Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

strega3

monitorowanie owulacji

Polecane posty

Dziewczyny mam problem z obliczeniem dnia owulacji, mam nieregularne cykle, bralam Rigevidon przez 13 lat, po odstawieniu okres wrocil do normy juz w pierwszym miesiacu ale jest nieregularny, nie wyczuwam dnia owulacji nie mam bolu ani klucia w podbrzuszu w tym dniu.Myslalam zeby pojsc do lekarza na monitorowanie owulacji ale nie do konca wiem na czym ono polega i na ile jest pewne.Bardzo chcialabym zajsc w ciaze,ale od 7 miesiecy nic.Pomozcie

monitoring owu najlepiej jest robic kilka razy w ciagu cyklu, kilka dni przed owu, w owu i po, razem jakiws trzy cztery razy trzeba zrobic usg, w zaleznosci jakie dlugie masz cykle, musisz sobie mniej wiecej obliczyc jakies dwa tygodnie w tyl od ost dnia cyklu, wtedy jest najwieksze prawdopodobienstwo owu, radze naprawde to sprawdzic, a fakt ze nie czujesz klucia o niczym nie przesadza, ze swojego doswiadczenia wiem, ze nieraz nic nie czujac owu mialam, a kiedy czulam klucie owu nie bylo, mialam 9 monitoringow podczas ost roku, jak masz jakies pytanie to odp pozdrawiam

ja mam nieregularne okresy, co 1,5 miesiąca, czasami co 2 lub 3 miesiące, w takich przypadkach ciężko trafić na owulację, obecnie jestem pod obserwacją ginekologa, co 2 dni (czasami nawet codziennie) chodziłam na USG, żeby sprawdzić czy w ogóle mam owulację. Po ponad miesiącu monitoringu okazało się, że jest. Staramy się z mężem o dziecko od ponad 1,5 roku, za tydzień robię test ciążowy i czekam na wyniki. Mam nadzieję, że nie rozczaruję się kolejny raz

do malolepsz Dziekuje ,ze mi odp.Jestem calkiem zielona w tym temacie,czy termometr do pomiaru ma byc jakis specjalny czy zwykly do mierzenia temperatury podczas choroby i gdzie najlepiej dokonywac pomiaru i przez ile minut.Slyszalam ze najlepiej zaraz po przebudzeniu przez 5 min,ale sa rozne wersje co do miejsca pomiaru temp,prosze o odp. Temperature mam mierzyc codziennie tak,czy nawet podczas okresu? A jesli zdecydowalabym sie na zakup testow owulacyjnych,to kiedy powinnam zaczac je robic.Po jakim czasie od miesiaczki.Okres skonczylam wczoraj czyli 30 lipca,kolejny powinnam dostac mniej wiecej miedzy 22 a 25 sierpnia,ale cykle nie sa regularne jak w zegarku jak w okresie brania pigulek antyk. Wiesz ja juz zglupialam,sama widze ze nic nie wiem na ten temat az mi wstyd,ale kiedy przyjmuje sie hormony przez 13 lat i wszystko masz jak w zegarku z dokladnoscia niemalze co do godziny i nic cie nie obchodzi to i potem po odstawieniu pigulek sa takie wlasnie historie,ze czuje sie jak nie przeszklolony w dziedzinie smarkacz. Mam serdeczna prosbe,gdyby Nie sprawilo Ci to wiekszego klopotu zerknij prosze na te moje cykle. Pigulki odstawilam 5.01 2007 po 13 latach brania. pierwszy okres dostalam normalnie jak kiedy przyjmowalam hormony 8.01-12.01 okres po 35 dniach od dnia pierwszego krwawienia dostalam kolejny 11.02-16.02 okres (cykl 29 dni) 12.03-16.03 okres (cykl 28 dni) 9.04-13.04 okres (cykl 28 dni) 7.05-10.05 okres (cykl 26 dni) 2.06-7.06 okres (24 dni) 26.06- 30.06 okres (cykl 30 dni) 26.07- 29.07 okres teraz przewiduje okres na dzien miedzy 26 a 29.08 czyli 28,30 dniowy cykl I jak sie maja te wszystkie tabelki do moich cykli? Czy mam odliczac 14 dni od konca.I kiedy mam najwieksze mozliwosci na zaplodnienie wedlug Ciebie. Prosze o pomoc. Z gory dziekuje za rady i douczenie.

