Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

monika2384

Po jakim czasie pracy należy się macierzyńskie?

Polecane posty

Chciałabym zajść w ciąże ale musiałabym najpierw popracować zeby nalezalby mi sie macierzynskie. Ile musze pracowac aby mi sie nalezalo. Dodam ze ukonczylam studia licencjackie i dopieo szukam pracy. Pod uwage biore nawet prace w sklepie aby przepracowac pewien okres czasu.

Gość Brodawka mała
6 miesięcy.......ale priorytetem jest dziecko czy praca???

Musze najpierw znalezc prace , popracowac zeby poznej nalezaloby mi sie macierzynskie. Oczywiscie chcialabym juz zajsc w ciaze ale ze wzgledu na brak pracy jest to narazie niemozliwe

Gość eliza222
Ja słyszałam, że należy się już po misiącu pracy. Tak twierdzi moja ciocia która pracuje w biurze

Gość babka jagodzińska
6 miesiecy ale w to moze wliczac sie juz chorobowe jesli chodzi o L4

Gość babka jagodzińska
staz sie nie liczy, staz liczy sie jedynie do lat przepracowanych

monika2384 >> Ja jestem w podobnej sytuacja do twojej!tez w tym roku skonczylam studia licencjackie, moj chlopak pracuje, mieszkamy sami.a ja tez bardzo pragne dziecka, ale chce tak jak ty znalesc prace.ale wlasciwie to konkretnie nie wiem ile trzeba przepracowac, zeby nalezal sie macierzynski.kazdy pisze cos innego.ale jak sie czegos dowiesz to daj znac!moze razem bedziemy sie tu wspierac i pisac o naszych planach odnosnie dziecka.Milo by bylo miec kogos takiego na forum. a czy dobrze wnioskuje po niku ze urodzilas sie w 84 roku? jesli tak to laczy nas jeszcze wiek!:) pozdrawiam Cie serdecznie!

Hej castel. Wkoncu znalazla sie osoba w podobnej sytuacji. Tu na forum doprosic sie o normalna odpowiedz to trudno. Ty masz fajnie bo mieszkasz sama ja jeszcze u moich rodzicow.

Fajnie ze sie odezwalas.to prawda,mieszkanie samemu jest bardzo wygodne i ciesze sie ze mam taka mozliwosc.napisz cos wiecej o sobie,ile masz lat,skad jestes?

Gość ruda jola
chcesz miec dziecko czy pieniadze z tego tytułu ? ludzie ale macie nasrane wszsycy mysla tylko o pieniadzach materialisci obrzydliwi

A o dziecku jeszcze nie myslalam do momentu kiedy zobaczylam niedawno dzidzie kuzynki męża. Mąż już dawno chcialby miec dzidzie, nawet jesli mieszkamy z rodzicami to ucieszylby sie. Ale ja niemam pracy. nawet na staz jest problem nie chca przyjmowac bo jest warunek ze musza pozniej zatrudnic na 3 misiace. Sama nieiwem co robic. Jesli pojde chociaz na staz to chcialam od pazdziernika isc dalej na uzupelniajace. Ale jak wspomnialam wczesniej moje zycie sie troche skomplikowalo dy zobaczylam dzidzie. Bo jesli pojde na te studia to 2 lata nici z dzidzi i a wiadomo ze pozniej tez i tak trzeba szukac pracy. Sama niewiem co robic. Moze czas pokaze. A tez myslalam ze jak przepracuje chociaz pol roku to bedzie mi sie nalezal zasilek macierzynski. Zawsze cos. Chec posiadania dziecka przyszlo mi rowniez z moimi dziwnymi objawami. Niedawno skonczylam brac opakowanie cilestu teraz konczy mi sie 7 dniowa przerwa w sumie dzis juz jest 8 dzien i nadal mnie pobolewa brzuch, mam powiekszone piersi, ale przeciez tabletek juz nie zazywam, mam zwiekszony apetyt i biegam cos ostatnio czesto do ubikacji. Nie wiem czy sa to objawy ciazy czy moze tabletki jeszcze powoduja takie dolegliowsci. Milo miec bratnia dzusze :-)

Juz jestem.Musialam na chwile odejsc od kompa.ja juz od dluzszego czasu mysle o dziecku,sgolnie teraz gdy skonczylam studia i nic oprocz kasy,a wlasciwie jej niewystarczajacej ilosci,nie powstrzymuje mnie przed zajsciem w ciaze.chcialabym jak najszybciej, zeby dzidzia urodzila sie wiosna.no ale to juz rzecz drugoplanowa,najwazniejsze zeby znalesc prace,to juz polowa sukcesu!

Wiesz ja tez zawsze chcialam zeby dzidzia urodzila sie wiosna. A czytalsa moja wczesniejsza wypowiedz o tych objawach? Co o tym sadzisz? Zapomnialam odpowiedzec wczesniej jestem oczywiscie rocznik 84

No faktycznie te objawy wygladaja jak objawy ciazy,ale lepiej poczekaj troche,wszystko sie wyjasni.oczywiscie zycze Ci zeby bylo po Twojej mysli:) no to jestesmy w tym samym wieku,ja jednak nie mam meza,tylko chlopaka,ale juz od 7 lat tego samego:) i jestem z Poznania,a Ty?

