Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

natalinaa

Badania hormonalne, kiedy?

Polecane posty

Hej dziewczyny! Zdecydowalam sie w koncu na tabletki antykoncepcyjne i chcialam sie Was zapytanie kiedy najlepiej zrobic badania hormonalne i jezeli wiecie to ile mnie wiecej kosztuje ta \'przyjemnosc\' ? Czekam na odpowiedzi...

też mnie to chyba czeka, podobno nie refunduja z kasy chorych i ok 25-30 pln 1 hormonek...Nie wiem co musisz zbadać, bo niektótr hormony w 1 dniucyklu trzeba badać.

\"Badania robi się: testosteron - obojętnie, prolaktyna - tu słyszałam 3 opcje: 1-3, 3-5, dowolny dzień cyklu. Krakowskim targiem zrobiłam 3, FSH, estradiol, LH - ok. 10 dnia cyklu (bo bada się stosunek estradiolu do LH czy FSH, już nie pamiętam, więc żeby nie powtarzać badania 2-3 razy w różnych fazach, to najlepiej te trzy właśnie wtedy), progesteron - ok. 20 dnia cyklu. Chyba że masz pierwszą fazę na pewną dłuższą niż 19 dni - chodzi o to, żeby progesteron robić już po owulacji.\" Cyt. za: http://www.pecherz.pl/forum/viewtopic.php?id=190&p=8 FSH i LH razem, bo ważny jest ich stosunek (wartości).

A jezeli chodzi mi jedynie o metode antykoncepcji to tez musze robic badania na te wszystkie hormony?