Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

starrr

słodziki,barwniki,konserwanty!!!

Polecane posty

Dziewczyny, piszcie co je zawiera!!! Tu cytuję artykuł z gazety.pl Tysiące niezwykle popularnych produktów takich jak coca-cola light mogą zawierać rakotwórczą truciznę! Chodzi o aspartam, słodzik powszechnie używany w przemyśle spożywczym. Raport, z którego wynika, że jest on rakotwórczy, otrzymała wczoraj Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywienia. Sprawą zajmuje się także polski sanepid, który zamówił podobną ekspertyzę w polskim Państwowym Zakładzie Higieny. Potwierdzenie, że aspartam jest trucizną, oznacza rewolucję w przemyśle spożywczym. W tysiącach produktów trzeba będzie zmienić jeden z głównych składników! A te produkty, które już trafiły do sklepów, natychmiast wycofać. To oznacza, że producenci żywności poniosą straty liczone w miliardach dolarów. Póki co, koncerny spożywcze powołując się na dwieście różnych badań, zapewniają, że aspartam jest bezpieczny. W ubiegłym tygodniu w sprawie aspartamu była awantura w brytyjskim parlamencie. Tamtejszy poseł Roger Williams zażądał natychmiastowego wycofania z rynku brytyjskiego sześciu tys. produktów zawierających aspartam. Powołał się przy tym na ustalenia włoskiego Instytutu Ramazzini, który na prośbę Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) sprawdzał, czy aspartam jest rakotwórczy. Wczoraj Włosi wysłali dokumenty do EFSY. - Wyniki naszych badań mówią same za siebie. Jasno z nich wynika, że aspartam jest potencjalnym czynnikiem rakotwórczym - powiedziała \"Nowemu Dniowi\" Kathryn Knowles z Instytutu Ramazzini. Odmówiła jednak podania szczegółów. - Traktujemy sprawę bardzo poważnie - usłyszeliśmy od Caroli Sondermann, rzeczniczki EFSY. - Sprawdzenie danych z Instytutu Ramazzini potrwa od trzech do pięciu miesięcy. Wtedy opublikujemy wyniki oraz powiadomimy Komisję Europejską. To ona zdecyduje, co dalej. W tej chwili nie możemy stwierdzić, czy trzeba wycofać produkty z aspartamem - tłumaczyła nam wczoraj Sondermann. Kluczowe są odpowiedzi na pytania: Czy aspartam jest rakotwórczy? Jeśli tak, to w jakiej ilości? Czy obecnie dopuszczona zawartość aspartamu w żywności jest niebezpieczna? Mówi Roger Williams, brytyjski poseł: - Zwykle, gdy podejrzewa się, że jakiś produkt jest niebezpieczny dla zdrowia, wycofuje się go natychmiast. W przypadku aspartamu panuje zmowa milczenia, bo za dużo firm straciłoby na pochopnej decyzji. Wszyscy czekają więc na ustalenia EFSY. - Na razie nie wycofamy aspartamu. Czekamy na decyzję Komisji Europejskiej - mówi Steve Leroy, rzecznik europejskiego oddziału Coca-Coli. Co odkryli Włosi Naukowcy z Fundacji Ramazziniego przeprowadzili badanie na szczurach. Obserwowali gryzonie przez 159 tygodni. W tym czasie podawali im pożywienie zawierające aspartam w dawkach imitujących dzienne spożycie tego związku przez ludzi. Szczury podzielono na kilka grup w zależności od przyjmowanej dawki. Związek ten wywołał u szczurów chłoniaki, białaczkę oraz nowotwory (szczególnie nerek u samic i nerwów obwodowych u samców), nawet jeśli spożywały mniejsze dawki niż dozwolone w przemyśle spożywczym dla ludzi. Komentuje Anna Malinowska, rzecznik centrali sanepidu Niezależnie od badań Instytutu Ramazzini sanepid wystąpił do Państwowego Zakładu Higieny o ocenę szkodliwości aspartamu. Ekspertyzy spodziewamy się lada dzień. Jeśli PZH uzna, że ten środek jest niegroźny, to poczekamy na ocenę Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywienia. Natomiast jeśli nasz PZH potwierdzi szkodliwość aspartamu, to spróbujemy zmienić nasze prawo, aby natychmiast go wycofać z rynku. Zaalarmujemy też Unię Europejską. Komentuje Dr Zbigniew Hałat, epidemiolog, szef sanepidu w latach 1991-1993. Gdyby to ode mnie zależało, na pewno wycofałbym aspartam z obrotu. Ale nawet minister zdrowia nie może samodzielnie podjąć takiej decyzji, bo to zależy od ekspertów, głównie z Państwowego Zakładu Higieny i Instytutu Żywności i Żywienia. Od dawna wiadomo, że aspartam jest rakotwórczy. Jeśli EFSA to potwierdzi, to przewróci na łopatki cały przemysł zdrowej żywności, gdzie cukier zastępuje się sztucznym słodzikiem. Ja od dawna radziłem pacjentom skarżącym się na bóle głowy, rozdrażnienie, stany lękowe, żeby zrezygnowali z produktów zawierających aspartam. I pomagało. Co to za środek Aspartam, zwany także Canderel, Nutrasweet (symbol E 951). To syntetyczna, substancja słodząca. Zawierają ją niskokaloryczne jogurty, owocowe napoje gazowane, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, sosy do lodów, syropy do kawy, słodziki, ketchupy i ciastka bez cukru, napoje i batoniki odżywcze, miętusy, kakao błyskawiczne. Na opakowaniach tych produktów powinno być napisane, że zawierają aspartam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anka87
firma danon to same hormony, lepiej ich nie jeść