Gość moze cos pomoge
Temperature mierzysz od pierwszego dnia cyklu(czytalam gdzies ze w czasie @ niekoniecznie)zawsze tym samym termometrem(moze byc rteciowy albo elektroniczny-ja wole elektroniczny chyba na www.starania.pl maja w sklepie internetowym takie do dokladnego pomiaru)-zawsze w tym samym miejscu-mozesz wybrac-pochwa,jama ustna albo odbyt i zawsze o tej samej porze-najlepiej wczesnym rankiem bo po 7.3o juz temperatura ma tend wzrostowa.Temperature mierzysz przed wstaniem z lozka i jakakolwiek aktywnoscia;) Co do testow to przy cyklu 28 dniowym zaczyna sie chyba od 11 dnia cyklu ale w instrukcji testow raczej to podaja.Testy owulacyjne w odroznieniu od ciazowych robi sie po poludniu najlepiej 15-18-gdzies tak. Powiem Ci ze u mnie sie potwierdzaja z mierzeniem temperatury ale pewniejsze jest mierzenie tempki bo bywaja kobiety u ktorych testy zawsze wychodza pozytywnie bo poziom lh jest podwyzszony.

coś o pomiarze tempo generalnie o naturalnym badaniu cyklu:-) http://embrion.pl/npr/metroetz.htm#pomiar A tu fragm: Temperatura może być zawyżona, jeśli kobieta mierzyła temperaturę nie zaraz po przebudzeniu spała bardzo długo (np. do 10 rano) spała bardzo krótko (np. tylko 3 godziny) poszła spać późno wieczorem piła alkohol jest chora wyjechała do obszaru o znacznie cieplejszym klimacie (wczasy w tropikach) byla narażona na wyjątkowo silny stres (np. śmierć bliskiej osoby) Wszystkie czynniki tego typu, mogące zaburzyć obserwacje należy zaznaczać na wykresie. Notujemy również sposób oraz godzinę pomiaru. Dlaczego do pomiaru temperatury należy stosować termometr rtęciowy a nie elektroniczny? Dostępne na rynku termometry elektroniczne są projektowane tak, by możliwie szybko zmierzyć temperaturę z dokładnością rzędu 0,2°C. Dokładność ta jest odpowiednia do diagnostyki chorób, nie jest jednak wystarczająca do metod naturalnych, gdzie potrzebujemy dokładności 0,05°C do 0,1°C. Mała pojemność cieplna termometrów elektronicznych i algorytm sygnalizujący koniec pomiaru powodują, że pomiar jest czuły na lokalne fluktuacje, co dodatkowo poszerza rozrzut otrzymanych wyników. Także dostępne na rynku termometry rejestrujące promieniowanie podczerwone błony bębenkowej ucha nie są wystarczająco dokładne. Sprawdźmy sami: zmierzmy temperaturę danym termometrem kilka razy pod rząd. Zanotujmy rozrzut otrzymanych wyników. Jeśli chcemy ten termometr używać do metod naturalnych, rozrzut nie powinien przekraczać 0,1°C. Termometr rtęciowy mierzy temperaturę bardzo dokładnie - oczywiście o ile jest trzymany wystarczająco długo w miejscu dobrze unaczxynionym (w konsekwencji dobrze ogrzanym przez krew). Może być tylko żle wyskalowany, tzn. systematycznie zawyżać lub zaniżać temperaturę. Nie ma to jednak żadnego znaczenia jeśli nie zmieniamy termometru. W razie stłuczenia termometru warto mieć w zapasie drugi, i wiedzieć o ile różnią się jego wskazania.