Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powiedzcie mi

przy jakiej predkosci zmieniam

Polecane posty

Gość powiedzcie mi

bieg na trzeci? a na czwarty? piaty? jak to jest? czy jak jade na piatym biegu i nagle musze zwolnic to zanim to zrobie to mam zmienic na mniejszy bieg czy moge jechac dalej na piatym przez chwile? czy moglby mi ktos to sensownie wytlumaczyc?? pytam powaznie.

Gość a ja tez nie wiem
to zalezy zazwyczaj od tego czy pod gorke, czy wyprzedzasz itp ale na oko ja zmieniam na 3 przy 40, 4 ponad 60, 5 kolo 100

Mnie uczą ze biegi sie zmienia gdy obroty przekroczą ok. 2500, a w praktyce na trzeci zmieniam przy 30km/h, na czwarty przy ok 50 km/h. A jak jedziesz na piatym, i musisz zwolnic to żeby zmniejszyć bieg musisz najpierw zmniejszyć prędkość, bo inaczej obroty silnika będą za duże (to tak jakbyś za szybko zmieniła bieg z czwartego na piaty, przecież chyba czujesz i słyszysz kiedy trzeba zmienić?). Chyba ze musisz nagle zahamować, wtedy wciskasz szybko hamulec i szybko sprzęgło, a później spojrzeć na prędkościomierz i dopasować bieg do prędkości. Ciekawa jestem czy zrozumiesz to co napisałam, bo sama sie już w tym pogubiłam :)

Gość to przecież proste
słychać.jak silnik jest na wolnych obrotach,to zmieniasz na niższy bieg.jak na wysokich-"jęczy",to zmieniasz na wyższy.ot cała filozofia:o

Gość oprócz tego
1 - ruszam 2 - do 30km/h, 3 - do 60 km/h, 4 - do 100, 5 - w miescie nie uzywam. Tylko w długiej trasie poza miastem powyżej 100

miało być ze to tak jakbyś za późno zmieniła bieg z czwartego na piaty :)

sorka, ale kto tu pisze że 2 dopiero od 30?? ruszamy z 1 logika, i 1 służy praktycznie tylko do ruszania więc zaraz wrzucamy 2...a nie dopiero koło 30..., 3 powyżej 40, 4 na 60 i 5 już od 80 bo takto warczy samochód :)

Zależy od wielu czynników, również od tego jaki silnik ma auto i czy potrzeba szybko przyspieszać, czy to normalna jazda. Najlepiej jak auto jest wyposażone w obrotomierz - wówczas należy tak dobierać biegi, by wskazówka obrotomierza znajdowała się na zielonym polu. Albo po prostu zdajesz się na słuch - jak robi się za głośno, wrzucasz wyższy bieg. Orientacyjnie... III od 40 km/h IV od 60 km/h V od 90 km/h szoki ---> to trochę za małe prędkości, przeciążasz silnik :p

tak mi doradzali na kursie a wlasnie go skonczylam, i zawsze bylo dobrze, nigdy nikt mi uwagi nie zwrocil ze za male predkosci

patrz na obrotomierz 2000-2500 i zmieniamy bieg na wyższy, ale i tak wszystko zależy od tego jakim autem jeździsz, ja w focusie 1,8 TDI zmieniam bieg na wyższy jak mam 2500 obrotów. Miłej jazdy Pozdro🖐️

Gość powiedzcie mi
no dzięki wam. ja własnie jezdze na wyczucie ale chcialam sie upewnic jak to konkretnie ma byc.

Gość oprócz tego
morelka --------------- napisałam DO a nie OD :-)

Gość a na egzaminie
jezdzi sie na 4 bieggu tez?czy tylko do3 biegu po miescie?

Gość burza mnie przeraza
a co to ta zmiana biegow? bo ja mam automat:)

Gość ja tezja też
ja też mam automat;)To mój pierwszy samochód ale czuje,że już nigdy nie przesiąde się raczej na manualną,bo po co sobie życie utrudniać:)