Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beeegeees

mam pytanie do prawnika

Polecane posty

Gość beeegeees

jak mozna okreslic -zasada wspolzycia w spoleczenstwie-? co to za klauzula,czy jest ona poza prawem?

Gość beeegeees
ktos mi pomoze?

Zasady współżycia społecznego - oznaczają minimum powszechnie przyjmowanych zasad poprawności i uczciwości w relacjach z innymi osobami. Jest to zwrot niedookreślony, używany zwłaszcza w przepisach regulujących stosunki cywilnoprawne; stosując go, ustawodawca tworzy klauzulę generalną odsyłająca do norm pozaprawnych. To, czy określone zachowanie jest zgodne z zasadami współżycia społecznego ocenia się w odniesieniu do konkretnego przypadku i całości towarzyszących mu okoliczności, czego weryfikacja jest zadaniem sądu. Czy to o to chodziło?

Gość beeegeees
dziekuje,zapytam jeszcze,mniej wiecej jaka jest roznica miedzy ugoda a warunkiem?prosze

Gość beeegeees
odziedziczylam wysoki dlug,przegralam sprawe,zlozylam apelacje,wierzyciel daje mi ultimatum,albo teraz podpisuje,ze splace 100000,albo czeka do konca apelacji i wtedy daje do komornika z odsetkami,kosztami,a moze tego byc prawie 170000,on nazywa to ugoda,czy takie zachowanie moze byc sprzeczne z zasadami zycia w spoleczenstwie?mam meza,male dzieci,cZy chroni mnie jakies prawo w tym momencie?prosze

Gość a jak
jeżeli działa w granicach prawa , zgodnie z przepisami to nie ma mowy o łamaniu zasad współzycia społecznego nawet jeżeli dla ciebie to jest krzywdzące ...

Gość beeegeees
ok,bardzo dziekuje

Gość a jak
jeżeli wyrok jest nieprawomocny to wierzyciel może pocalować cię w d... i na żadne ugody nie idź.

Gość beeegeees

Gość beeegeees
no tak,ale jak przegram apelacje,moge prawnie starac sie o rozlozenie na raty?czy to tylko od wierzyciela dobrej woli zalezy?

Gość a jak
jeżeli sprawa była już w II instancji , i zapadł wyrok ( sąd okręgowy, odwoławczy) to nawet jeśli piszesz kasację ( czyli dalsze odwołanie) to nie wstrzymuje to wykonania wyroku. Wtedy najlepiek napsac do wierzyciela ( napisać a nie rozmawiać ) żeby wstrzymał egzekucję do czasu zakończenia procesu odwoławczego . czego wcale nie musi uwzględnić i to będzie prawne , niestety ...

Gość a jak
dopóki wierzyciel nie złozy wyroku u komornika to wszystko zalezy od jego dobrej woli , czy przesunie ci termin płatności, rozlozy na raty itd. Jesli pójdzie do komornika, to musisz liczyć się , że dług stanie się jakieś 2 razy większy . Wierzyciel będzie próbował z toba dojść do pozorumienia , bo żeby iść z wyrokiem do komornika będzie musiła komornikowi zapłacić wpisowe . a to są duże koszty ... Które musi na początku wpłacic komornikowi , apotem komornik od ciebie sobie je odbierze. I już od czasu wzięcia sprawy w łapy komornika tylko z komornikiem będziesz pertraktowała . Z komornikiem też możesz ustalać jak płacić , prosić o raty itd. Ale musisz się liczyć z tym, ze kasa do zapłacenia będzie dużo wyższa. Tak więc jeśli wyrok jest prawomocny a w drodze jest tylko kasacja już zacznij się z wierzycielem dogadywac.

Gość beeegeees
no to kółko sie zamyka :-0 ...a jesli wierzyciel nie dozyje konca splat,jego spadkobiercy rozumiem maja prawo do pobierania rat?

Gość beeegeees
tzn,wyrok jeszcze nie jest prawomocny,oni juz przyjeli z gory,ze przegram.......

Gość a jak
niestety tak , zrobią stwierdzenie nabycia spadku i zmieni się tylko wierzyciel ...

Gość a jak
jesli wyrok nie jest prawomocny to napisz do nich żeby dali ci spokój do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia . I nie podpisuj z nimi żadnej ugody.

Gość beeegeees
ciezka sprawa,z reguly dlugi przechodza,ja w ciagu pol roku nie odrzucilam spadku,nie wiedzialam,ze mama ma taki dlug,wierzyciel wie,ze nie wiedzialam,ale wiadomo ma w tym interes,na rozprawie klamala ,takie bzdury opowiadala,ze bylam w szoku,no ale sedzia uznal zeznania za wiarygodne,...bo....mogla sie pomylic

Gość beeegeees
tez chcialabym poczekac,ale prawdopodobnie nie zaplacila swojemu mecenasowi,a i wspolnie mnie naciskaja,strasza,ze maja juz klauzule wykonalnosci,przeciez takie zachowanie prawnikowi nie przystoi

Gość beeegeees
myslalam,ze takie zachowanie nie jest zgodne z zasadami zycia w spoleczenstwie,ale widocznie prawnie mozna straszyc dziekuje za poswiecenie mi chwilki

Gość a jak
klauzuli wykonalności nie stawia się na nieprawomocnym wyroku ! no chyba, że jest to wyrok alimentacyjny.

Gość beeegeees
mysla,ze jak maja do czynienia z blondynka to wszystko jej wmówić można,;-)

Gość teemiida
ja jestem prawnikiem