Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZonaSwojegoMeza

Plodnosc w pierwszym cyklu po odstawieniu pigulki.

Polecane posty

Gość ZonaSwojegoMeza

Mam nastepujace pytanie, czy w pierwszym cyklu po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej mozna wyznaczac dni plodne na podstawie tradycyjnych metod obliczania, tzn ze owulacja wystepuje w przypadku 28dniowego cyklu 15 dnia? Wiem z kilku zrodel, ze plodnosc jest o wiele wieksza zaraz po odstawieniu pigulki, ale chcialabym potwierdzenia od osob majacych doswiadczenie w tej kwestii. Z gory dzieki za odpowiedz!!

1. Nie. Bo nie wiesz jak cykl się zachowa2. To nie jest dobry sposób w ogóle na stwierdzanie dni płodnych i niepłodnych, bo cykl to nie matematyka. Jeśli już chcesz się zabierać do określania, to zabierz się do obserwacji swojego cyklu:www.npr.prolife.pl/metoda_podwojnego_wskaznika.htm

Gość niestety po odstawieniu
pigulek owulacja wypada w roznych terminach. WIem cos o tym, bo sama po 7 miesiacach nie moge trafic w odpowiedni moment z moim facetem, a dziecko byloby juz wskazane :(

Gość ZonaSwojegoMeza
Obserwuje sie, mierze temeprature, badam szyjke, tylko brakuje mi informacji, czy objawy bedace jednoznaczne w normalnym cyklu, sa jednoczesnie miarodajne w cyklu po odstawieniu pigulki.

powiem szczerze ze ostatnio 2moje kolezanki zaszły w ciąże od razu po odstawieniu wpierwszym cyklu. Więc wszystko jest mozliwe. W końcu organizm musi dojść do siebie po hormonach

Gość niestety po odstawieniu
z mojej rozmowy z ginekologiem wynika, ze po odstawieniu owulacja moze byc dluzsza i w roznych dniach cyku, ciezko ja dokladnie okreslic, bo jak to ujal gin jajniki moga miec nadprodukcje

niestety po odstawieniu. Tak samo powiedziała mi ginekolog i kazała brać antykoncepcje żeby wywołać tą owulkę której nie miałam. Ale powiedziała mi też że kobiety które bior za długo tzn powyżej 4 miesięcy po odstawieniu mogą czekać nawet pół roku na owulkę bo jajniki będą musiały pracować tak jak na początku. To trochę trwa bo z dnia na dzień hormony z organizmu nie wylatują. Więc można zajść tylko na prawdę trzeba być cieprliwym. JA czekam jestem dziś na 14 dc i wczoraj kłucia w podbrzuszu przypominające zbliżający się okres mogły wskazywać na owulację więc przytulanko przy świecach było:) Może niedługo ja będę dowodem na to że można zajść zaraz po odstawieniu pigułek.

ZonaSwojegoMezaNie wiadomo - sama musisz u siebie sprawdzić. niektóre kobiety mają piękne, owulacyne cykle zaraz po odstawieniu - inne nie. Niektórym owulacjawraca po 3-4 miesiącach - innym po 7-10. Nie ma reguły.Jeśli mierzysz temperaturę, badasz śluz i szyjkę to sama najlepiejwiesz, czy cykl ył owulacyjnym - czy nie.W związku z czym tylko tym sposobem (prócz monitoringu u ginekologa czy badania poziomu progesteronu w 7 dpo) możesz sprawdzić, czy owulacja odbyła się u Ciebie już w pierwszych cyklach.