Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kunka

nieregularna miesiaczka--co zrobić?

Polecane posty

Gość kunka

ostatni cykl 34 dni przedostatni 42 wczesniej 18, 33, 32,.... co może być tego objawem? jakie badania powinnam wykonać? mam 23 lata, regularna miesiaczka powinna pojawiąć sie co do wyliczonego dnia?

Gość kollaaa
powinnas isc do lekarza i poprosic o skierowania na badania hormonalne ale znając naszą służbe zdrowia badanie zrób sobie we własnym zakresie troszke to kosztuje ale przynajmniej będziesz wiedziała co i jak...najlepiej idz do prywatnego lekarza, najlepszym sposobem,który zaproponuje ci lekarz to tabletki hormonalne .ja mam ten sam problem czasem mam 3 miesiące co 29 dni a czasem co 45 badania hormonalne dobre więc wszystko jest ok.

Gość kollaaa
regularna miesiączka jest co 28 dni ale lekarze przyjmują norme co 28 do 32 dni.stres zmiana klimatu czy choroba może opozniac@

Cykle regularne to takie gdzie moga sie różnić od siebie o 3-5 dni (max 7). Nie musz być dokłądnie 28dniowe! Jeżeli powtarzają sie regularnie co np.29 czy 32 dni to jest ok. Ten marginez przesuwu związny jest z np. z upałami, stresem, zmianą diety, podróżami, pracą na zmiany itd.

Gość położnaaaaaa
1)idxż do lekarza 2)tymczasem: -obserwój śluz,temp,czy sa plamienia -masz jakieś inne dolegliwości -jakie były miesiączki w ostatnim roku -bierzesz jakieś leki -chorujesz nacoś -masz nadmierne owłosienie w nietypowych miejscach,nadwagę? --masz nieregularne miesiączki w wakacje -prowadzisz w miarę regularny tryb życia(sen w nocy,kawa w dzień) -odchudzałaś się -masz infekcję,współżyłaś (chodzi o przygodny seks i możliwośc infekcji) m-masz problemy ze snem.leki -w rodzinie jakies choroby przemyśl odpowiedzi i idż do gina dobry ginnie da ci od razu antykoncepcji żeby wyregulowac okres chyba,że potrzebujesz zabezpieczenia przed ciążą,wtedy nawet jeśli przyczyna jest chormonalna,po tabsach może okres się wyregulowac

Gość położnaaaaaa
sorry za orty

Gość Europa_młodaa
Idź do lekarza. Najprawdopodobniej będziesz musiała zażywać tabletki.. Miałam bardzo nieregularne cykle. Czasami 2miesiące nie dostawałam okresu,a czasami jk juz się pojawił trwał ponad dwa tygodnie. Zawsze były jakieś odchyły. Zrobili mi badania(w cholere tych badań-chociażby 3 razy krew mi pobierali) no i na podstawie tego lekarz wypisuje tabletki hormonalne(zazwyczaj odrazu antykoncepcyjne). Ze wzgledu na to że to pierwsze tabletki w moim przypadku ja dostałam regulon- ne znam innych rodzajów, ale na te absolutnie nie narzekam!Wyregulowały mi cykl, a jednocześnie nie wywołały żadnych efektów ubocznych. Reasumując- najwazniejsze badania, a psychicznie mozesz sie przygotowywać do tego, że będziesz brała tabletki-ale to nic strasznego:)

Gość kunka
dzięki dziewczyny za odpowiedzi:) po miesiaczce wybiore sie do ginki, zobaczymy co mi powie... ja jakoś nie jestem przekonanana do tabletek antykoncepcyjnych... zwłaszcza że brałam przez pół roku (wtedy miałam regularne, w miare miesiaczki przed i po braniu tabsów), choć w miare dobrze się czułam to odstawiłam je bo bardzo puchna mi nogi no i toche przytyłam... ile zazwyczaj trwa ta kuracja tabsami w celu wyregulowania cyklu? po odstawieniu cylke sa w miare regularne czy tabletki trzeba brac cały czas??

Gość kunka
podnoszę, może będzie któras z Was na cafe:)

Gość xxxxxxxxxxxxxxxxxx
u mnie własnie jest 43 dzien cyklu bylam u gina bo juz podejrzewalam ciaże przepisal mi tabletki na wywolanie okresy LUTEINA50 z tego co wiem te tabletki sa tez na regulowanie cyklu idz najlepiej do gina ja bylam dzis i nie zaluje i czuje sie nawet jakas zdrowsza bo robil mi usg i nie nie mowiz ze mam jakies guzy czy torbiele