Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pocahontaz

Psychologia

Polecane posty

Gość Pocahontaz

Czy może mi ktoś wyjaśnić jakie są 'przedmioty' na studiach psychologicznych?? Zamierzam studiować właśnie taki kierunek i chciałabym wiedzieć jak dokładnie wyglądają takie studia, co jest najfajniejsze a co najgorsze na takim kierunku... Mam nadzieję, że są tu studenci nauk społecznych, którzy rozjaśnią mi to i owo ;)

Gość she wore bluuuuue veeeelveeet
na kierunku ktory od pazdziernika bede studiowac na pierwszym roku sa takie przedmioty: Wprowadzenie do psychologii z elementami historii myśli psychologicznej Wybrane problemy psychologii stosowanej I Biofizjologiczne podstawy zachowania Psychologia ogólna - Procesy poznawcze Psychologia ogólna - Złożone procesy poznawcze Psychologia ogólna - Emocje, motywacja i mechanizmy kontroli Psychologia rozwoju człowieka w biegu życia WF - Podstawy filozofii z elementami logiki Elementy socjologii i antropologii kulturowej Trening psychologiczny I wiecej moge ci powiedziec jak skoncze przynajmenij pierwszy semestr, poki co nie zaczelam jeszcze;)

Gość proponuję też
Przedmioty mogą się różnić w zależności od uczelni, ale na bank są różniaste "rodzaje" psychologii- ogólna, rozwojowa, społeczna, psychopatologia, psychologia stresu, zdrowia itd. Pewnie też psychiatria i psychopatologia, jakieś przedmioty zahaczające trochę o medycynę- głównie anatomia i fizjologia ukł. nerwowego.

Gość Pocahontaz
Dzięki wielkie!! Jest tu ktoś z jakim kolwiek doświadczeniem studenckim, kto wie jak to wygląda w praktyce?? Fajnie jest studiować psychologię?? że jest ciężko to wiem, ale czy baaardzo?? :P

Gość Pocahontaz
Up!

Gość psychologia sucks

fajnie, fajnie:) Tylko od razu radze pozbyc sie zludzen, ze to kierunek humanistyczny, w programie studiow jest kilka semestrow statystyki, metodologii i psychometrii, wymagajacych scislego myslenia i znajomosci matematyki

Gość Pocahontaz
Dzięki za rady i cenne wskazówki!! Potrzebuję jednak więcej szczegółów, bo mam straszny dylemat czy wybrac ten kierunek!! Dostałam się juz na inny kierunek ale psychologia tez mnie pociąga i nie wiem czy sie nie zdecydować właśnie na nią...

Gość Pocahontaz
ale to, że to nie jest kierunek humanistyczny to już chyba lekka przesada... To niby jaki?? Wiadomo, że wymaga ścisłego i logicznego myślenia, a takie przedmioty jak matematyka ucza takiego rozumowania, dlatego pewnie są na tym kierunku.

Pewnie że to studia typowo humanistyczne. Metodologię ma się na bardzo wielu kierunkach- ja na pedagogice specjalnej też miałam, przecież musiałam się dowiedzieć jak napisać pracę mgr. Statystykę też miałam. Oba te przedmioty trwały 1 semestr. Moja kumpela jest po psychologii- miała te przedmioty ale nie trwały tak jak ktoś napisał \"kilka semestrów\"- tylko 1 semestr, jak mnóstwo innych przedmiotów. Może to zależy od uczelnie, nie wiem. Zapytaj na tej uczelni, na którą sie dostałaś, czy mogą przedstawić Ci program studiów- będziesz mieć pewność.