Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kto pyta nie błądzi ___

ELEVIT- polecacie drogie mamy w pierwszym trymestrze?

Polecane posty

Prosze o opinie,bo ginekolog mojej siostry polecił jej elevit juz w pierwsym trymestrze,a moj(niedawno rodziłam) tylko zalecił folik bez syntetycznych witamin,wrecz zakazał witamin ze słoika? Jestem w kropce, jak siostrze "zargumentowac" dwie sprzeczne dycyzje dwoch ponoc b.dobrych specjalistow? :(

no fakt,moze niejasno sie wyraziłam:) Czy lekarze polecaja wam drogie mamy łykanie witamin juz w pierwszym trymestrze? ja mam półrocznego ,zdrowego synka,moj prowadzacy ginekolog wrecz zakazał witamin )oprocz kwasu foliowego) do konca trzeciego miesiaca.Siostrze gin zalecił elevit juz przed ciążą i od pierwszych dni ciąży.Chciałam poznac zalecenia Waszych ginów,bo juz sama nie wiem,ktory ma raje.....

rację

Gość mnie lekarz
kazal lykac tylko kwas foliowy do konca trzeciego miesiaca, potem zamienic na witaminy dla ciezarnych. powiedzial, ze te witaminy maja duzo roznych rzeczy, ktore sie po porstu w pierwszych trzech miesiaccach ciazy w ogole nie przydaja, dopiero potem sa potrzebne. i ja tak zrobilam, bo swojemu lekarzowi wierze.

No wlasnie ja tez,ale nie mam argumentow dla siostry dlaczego wiekszosc ginekologow nie zaleca witamin w pierwszym trymestrze,Podzielcie sie prosze informacją, czy wasi ginekolodzy zalecaja witaminy na samym poczatku, a jesli nie czym to argumentuja;)pozdrawiam

prosze...

Kazdy lekarz jest inny, ma swoje teorie...tak jak każda z nas moze miec swoje zdanie:) Ja od poczatku ciąży (dowiedziałam się w 6 tc) biorę witaminki dla ciężarnych...tak zalecił lekarz...prócz tego kwas foliowy dodatkowo...tak do 16 tc brałam-wg zaleceń lekarza oczywiscie...na poczatku brałam CENTRUM MATERNE...ale ze względu na cenę (ok.30 zł za 30 tabletek) przestawiłam się na FEMINATAL (ok 16 zł za 30 tabletek)...teraz biorę tylko feminatal...tym bardziej ze ma w skladzie wiecej kwasu foliowego niz centrum materna:)

mój gin powiedział że na początku kwas foliowy a o witaminach pogadamy w 2 trymestrze :) jestem w 11 tc a dookoła szaleją warzywa i owoce w pełnym wyborze :D lepiej chyba jeść witaminy naturalne nie? zimą może być zupełnie inaczej - może wtedy warto jeść syntetyki od początku żeby nie było braków

ja biorę centrum materna od 3tc, plus kw. foliowy, okolo 10 tc zaczęlam brać żelazo z powodu słabych wyników żelaza, a oprócz tego owoce i warzywa, soczki pełna parą, moja bratowa też brała od poczatku i ma zdrowaóreczkę :), to śawit dla kobiet w ciąży i nie ma tam napewni nic co mogłoby zaszkodzić

Jeżeli kobieta dobrze się odżywia, jej dieta jest urozmaicona to w okresie lata w ogóle nie potrzebuje przyjmować preparatów witaminowych. Zimą, kiedy w naszym klimacie siłą rzeczy nasza dieta jest uboższa można się wspomóc farmakologią. Ale nie w pierwszym trymestrze. Z tego, co wiem przyjmowanie dodatkowych witamin i składników mineralnych w formie tabletek (z wyjątkiem kwasu foliowego) jest w pierwszych trzech miesiącach ciąży niewskazane. Nadmiar niektórych witamin (np. witaminy A) może być nawet szkodliwy dla rozwijającego się płodu. Może twoja siostra powinna zmienić lekarza?

Mi lekarz zabronil brac wit w pierwszym trymestrze, poza oczywiscie kw foliowym, poniewaz nadmiar wit moze zaszkodzic dziecku bardziej niz niedobor. Chodzi glownie o wit A. Ale po ostatniej morfologii i niskiej hemoglobinie kazal brac wlasnie Elevit. Z tym, ze to juz finisz trymestru u mnie prawie. Acha, organizm syntezuje wit A z beta karotenu (marchewki, pomidory np) w ilosci jaka potrzebuje, natomiast z watrobki bierze juz gotowa wit A i wazne zeby nie jesc watrobki kiedy sie przyjmuje ta wit w tabletkach. Tak slyszalam, nie wiem czy to prawda :)

Przed ciążą bralam Falvit i Folik na wizycie potwierdzającej ciąże lekarz kazal odstawić te witaminy i przyjmować tylko Feminatal N. Tak że ile lekarzy tyle opinii. Niech Twoja siostra słucha lekarza prowadzącego a wszystko będzie OK.

w moim zestawie wit. nie ma wit. K ani A, w śladowej ilości jest tylko Beta- karoten, więc nie ma mozliwości przedawkowania tych witamin :)

niezapominajcie też o minerałach zawartych w zestawach witaminowych i mamusiach, które wymiotuja,a jest ich 70% wśród ciężarnych lub tych, które toleruja tylko wybrane grupy pokarmów i u tych pań, może nastąpić niedobór niezbędnych składników

Mój lekarz od początku ciąży kazał brać kwas foliowy i witaminy dla ciężarnych ... Elevit był dla mnie odpowiedni ponieważ od innych witamin miałam straszne mdłości a od Elevitu nie :)

Ja brałam w 1. trymestrze sam kwas foliowy, a od 2 trymestru cały czas Elevit (chyba tylko z przyzwyczajenia). Elevit jest o tyle wredny, że nie zawiera betakarotenu, który organizm sobie przetwarza w witaminę A wg potrzeby, a samą witaminę A, która przyjmowana w nadmiarze w 1. trymestrze może powodować zniekształcenia płodu. Swoją drogą Bayer musi prowadzić teraz ostrą akcję promocyjną tego Elevitu, bo ginekolodzy w całym kraju przepisują go na potęgę, choć kosztuje krocie, a nie różni się specjalnie składem od innych. Kiedyś zrobiłam zestawienie składów preparatów witaminowych dla ciężarnych w topiku dla październikówek 2007 :)