Gość ból zęba Napisano Lipiec 23, 2007 Z braku zainteresowania tematem na forum "po 30-stce życie dojrzałe" postanowiłam skopiować ten temat na forum o zdrowiu, może w końcu znajdę odpowiedź na moje pytanie w sprawie robienia problemów przez lekarzy stomatologów w przychodniach NFZ - dotyczące przewodowego znieczulenia na żądanie pacjenta (za pełnopłatną odpłatnością) : Dlaczego stomatolodzy w przychodniach NFZ są tak nie reformowani ?! Wchodzę do gabinetu i na wstępnie tłumaczę pani stomatolog, że mam dziurę w zębie i bardzo proszę o znieczulenie przewodowe - jeśli nie jest ono refundowane przez NFZ - jestem gotowa zapłacić za owo znieczulenie każdą kwotę - prywatnie ... Pani dentystka obejrzała i stwierdziła, że znieczulenie nie jest potrzebne - zaczęła borować ... a ja umierałam z bólu! Nie chodzi o to , że panicznie boję się dentysty i muszę brać leki uspakajające przed wizytą, nie chodzi również o moje "fanaberie" ...może i jestem przeczulona i przewrażliwiona na tym punkcie (każdy ma jakieś swoje fobie i strachy) ale - dlaczego - pytam się - lekarze w prywatnych klinikach NIE robią żadnego problemu ... wszystko wyleczą w znieczuleniu! A w państwowych przychodniach jakoś ciągle leczą stereotypowo (nie mówię, że gorzej - inaczej nie poszłabym do państwowej przychodni ) - tylko wszystko leczą w bólu! Tym bardziej, że po reformie w 2000 r. pacjenci mają możliwość wyboru czy chcą się leczyć państwowo czy prywatnie (dotyczy NZOZ-ów) Jeśli chcę znieczulenia i chcę za to zapłacić - to dlaczego dentystka robi problemy!? - przecież zarabia na mnie - bo płacę z własnej kieszeni za znieczulenie! Nie chcę się leczyć prywatnie - bo zbankrutowałabym, chcę tylko tego cholernego znieczulenia przy leczeniu zębów!!! Zapłacę za jeden zastrzyk tyle ile prywatni dentyści biorą i dam jej jeszcze napiwek! Koszmar jakiś ... Czy jest na forum stomatolog, który wyjaśni mi tę subtelną różnicę, dlaczego państwowo (chcąc zapłacić za znieczulenie - prywatnie) nie mogę się wyleczyć (ale za lepszą plombę - porcelanową - już mogę płacić prywatnie! u tego samego stomatologa!) i w prywatnych gabinetach ... WSZYSTKIE zabiegi stomatologiczne na żądanie - są przeprowadzane w znieczuleniu! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach