Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maria12

Podatki w Anglii

Polecane posty

Gość Maria12

Mam pytanie, mój chłopak chce wyjechać do Anglii dopracy jako kierowca. Był w jednej agencji i tam powiedzieli, że jest stawka chyba koło 9 funtów za godzinę i od tego musi odliczyć 30%, prawdopodobnie na podatek ponieważ sama agencja już sobie pobrała dla siebie pieniądze i po odjęciu jest właśnie te 9 funtów. Czy to jest możliwe, żeby płacić tak dużo? Przecież jak się odejmie to to na życie nie wystarczy. Bardzo proszę o odpowiedź, może ktoś ma podobną sytuację albo styczność z taką sytuacją.

Gość a nie tak ..
9 f na godzine brutto - wiec dlatego trzeba odjac podatek, ale kolo 20 % a nie 30, zawsze podawane sa stawki brutto.

Gość Maria12
Wiem, że stawki podawane są brutto i brałam pod uwagę, że trzeba odjąć ale myślałam właśnie o ok. 20%, dokładnie miało być 22% a ta baba powiedziała o 30%. Nie mam pojęcia skąd wzieła taką kwotę.

9 f to calkiem ladny zarobek na poczatek, a to ile zarobi twoj chlopak i tak bedzie zalezec od ilosci godzin w tygodniu

Gość Maria12
Martik - moze pracowac od 45 do 55 godzin tygodniowo maksymalnie. To wychodzi niecale 1400 funtow miesiecznie pod warunkiem ze pracowalby najwiecej godzin.Jesli my mamy tam mieszkac razem z dzieckiem to ja nie moglabym pracowac bo dziecko jest male. 1400 funtow chyba nie wystarczy na wynajecie mieszkania i zycie. Niby wszyscy mowia ze 9/h to bardzo dobra stawka ale jak sie policzy to wychodzi dosyc malo, po odjeciu 30% podatku.

Gość powinno wystarczyc
tym bardziej ze dostaniecie takze dodatki na dziecko - poczytaj o benefitach w UK oraz o child benefit i child tax credit

Gość xml
no i kolejna pazerota przyjezdza po benefity

Gość powinno wystarczyc
ale chyba umiesz czytac ze jej maz bedzie pracowal ? A co ona ma niby zrobic jesli ma malutkie dziecko ? Przeciez nie bedzie wynajmowala opiekunki bo to sie nie kalkuluje a poza tym jak dziecko podrosnie napewno z radoscia wroci do pracy

Gość Maria12
xml - zamierzałam pracować w Anglii ale każdy kto ma jakąś styczność z tym krajem mówi mi, żebym teraz była z dzieckiem bo inaczej się nie da. Mój będzie pracował na nas troje. powinno wystarczyć - słyszałam o tych dodatkach i może dzięki nim nasz budżet podreperowałby się. Ale ja czytałam tylko, że należy się jakiś zasiłek w kwocie chyba 80 funtów za tydzień a ten "child tax credit" to dopiero po roku mieszkania w Anglii. Tak czytałam w internecie więc ile w tym prawdy nie mam pojęcia.

Gość powinno wystarczyc
child benefit wynosi teraz chyba 18 funtow na tydzien na pierwsze dziecko. A z tym working tax credit i child tax credit to nie trzeba czekac az rok - trzeba miec tylko NIN - czyli pracowac legalnie i placic ubezpieczenie. Lepiej abys miala go na siebie bo ten czas jaki siedzisz w domu z dzieckiem wliczalby Ci sie do emerytury. a poza tym mozecie sie starac o house benefit w Waszym lokalnym councilu jesli bedziecie mieli male dochody a wszystko wskazuje na to ze niestety tak - przynajmniej zanim nie zaczniesz pracowac

Gość Maria12
ok, dzięki bardzo za informacje, wszystko sobie sprawdzę, mam nadzieję, że będzie dobrze

30% moga mu pobierac na samym poczatku jesli bedzie (a bedzie na 959%) na emergency tax code. wystarczy jednak wypelnic w Inland Revenue P46 i przysla nowy tax code na normalna stawke podatku oraz zwrot podatku nadplaconego. 1400 funtow nie jest suma strasznie mala -zalezy gdzie sie mieszka i jak zyje. znam osoby dla ktorych ta kwota jest niewystarczajaca chociaz wynajmuja tylko pokoj i nie maja nikogo na utrzymaniu :P

Gość pamietajcie ze oprocz podatku
placi sie tez skladke na insurance - to jest 11%