Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aileen

porada prawna..

Polecane posty

Gość nadieżda-tumska
jeśli chodzi o właściwość miejscową sądu, to sąd miejsca popełnienia deliktu właściwyby był w przypadku konieczności wezwania świadków zdarzenia. tu taka sytuacja miejsca nie ma,miejsca popełnienia przestępstwa nie sposób ustalić, więc standadowo wg. zasady Actor sequitur forum rei, czyli sąd właściwy ze względu na miejsce zamieszkania oskarżonej.

Gość nadieżda-tumska
właściwość miejscowa sądu gdzie zniewaga dotarła?? nie... i tu nie sposób ustalić miejsce. jeśli autorka otrzymała smsy będąc np. na wczasach w Ciechocinku?? :-D Jeżeli nie można ustalić miejsca popełnienia przestępstwa, właściwy jest sąd, w którego okręgu ujawniono przestępstwo, lub oskarżony ma miejsce zamieszkania. choć skoro panie sa koleżankami i matka adresatki smsów pracuje z ich autorką to zapewne i w jednym i w drugim przypadku będzie to ten sam sąd :-)

Gość ale się uśmiałam z tych porad
Autorko topiku niech panie, które służą ci pomocą najpierw się douczą czy to ma byc postepowanie cywilne czy karne! Dla uproszczenia podam wskazówke czy zwymyślanie jest przestepstwem ?

spróbujmy to jeszcze raz poukładać: 1.popełniono przestępstwo z art.216!!!!! 2. sprawca jest znany 3.dyskusyjna jest jedynie kwestia miejsca popełnienia przestępstwa aczkolwiek na tym etapie postępowania sprawy nie mozna a` priori przyjąć, że jest ono nieznane i nie da się go ustalic 4.poszkodowana może w trybie prywatno-skargowym dochodzić ukarania sprawczyni

Gość nadieżda-tumska
skoro te porady Cię śmieszą, to i kodeks karny powinien budzić w Tobie podobne odczuca :-) dla ułatwienia podawałyśmy podstawę prawna, poczytaj sobie...

Gość nadieżda-tumska
jestem przekonana, ze nikt nie bedzie dochodził tu miejsca popełnienia przestępstwa, o to sprawa drugorzędna i trudna do ustalenia. Panie ( jak już pisałam) zapewne mieszkają w tej samej okolicy, dlatego właściwość miejscowa sądu nie wydaje mi się być problemem :-) stawiam na forum domicilii

Gość nadieżda-tumska
rozprawiamy tak, jak się rozprawia, gdy ktoś zapyta o poradę. dziewczyna potrzebuje informacji, więc jej ich w miarę możliwości dostarczamy, nie ważne czy sprawa jest bardziej błacha, czy mniej. moge pomóc, to to robię.

przestępstwo popełniono za pomocą środka \"działajacego na odległość\". sms można potraktować jako rodzaj listu, gdyby więc pani X nawymyślała pani Y wysyłając list pocztowy to zniewaga nastąpiłaby w momencie odebrania listu a więc miejscem popełnienia przestępstwa byłoby miejsce, do którego list dotarł. w takiej sytuacji właściwy byłby sąd miejsca, do którego list dotarł. Nie widzę powodu by inaczej traktować sms.

Gość ale się uśmiałam z tych porad
jeżeli naprawdę zamierzasz wkroczyć na drogę sądową to skorzystaj z porad prawnych prefesjonalistów a nie kogos komu się wydaje że zna się na prawie . Co dziennie przeglądam akta spraw, z róznych dziedzin prawa (prawnikiem ani adwokatem nie jestem) i moge ci powiedziec tylko tyle że prawo można interpretować różnie i czesto wynik sprawy zalezy własnie od znajomości owego prawa przez twojego pełnomocnika . Nie jest wcale oczywiste że wygrasz taką sparwę a jeżeli przegrasz to wszystkie koszty możesz ponieść ty. Dla "radców prawnych tego topiku " przejżyjcie jeżlei macie dostep do LEX-a może się douczycie jak się kończą takie postępowania .

wypowiedź pomarańczki jest klasycznym przykładem nadętej ignorancji...ponadto w przeciwieństwie do Ciebie jestem prawnikiem z aplikacją, pozdrawiam 🖐️

Gość nadieżda-tumska
widzisz -ty masz z różnymi sprawami kontakt teoretyczny, a ja praktyczny :-) już wcześniej pisałam, że najlepiej pomoże jej adwokat, co nie znaczy, że nie możemy jej tutaj czegoś podpowiedzieć. i nie udzielamy porad prawnych. tak, jak nikt Cię nie wyleczy na forum, ale zawsze można o coś zapytać i czegoś się dowiedzieć, co może pomóc, rozjaśnić sytuację, ale oczywiście nie zastąpi wizyty u lekarza :-)

Gość o teorii mówimy w przypadku
kiedy się ksiązek naczytamy a pomarańczowa jak zrozumiałem jest na bieżąco z postępowaniami nie wdając się już w to jaką funkcję pełni. Bo jeżeli pracuje w sądzie to ma czynny dostęp do takich spraw więc nie możemy mówic o teorii.

