po zmierzeniu - przy pomiarze termometrem rtęciowym, lub po przebudzeniu odczytujemy z pamięci dobrego termometru elektronicznego (2 m-ca po przecinku).Wzrost (skok) temperatury jest rozpoznawany wtedy, gdy różnica wynosi 0,2oC lub więcej pomiędzy najwyższą z sześciu ostatnich niższych, a trzecią z następujących po sobie, niezakłóconych, wyższych temperatur.Jeśli będziesz miała z tym problem - chętnie pomogę. Pomiary możesz zapisywać na stronie 28dni.pl - pierwszy miesiąc jest za free, wystarczy Ci - jestem tam jako ngL, albo po dokonaniu pomiarów i zapisaniu ich sobie na kartce - wyślij mi na maila ngLka@WYTNIJTOtlen.pl - tylko wytnij WYTNIJTO :-) Ochrona przed spamem.Dobrze jest też sprawdzać śluz - warunki obserwacji znajdziesz tutaj: http://www.npr.prolife.pl/sluz.htmTo da bardziej czytelny obraz i ułatwi orientacyjne określenie najbardziej prawdopodobnego dnia owulacji (śluz + tempka).Wyjście drugie: monitoring u ginekologa i wykonanie badnia po potwierdzeniu przebycia owulacji.Pierwszy sposób wymaga odrobiny wysiłku w obserwacjach ale przydaje się na później - drugi sposób jest łatwy ale kosztowny.

wychodzi mi z testów że owu była między 13 a 14 dniemcyklu natomiast skok temp. był wieczorem 14. rano 14 nie było skoku. Mieże temp. 2 razy dziennie o 8 rano i o 20 wieczorem. Mierze drugi miesiąc ale pierwszy był testowy-uczyłam się. Dlatego robię to 2 razy dzinnie bo gin powiedział że czesto owulacja pojawia się w nocy... sama nie wiem. Cykle mam regularne.

No tak, założyłam bardziej optymistyczną wersję w tym przypadku, czyli brak pomiaru (wtedy można się spodziewać mylnego wyniku).W takiej sytuacji myślę, że ciałko żółte niedomaga i trzeba je wspomóc progesteronem - lub owu nie było.Masz link do wykresu albo rozkład temperatur? Podrzuć link (wraz z odczuciami śluzu) - będzie można łatwiej powiedzieć, czy owulacja została potwierdzona temperaturą, czy nie.

niestety nie. zapisuję tempkę na kartce. cóż. w następnym cyklu zrobię monitoring chociaż częściowy czy jest pęcherzyk i czy pękł. a potem znów progesteron. Myślę też nad zbadaniem jajowodów. dzięki NgLka.jesteś nieoceniona!

ngLka czy ja Cie przypadkiem nie widziałam kiedyś na forum gazety?kiedyś?

bedzie zosia - to przepisz temperatury z kartki tutaj.Nie za ma co :-)Ludia_79 - możliwe ;-) Czasem bywam na forach gazetowych