Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vanilia sky23

hipochondria-pomóżcie

Polecane posty

Gość vanilia sky23

Od lat cierpie na hipochondrię.Wmawiam sobie różne choroby, wystarczy, że o czymś poczytam lub usłysze z opowiadań jakieś objawy choroby i niebawem je mam.Zaczeło się od tego, że obawiałam się zawału serca mając zaledwie 20 lat przez co miałam wszystkie typowe objawy.Po pewnym czasie lęk o moje serce ustąpił, głównie za sprawą leków uspokajających.Potem sobie wmawiałam raka, po szczegółowych badaniach, kiedy wszystko wyszło ok dałam spokój.Później miałam kontakt z osobami chorymi na cukrzyce więc po paru dniach czułam się słabo i miałam wszystkie typowe objawy cukrzycy.Zrobiłam badania okazało sie, że nie mam i objawy ustąpiły.Później poznałam chłopaka chorego na SM, nasłuchałam się o objawach, poczytałam w necie i od jakiegoś czasu umieram ze strachu, że mam SM.Czuje ciężkość w nogach, nic mi się nie chce, zaburzenia równowagi.Oszaleje niedługo, przez ile jeszcze symptomów choroby bede musiała przejsc zanim dotrze do mnie, ze jestem zupelnie zdrowa:(

Za każdym razem jak będzie ci się wydawało, że masz objawy jakiejś choroby pomyśl, że to tylko twoja wyobraźnia a jej przecież się nie poddasz bo ty ty nią rządzisz a nie ona tobą. Powiedz tak sobie sama do siebie. Potem zwycięsko się uśmiechnij i zajmij sie czymś co lubisz. Musisz pokazać kto tu rządzi, no i dużo zajęć.

ja serio z tym psychiatrą lub psychologiem, jeszcze 2 miesiące temu \"umierałam\" na kilka chorób jednocześnie, trudno samemu sobie wytłumaczyć, że nic się nie dzieje, to było silniejsze ode mnie

Gość eeee tam
zaraz psychiatra, ja już " miałam " gruźlicę, raka tarczycy, stwardnienie rozsiane, schizofrenię i kilka zwałów ;) Zaczęło się od gruźlicy :p wtedy przerażona zrobiłam prześwietlenie płuc, byłam u lekarza, powiedział chuda, nerwowa, ale zdrowa :p Potem neurolog, onkolog, endokrynolog, psychiatra. Jak mi już wszystko możliwe powykluczali, to po prostu przestałam się przejmować :p coś boli, coś się roi ;) - już nie zwracam uwagi. Do tego stopnia ignoruję swoją hipochondrię, że kiedy stanęłam bosą stopą na osę, to oczywiście odnotowałam ten przeszywający ból, ale powiedziałam sobie ' spokojnie, to znowu jakiś urojony nerwoból ' :D i dopiero jak spokojnie skończyłam zmywać i oderwałam stopę od podłogi, zobaczyłam, że zostałam przypadkowym mordercą :o ;) Samo przejdzie.

Gość eeee tam
zapomniałam o jaskrze :D kiedy to aż 2 okulistyki mnie oglądały, bo taka młoda dziewczyna ;) urojona jaskra była 9 lat temu, widzę do tej pory, cud ;)

Gość vanilia sky23
Ja też "miałam" gruźlice po tym jak wykryli ją u Teresy z M jak Miłość i powiedzieli, że to śmiertelna choroba:DTez robiłam prześwietlenie płuc, które wyszło mi bardzo dobrze.Czasami chce mi się już śmiać z tego wszystkiego a czasami chce mi się poprostu płakać.Nie jest łatwo wytłumaczyć sobie, że to tylko nasza wyobraźnia, kiedy twoje ciało daje ci tak realne znaki choroby.Za każdym razem mam w głowie myśl, że może ok nie miałam problemów z sercem, z cukrzyca, z grużlica, nie miałam raka ale może tym razem moje objawy sa rzeczywiste i coś się dzieje nie tak:(To jest straszne, ciężko z tym żyć bardzo, utrudnia wszystko, człowiek nie ma siły ani checi zupełnie na nic.

Gość położnaaaaaa
nie czytaj:)

Gość jajajajajajajjaja
Mam identycznie jak wy dziewczyny i dlatego w poniedziałek wybieram się do lekarza

Gość jedyna rada
ogranicz badania do podstawowych czyli raz w roku morfologia krwi, badanie moczu oraz cytologia i usg u ginekologa jak wyniki będą ok nie będziesz mieć powodów do schiz każdemu czasem zdarzają się jakieś nerwobóle, łupanie w mięsniach czy kościach, podobnie biegunki, bóle brzucha można czasem mieć z nerwów zwracaj uwagę jedynie na UPORCZYWE objawy które się powtarzają

Gość jedyna rada
myślę że podstawowy Twój problem to nerwica i stąd ten lęk o własne zdrowie Twoje zachowanie to typowa reakcja "ucieczki w chorobę" wmawiasz sobie chorobę po to by oderwać się od realnych problemów i mieć wytłumaczenie czemu skupiasz się na sobie a nie na czymś innym, oczekujesz współczucia i zainteresowania wiele takich zachowań ma podłoże w nieuświadomionej nerwicy

Gość werciaaaa
To jest straszne Mam hipochondrię jakies 1,5 roku, Miałam spokój jakiś miesiąc, a niedawno znów nawróciła Nawet najmniejsze dolegliwości mnie przerażają ostatnio swędzi mnie w nosie i boli w oczach - wmawiam sobie jakieś pasożyty itp... ;/ "Przechodziłam" już prawie wszystkie nowotwory, a najbardziej czerniaka. sepsę, wylew, wyrostek robaczkowy, grzybicę, łuszczycę, naprawdę mnóstwo chorób :< teraz jestem podziębiona, ale żadnej tabletki nie łyknę, bo się nakręciłam w ostatnim czasie, że nie tam gdzie trzeba wpadnie mi tabletka, uduszę się i umrę a najgorsze jest to, że mam dopiero 15 lat.... Nie daje już rady czasami