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I drugi artykuł: Gumy, napoje, słodziki... ponad 6 tys. produktów dostępnych w sklepach może wywoływać raka. Taki alarm w brytyjskim parlamencie podniósł przed dwoma dniami tamtejszy poseł Roger Wiliams. Wszystko za sprawą substancji o nazwie aspartam, czyli powszechnie używanego słodzika (jest znacznie tańszy niż cukier) w przemyśle spożywczym. Aspartam jest wszędzie. - Każdego dnia co piętnasty z nas spożywa aspartam - mówi Wiliams, wzywając brytyjski rząd, aby czym prędzej wycofał produkty z aspartamem ze sklepów. Powołał się przy tym na opinię brytyjskich naukowców. Tę substancję - wykorzystywaną np. w napojach owocowych, czekoladzie, płatkach śniadaniowych, jogurtach - zawierają również produkty w polskich sklepach. My znaleźliśmy ją w gumach do żucia - sugar free Leader Price, Orbit, Airways oraz coca coli light. O tym, że tzw. słodziki mogą być rakotwórcze, było wiadomo od dawna. Skąd w takim razie ta afera? Przez ostatni rok Roger Wiliams (skończył nauki przyrodnicze w Cambridge) dogłębnie badał aspartam i jego wpływ na zdrowie. W środę upublicznił wyniki swojego śledztwa. Jego wyniki - jeśli to prawda - są szokujące. Zdaniem Wiliamsa w 1977 r. słodzik z aspartamem wynalazła amerykańska firma Searle (jej dyrektorem był wtedy Donald Rumsefld, obecny sekretarz obrony USA). Dopuszczenie aspartamu do użytku w produktach żywnościowych było podejrzane. Przez ostatnie 20 lat zdaniem Wiliamsa panowała zmowa milczenia. Aż do tego roku. W czerwcu włoski instytut Ramazzini w Bolonii opublikował raport, że istnieje silne powiązanie między spożywaniem aspartamu a zachorowalnością na raka. Instytut przeprowadził co prawda badania na szczurach, ale twierdzi, że podobnie może być też u ludzi, co potwierdza m.in. Światowa Organizacja Zdrowia. Wtedy Komisja Europejska zwróciła się do Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywienia (EFSA) o opinię w sprawie tego środka. Wciąż czeka na szczegółowy raport z instytutu Ramazzini. - Mamy go dostać jeszcze przed świętami - mówi \"Nowemu Dniowi\" Carol Sondermann, rzeczniczka EFSA. - Po zapoznaniu się z raportem prześlemy go do Komisji Europejskiej. Bo tylko Komisja może wycofać wszystkie produkty zawierające aspartam w całej Unii - dodaje. Poszczególne kraje mogą to zrobić jednak wcześniej na własną rękę. Co zrobi polski sanepid? Z jego centrali otrzymaliśmy tylko informację, że na razie aspartam jest legalnie dopuszczony do obrotu i z ewentualnymi decyzjami czeka na ruch Komisji Europejskiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
anka87, wiem wiem, już dawno nie jadam produktów tej firmy. A są może jakieś jogurty naturalne i jednocześnie smakowe???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anka87
hmmm. jak kupisz sobie krowe i sama będziesz produkowała jogurt to pewnie będzie zdrowy:P teraz wątpie czy mozna kupić coś zdrowego... wszędzie gdzie nie spojżeć to same konserwnty i te nieszczęsne hormony:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I dalej... Warszawa (PAP) - Zbyt duże spożycie glutaminianu sodu, stosowanego powszechnie jako \"polepszacz smaku\", grozi utratą wzroku - ostrzega \"New Scientist\". Glutaminian sodu jest stosowany od dawna w kuchni chińskiej i japońskiej jako środek polepszający smak potraw. Z podobnych przyczyn dodają go do swoich produktów wytwórcy gotowych potraw (na przykład zupek w proszku). Od dawna znany jest \"zespół chińskiej restauracji\" - przy przedawkowaniu dań z dodatkiem glutaminianu pojawiają się: ból głowy, wymioty, uczucie