Gość nadieżda-tumska
wielu moich znajomych pracuje w sądzie, czy prokuraturze. wielu ma dostęp do akt, jednak cel ich kontaktu, jak i obeznanie są różne. czytanie aktów o niczym nie świadczy... a skoro koleżanka ma własne zdanie i uważa, że my doradzamy źle, to może sama przyjmie jakieś konkretne stanowisko?

Gość pracuje w kancelarii adwokacki
jako asystentka (zaznaczam że nie jestem tą pomarańczową ) ale jedno mi się nasuwa na myśl w twj dyskusji adwokaci którzy tu parcuja nie maja nawet 5 min na przesiadywanie na forach czy w ogóle przeglądanie internetu może dlatego że sa jakto się mówi wzietymi adwokatami i maja dużo pracy, do słów pomarańczowej dodałabym - do takich sparw potrzeba profesjonalistów z doświadaczeniem

Gość nadieżda-tumska
a kto tu mówi o adwokatach przesiadujacych na forum? a sprawa jest akurat prosta i nie trzeba być adwokatem z doświadczeniem, żeby móc coś doradzić. Z resztą na adwokatach radzę nie polegać bezwarunkowo, bo są różni... ja adwokatem nie jestem, a ostatnio wyciągnełam z kłopotów znajomego, którego wciągnoł w nie jego adwokat, kożysając z jego niewiedzy i oczywiście jeszcze za to kaskę zebrał :-(

Gość nadieżda-tumska
korzystając :-( raz jeszcze zaznaczam - my tu autorce tylko podpowiadamy, rozwiewamy pewne wątpliwości, ale już dwa razy zaznaczałam - oczywiście powinna zgłosić się do adwokata, przedstawić mu sprawę dokładnie.

Gość pracuje wkancelarii adwokackie
nie wiem na czym polega twój kontakt praktyczny ale każdą jak to okresliłaś nawet błachą sparwę można przeciągać na miesiace a nawet lata . W tej akurat sparwie wygrana nie jest wcale oczyswista. Zapyałam właśnie szefa w tej sparwie i co powiedział: że autorka sms-ów może się chodziby wytłumaczyć tym że pomyliła numer telefonów wpisując wiadomość

nie wiem na czym polega twój kontakt praktyczny ale każdą jak to okresliłaś nawet błachą sparwę można przeciągać na miesiace a nawet lata . W tej akurat sparwie wygrana nie jest wcale oczyswista. Zapyałam właśnie szefa w tej sparwie i co powiedział: że autorka sms-ów może się chodziby wytłumaczyć tym że pomyliła numer telefonów wpisując wiadomość

Gość nadieżda-tumska
nikt nie pisał tu, że samo postępowanie bedzie szybkie i bezproblemowe. równie dobrze może być odwrotnie.. ale autorka nie o to pytała, lecz zastanawiała się, czy może wnieść jakąkolwiek skargę do sądu na wspomnianą koleżankę. I na to pytanie udzieliłyśmy jej odpowiedzi, a złożoność sprawy i szanse powodzenia ocenić może najprędzej adwokat po wnikliwym zapoznaniu się ze szczegółami, bo my przecież nawet nie znamy treści tych smsów itp. na marginesie - piszesz, że nie znasz adwokata siedzącego na forach... ja pierwszy raz spotykam się z asystentką, która nie dość, że beztrosko przesiaduje w godzinach pracy na forach i nie ukrywa tego przed szefem, to jeszcze ten motywuje ją do kontynuowania tego zajęcia przez udzielanie porad związanych z tematem topicku :-D niezły luz...

a ja jestem radcą prawnym z baardzo długim stażem i nie przesiaduję na dupie w kancelarii...mam swoich 3 klientów, z ktorych żyję i mogę sobie pozwolić na tygodniowe nawet lenistwo w necie... 🖐️

myślę że gdyby szef nie był zadowolonyz mojej pracy nie pracowałbym u niego 6 lat to popierwsze a pytać go mogę o wszystko nie zależnie od tego czy mam w tym interes czy nie i zawsze mi odpowiada to podrugie , a po trzecie są dni że mam duzo czasu na buszowanie po necie sa też takie że wychodze do domu późnym wieczorem .Od poprostu mój szef jest człowiekiem i nie robi ze mnie niewolnika wiem co i kiedy mogę i na tym polega dobra wspólpraca między nami. Pozdrawiam .

Gość nadieżda-tumska
fajnie, ale myślę, że z tego samego powodu i adwokaci mogą po forum buszować.. myślę, że temat już wyczerpałam, więc żegnam się :-)

Gość do czarnej pokraki
co mam zrobić jeżeli nie moge wyegzekować pieniędzy od dłużnika bo jak się tłumaczy nie zarbia czy wogóle mam szanse na odzyskanie . od kilku miesiecy prowadze działaność gospodarczą i sparzdałem towar na termin a klient teraz się tłumaczy ze nie ma kasy .

Gość do czarnej pokraki
no proszę