Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magdziuś

Do znawców chorób gardła!!!!! Pomocy!!!!

Polecane posty

Gość magdziuś

Od kilku dni boli mnie lewy migdał, uczucie jakbym miała tam coś wkłutego, boli przy połykaniu sliny, mam po tej stronie również obolałą szyję, przy dotyku bardzo boli! Promieniuje ten ból trochę na ucho, szczenkę! Według mnie gardło nie jest zaczerwienione ani nie widać tam ropy! Jednak wczoraj zauważyłam jakby ten migdał zrobił się większy lub cos na nim urosło, trudno mi opisać! Nie gorączkuję i ogólnie czuję się dobrze! Prosze, co to może być? To dość mocno boli! Nie wiem czy to angina czy coś innego! Nie mam mozliwości pójść do lekarza ale mam w domu antybiotyk, jak radzicie czy go wziąć! Pomocy!!!!!!!!!!

Gość NIGDY NIE BIERZ
ANTYBIOTYKÓW NA WŁASNĄ REKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aha, antybiotyki bardzo rzadko pomagają na samą ropę, na ból gardła tak,ale skoro ból ci się utrzymuje kilka dni....

Gość magdziuś
Nie no właśnie ropy nie widać! Wiem , że nie można brac samemu antybiotyków, ale tak jak mówiłam nie mogę iść do lekarza, jestem poza granicami kraju!!!! A to już kilka dni!

hm, może nie widać, ale tam w śrdoku jest, spróbuj wziąć łyżeczkę i to wydusić. poważnie. tylko nie za głęboko, bo weźmie cię na wymioty, po prostu trzeba pojeźdżić łyżeczką, bo ta ropa tam siedzi i zatruwa.

Gość magdziuś
Hmmm, nie wiem czy dam radę, bo ta gula (narośl) jest bardzo nisko, ale spróbuję!!!!

Gość TO JA A NIE TY
A nie możesz iść za granicą do lekarza????

Gość magdziuś
Kurcze, nic z tego, próbowałam ale nie daję rady wycisnąć, zauważyłam, że od wczoraj ten migdał zrobił się jeszcze większy i są na nim takie czerone żyłki a ta dolna część jest taka jakby biaława, mam wrażenie że tam w środku faktycznie jest ropa!

ok, to poczekaj, ona w końcu sama wyjdzie i wtedy to zrobisz, inaczej będzie bardziej bolało 🖐️ ona się będzie przemieszczać. A ucho cię nie swędzi ani nie boli? czasami zatykają się trąbki słuchowe.

Gość magdziuś
ucho nie tak bardzo, bardziej szczęka! jak myślisz brać antybiotyk czy nie! A czy glowa od tego gardła też może boleć? Bo od wczoraj nie moge sie pozbyc bólu mimo, że łykam tabletki przeciwbólowe!

Gość magdziuś
jak będzie się przemieszczać, ta ropa????

Gość ewqa2
To angina, idz do lekarza, nie zawsze musi byc temperatura, objawy anginy masz.

Gość magdziuś
Ewqa2, nie mam możliwości iść do lekarza, jam mi radzicie czy mam wziąć antybiotyk?

Gość monia....
Kochana a jaki masz tyn antybiotyk?????????????radziłabym ci jeszcze popłukać to gardło woda z solą,kilka razy dziennie,naprawdę pomaga,i jak masz maść rozgrzewającą to też sie nasmaruj całą szyję i owiń szalikiem.pozdrawiam będzie dobrze::))))

Gość magdziuś
Mam Doxycyklinę i Amoksiklav! Spróbuje płukać!

Gość monia....
nie znam tych antybiotyków,przykro mi...ale jak masz już ropę to może spróbuj,i weż ten antybiotyk,zgodnie z zaleceniami na ulotce..i płucz gardło to pomaga.buzka

Gość magdziuś
Dzięki bardzo za porady! Hmmm, ciągle się zastanawiam czy brac, czy to już ten moment a z drugiej strony się boje!

Gość magdziuś
Dziękuje Małgosiu, wezme, zdecydowałam sie, bo to już za długo trwa! A z migdała widze ropa lada moment wypryśnie! Pa :-)

Gość ewqa2
Amoksiklav faktycznie jest na angine, w jakiej dawce masz ten antybiotyk, 250 czy 500?

Gość magdziuś
dawka 875 + 125

Gość sól
ponieważ choroby gardła, najczęściej anginy wywoływane są przez paciorkowce, dlatego należy dokładnie wyleczyć migdały lub wyciąć. Paciorkowiec liże stawy a kąsa zastawki serca i kłębuszki nerkowe. Jeśli się tego nie zrobi, to można zostać kaleką.

Gość sól
sorki, ma być w rodzaj antybiotyku

Gość jozefinka
Ssanie oleju slonecznikowego, oklady z lisci kapusty- wylecza gardlo i migdaly.