Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Venus859

Kredowobiałe plamy na przednich zębach-co to jest?

Polecane posty

Gość Venus859

Mam takie dość duże i widoczne na jedynkach i dwójkach.Czytałam gdzieś że czasem próchnica zaczyna się od podobnych plam ale to raczej niemożliwe bo mam je już jakieś 3 lata i nie ciemnieją.Co mogę zrobić żeby zniknęły?Wygląda to paskudnie,już nie mogę na nie patrzeć :( Bardzo proszę o pomoc

Gość zębowata
Mam podobne od kilku lat, kiedyś przestraszyłam się, że to początek fluorozy- poleciałam galopem do dentystki. Powiedziała mi , że nie jest to fluoroza, że może to podrażnienie od płynu do płukania. Sama nie wiedziała co to jest. Nic się z tym nie dzieje, ale zauważyłam , że jak czasem umyję zęby żelem elmex- to przez jakiś czas są jaśniejsze te plamy i bardziej widoczne. Tak samo po sodzie. Jakby jakaś reakcja wewnątrz szkliwa zachodziła.

Gość zębowata
Plamy próchnicze oprócz tego , że są białe to to są matowe. A moje jedyneczki są gładkie i błyszczące- te plamy też. Nic się z nimi nie dzieje. Moja dentystka nie umiała mi pomóc.

Gość zębowata
u mnie aż tak tego nie widać- jak ktoś nie wie to nie zauważy najlepiej skonsultuj z dentystą, i może licówki będą wyjściem

Gość Venus859
Moje też są błyszczące.A co to takiego te licówki???Nigdy o czymś takim nie słyszałam

Gość zębowata
nie wiesz co to licówki??? polerują ci ząb- lekko spiłowują powierzchnię i naklejają na przód licówkę- czyli taką płytkę wstukaj w google

Gość Venus859
A ile to może kosztować?????

Gość zębowata
tanie nie jest a masz prawidłowy zgryz? bo ja mam lekką wadę i dentystka mi też sugerowała, że te plamki mogą być skutkiem ucisku mechanicznego- ale dokładnie to nie wiedziała co to jest!

Gość Venus859
oj,poczytałam w googlach i to akurat u mnie odpada bo trzeba mieć idealnie proste zęby a ja dwójki mam leciutko skrzywione :(

Gość zębowata
czyli może moja dentystka miała rację że to wina nieprawidłowego zachodzenia na siebie zębów

Gość Venus859
Może czasem tak jest ale ja mam tak że te zęby które zachodzą na inne mają plamy a te uciskane wcale nie.Znalazłam teraz info że to może być nadmiar fluoru w paście i pomaga na to mycie przez jakiś czas zębów pastą dla dzieci,która zawiera go mniej.Chyba spróbuję.Chcialabym żeby to paskudztwo znikło :(

Gość zębowata
na początku pisałam, że też myślałam, że to fluoroza czyli nadmiar fluoru- ale dentystka powiedziała, że nie. musiałabym mieszkać i pić wodę na terenach gdzie jest nadmiar fluoru pozatym zmiany te się nie pogłębiają, a w nadmiarze fluoru niestety takie plamy robią się potem żółte, brązowe i szkliwo odpada płatami brrrr

Gość kto był
"musiałabym mieszkać i pić wodę na terenach gdzie jest nadmiar fluoru" - niekoniecznie. wystarczy że miałaś fluorowane zęby w dzieciństwie. i czasem fluoroza się nie pogłębia. tak mówiła "moja" dentystka;)

Gość Venus859
To ja już nie wiem co to może być i jak z tym walczyć :( Chyba nie ma żadnego sposobu :(

Gość eve66
Mi dentystka powiedziała,ze to właśnie nadmiar fluoru. Mam na obu jedynkach takie poziome białe kreski przy dziąśle- w zasadzie pojawiły się dobre 15lat temu. Nic się z nimi nie dzieje. Nie znikają, nie powiększają się.

Gość zębowata
No może i racja jednak z tym fluorem, ale mnie się te plamki pojawiły w wieku 26 lat , a na fluor( jego nadmiar) podatne są zęby właśnie w dzieciństwie- jak przebiega proces mineralizacji. A wcale tak często w szkole zębów nam nie fluoryzowali, nie piłam wody fluoryzowanej, a pasty do zębów kiedyś też nie były takie super fluorowe jak teraz. Ale jak już pisałam- czasem stosuję żel elmex- mam wrażliwe dwa zęby- ubytki klinowe od zbyt silnego szczotkowania- i po tym żelu na jakiś dzień dwa te plamki robią się jaśniejsze, ale to samo dzieje się po sodzie. W oczach bielsze się robią. Potem to mija. Ech do Archiwum X z tym.

Gość niun
Też miałam takie niewielkie plamy i nic na nie nie działało. I wiecie, co zrobiłam. Po porodzie na jednej jedynce zaczęło mi szkliwo odpadać. Taki malutki kawałeczek. I przy okazji kazałam sobie na obydwóch jedynkach założyć plomby. Teraz uśmiecham się bez stresu.