napięcia lub gorąca na twarzy i klatce piersiowej, czasem zawroty głowy i biegunka. Dolegliwości pojawiają się w 1-2h po posiłku. Glutaminian, który występuje w żywych organizmach, pełni rolę neuroprzekaźnika, czyli substancji biorącej udział w przekazywaniu sygnałów nerwowych. Jednak jego nadmiar jest szkodliwy. Wykazano, że wstrzykniecie glutaminianu do oka powoduje uszkodzenie tkanek. MAŁY EKSPERYMENT: Naukowcy z japońskiego uniwersytetu Hirosaki odkryli, że u szczurów karmionych dietą z dużą domieszką glutaminianu sodu dochodziło do utraty wzroku i zmniejszenia grubości siatkówki (wyściełającej dno oka warstwy komórek światłoczułych). Choć takie dawki glutaminianu, jakie podano szczurom, nie zdarzają się w prawdziwym życiu, podobny efekt może mieć spożywanie mniejszych ilości tej substancji przez kilka dziesięcioleci. Być może dlatego jaskra z normalnym ciśnieniem wewnątrzgałkowym nie występuje zwykle przed 40-tym rokiem życia. Dolegliwości i choroby jakie moga wystapić przy nadmiernym spożyciu MSG: -bóle mogrenowe -ślepota -alergie -uderzenia gorąca w górne partie ciała -osłabienie -astma, szczególne wzmożenie u osób chorujacych na nią. Źródło: www.izz.waw.pl www.kuchnia.com. www.zdrowie.med.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No właśnie chyba najlepiej na wsi ;)Świeże produkty smakują o niebo lepiej niż te z miasta:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anka87
ja mieszkam na śląsku na wsi i mimo że mamy swoje warzywa i owoce to i tak one nie są zdrowe bo w śląskiej ziemi mozna znaleść całą tablice mendelejewa:( no cóż chyba sie trzeba z tym pogodzić że do końca naszych dni będziemy sie już tylko truć...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja uważam, że mimo wszystko dużo zależy od nas. Zawsze można wybrać czy pijemy colę light na codzień czy np. wodę mineralną :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anka87
to tez fakt:) szkoda tylko że większość producentów nie podaje wszystkich składników swoich produktow... pozatym powinno być więcej rankigów na temat tego, które produkty sa zdrowsze a które sa szkodłiwe np. dzięki rankingowi wód mineralnych wiem że kropla beskidu jest szkodliwa a Cisowienka jest najzdrowsza na rynku:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Faktycznie szkoda...Myslę, że za tymi produktami z konserwantami stoi ogromne lobby: producenci i nie tylko, zbyt wiele osób by na tym straciło, wiec lepiej siedzieć cicho...A dla większości, to czy coś zawiera hormony, wypełniacze (mięso...), jest karmione mączkami kostnymi czy zawiera konserwanty jest bez znaczenia...I to jest wykorzystywane...Inna sprawa, że produkty konserwowane są sporo tańsze od naturalnych i to jest ich zasadniczym atutem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upppupup
uppppuppuppupp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tajniaczka_
na codzień, w pośpiechu trudno omijać konserwanty...Ale jak jest czas to warto przypatrzeć się temu co się je. Czytałam też o fatalnym wpływie aspartamu na pracę nerek, osoby z niedoczynnością nerek powinny uważać. A swoją drogą, który zawodowy dietetyk zwróci dziś uwagę na konserwanty???Prędzej powie, że tłuszcz to zabójstwo;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Eeee_tam
Ludzie wolą oszukiwać samych siebie, że jedzą dobrze, albo korzystać z życia i póki organizm jako tako działa robić z niego smietnik. Dopiero jak coś saida idą na badania. To jak z tymi zaproszeniami z NFZ-u dla kobitek. Jak wiele chce wiedzieć? 10 %???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×