Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mucca

OGÓRKI W CHILLI - przepis, którym koniecznie muszę się z Wami podzielić!

Polecane posty

Gość jadłam
takie ogóreczki do mięs z grilla. Pycha!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale swietny
przepis!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Aninka
JA robiłam ogóreczki wg przepisu MUCCA i wyszły! :) a ile chilli to trzeba samemu wybadać ja sypie 1 łyżke i są super!!! Dzięki za przepis ide dorobić kolejną porcyjke na zimie;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiolka 35
zrobilam je ale niespecjalnie mi smakuja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DZIęKI ZA PRZEPIS-zrobiłam i są wyśmienite,miałam jeszcze kisić porcję ogórków ale zamiast nich dorabiam porcję albo 2 od razu z chilli-polecam są pyszne i takie inne..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krece Loka
a do czego najbardziej podobne w smaku: kiszonych, korniszonów, malosolnych czy takich pikli do sałatek?? I przeraża mnie trochę ten ocet- czy to aby nie szkodliwe :P ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
EDIA76 - cieszę się, że Ci smakują - u mnie już parę półek w piwniczce jest zastawione tymi ogórasami :) Krece Loka - ciężko powedzieć do czego w smaku są najbardziej podobne, bo po prostu są inne od wszystkich ogórków :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bogda
Mam pytanie.Czy czosnek dodajemy do słoików czy nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość *stokrotka*
Tak, ten czosnek dodajesz do słoików razem z ogórkami i zalewą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Margolka66 - powrót do tematu
Niektóre przepisy to faktycznie broń masowego rażenia albo paliwo dla smoka wawelskiego takie ilości chili, że tylko ogniem ziać! Mój przepis jest taki: 2,5 kg ogórków kroję w plastry o grubości ok.1 cm (ze skórką). 4 łyżkami soli zasypuję te ogórki mieszam i zostawiam na 6 godzin.Zlewam powstały sok,dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę - 1 średnia główka.Dodaję do tego 9 łyżek gorącego oleju.Wymieszam dokładnie .Następnie zalewam to gorącym wywarem składającym się z 1 - 1,5 szklanki octu 10% ,30 dkg cukru, 30 dkg miodu.Dodaję 1/2 łyżeczki chili ( choć w przepisie jest 1 łyżeczka dla mnie to za ostre i zamiast delektować się smakiem pikli to prawie ziaje ogniem dlatego z 1/2 łyżeczki są dużo lepsze) Całość wymieszać zostawić na 12 godzin.Nałożyć do słoiczków 1/4 litra i zagotować 20 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchara31
Ogórki pierwsza klasa - polecam naprawdę wszystkim którzy lubią coś ostrego na przekąskę (do obiadu, do bułeczki z pomidorkiem a nawet do wódeczki ) Od chwili kiedy przepis wpadł mi w rękę dorabiałam już cztery razy idą jak burza . SUPER

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zosiatosia
Ogóreczki fantastyczne, robiłam w zeszłym roku, ale za mało słoików, bo mąż szybko je rozpracował.Jeden schowałam i okazało się, że jak trochę postoją, to są jeszcze smaczniejsze i nadal chrupiące.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zosiatosia
Są odmiany ogórków "korniszony", sama je uprawiam, są idealne do zalewy octowej, wszystkie jednakowej wielkości i większe nie urosną, są też nieco jaśniejsze od "kiszeniaków". Do zalewy z chilli używam również ostatnich ogóreczków, które już nie zdążą urosnąć( nawet na korniszenie), takie tyci tyci, są pyszne z chilli i super wyglądają takie miniaturki ogóreczków. '

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielnik pytajny
Przepis mi sie podoba, ale jako że wolę o niebo kiszone ogórki od korniszonów i w ogóle nie przepadam za octem to trochę się go boję. Zosiatosia, skoro piszesz: "Są odmiany ogórków "korniszony", sama je uprawiam, są idealne do zalewy octowej, wszystkie jednakowej wielkości i większe nie urosną, są też nieco jaśniejsze od "kiszeniaków"." to bardzo proszę podaj nazwę tych odmian, chętnie też takie bym wysiała w przyszłym roku. Jak masz sprawdzone odmiany na kiszeniaki to tez prosze podaj. Bo w nasiennym wszystko zachwalają a ja jestem początkująca ogrodniczka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielnik pytajny
odpowiesz??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znowu ty
są super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mam taki sam przepis tylko na większą porcje ogórków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kiszone rządzą
a ja i tak najbardziej lubie kiszone ogórki i małosolne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
małosolne to już klasyk ;) ale takie udziwnienie też dobrze przetestować. już sobie wyobrażam jak muszą smakować do placków ziemniaczanych z gulaszem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×