Ja jestem z mniejszej miejscowosci z gorzowa. To nic ze masz chlopaka ale juz jestescie prawie jak malzentwo. Tak dlugo jestescie razem i mieszkacie. Te objawy sa dziwne u mnie wlasnie wczesniej jak bralam tabletki tak nie mialam. Juz przerwa praktycznie sie skonczyla ale mnie nadal pobolewa brzuch okres jeszcze jakis tam malutki jest ale nieraz boli mnie jajnik. A zauwazylam jeszcze ze jak wejde w moje spodnie to takie ciasnawe sie troche zrobily bo mam troche taki napecznialy brzuch - jak przed okresem. Sama niewiem czy mi sie tylko wydaje czy jakies podejrzenia moge miec.

To nie tak daleko mieszkamy od siebie:) bylam niedawno w Gorzowie przejazdem,jak jechalam nad morze!Kurcze to masz objawy jak przed okresem a piszesz ze juz prawie po nim?no to nie wiem,a sa jakies szanse ze to jednak TO ???

:-) Sama nie wiem co myslec o tych mooich objawach. Moze tylko mi sie wydaje albo i nie. Najlepszym roziwazaniem bylby test ale jeszcze troche poczekam chyba. Nie lubie testow bo juz bym wiedziala a jakby wyszly dwie kreski to na poczatku taki szko troche ;-O wczesniej bylam spokojniejsza i wogole o tym nie myslalam ale jak pzreczytamam tu tyle wypowiedzi ile dziewczyn wpadlo mimo brania tabletek i wogole..

ja tez mysle ze najlepiej jak poczekasz jeszcze pare dni,zobaczysz czy objawy znikna czy tez nie.i wtedy ewentualnie tescik!a czy nadal bedziesz brala tabletki czy juz konczysz?

Tabletek juz nie bede brala. dzis juz powinnam brac ale nie wezme. Gdy bralam tabletki zle sie czulam, bylam spiaca i nie mialam ochoty na seks. Stwierdzilam ze bez tabletek jest lepiej. A ty jaka metode anty stosujesz, jesli wogole stosujesz??

Cześć dziewczyny! Macierzyński przysługuje bez tzw. okresu wyczekiwania. Czyli gdybys zaczęła prace wczoraj a dzisiaj urodziała to ci sie należy. Tyle przepisy, a teraz życie. W takich przypadkach zus robi kontrole i podważa zasadność zatrudnienia. Bo faktem jest, że raczej nikt na \"ostatnich nogach\" nie jest już na tyle aktywny żeby podjąć pracę. Ale jeśli zaczniesz kilka miesięcy przed porodem to nikt ci nic nie zrobi i macierzyński się należy. Denerwuja mnie te wypoweidzi na temat - albo dziecko, albo pieniądze. Może być i jedno i drugie, a ten drobny grosz z ubezpieczenia niech starczy chociaz na pieluchy. Poza tym jest jeszcze inny aspekt - w tym czasie jest się ubezpieczonym i to ma znaczenie. A 6 miesięcy to wymagany staż pracy do wychowawczego. Powodzenia!

==> Do Sylwii Dzieki za odpowiedz i wsparcie. Niektore dziewczyny naprawde sa zlosliwe i pisza glupoty nie rozumieja sprawy. W dzisiejszych czasach kazdy grosz jest przydatny tak jak wspomnialas chociazby na pieluchy. Pozdrawiam ;-D

Witam, w zupełności zgadzam się z Sylwią. Nie ma znaczenia ile czasu się przepracuje żeby należał się macierzyński, a wychowawczy po 6 miesiącach pracy.

Gość Paulinka1984
czesc dziewczyny, jestem w sytuacji, że odbywam staż z urzędu [pracy, obecnie jestem w 9 tygodniu ciąży, termin porodu mam na 5 marca 2008.Zostało mi jeszcze 5 miesiecy stażu, wiem że z związku ze stażem nic mi się nie należy, więc muszę znalezc pracę i mam możliwość jej podjęcia (oczywiście tylko na papierku), żeby miec macierzyński, ale mogę ją mieć od listopada 2007r. w związku z tym mam pytanko, czy ZUS nie będzie robił problemów, że to wyłudzenie zasiłku itd, czy w tej sytuacji bedzie miał prawo odmówić wypłaty macierzyńskiego? martwi mnie ta sytuacja...

No mogą się czepiać. Dlatego trzeba zadbać o dokumentację w firmie - umowa, lista płac, lista obecności itp. I nie idź od razu na zwolnienie.

Jestem:) Nie bylo mnie poniewaz bylam u rodzicow.Ale juz jestem w domku i wlasnie przeczytalam wypowiedz Sylwii, nareszcie jakas kompetentna osoba nam odpowiedziala!Dziekuje Ci Sylwio! Ja tez uwazam ze lepiej pomyslec o finansach przed ciaza nie potem kombinowac zeby starczylo na wszystko.Jakos nie wyobrazam sobie ze moglabym pomyslec ze ,,jakos to bedzie\'\'.Chce byc pewna ze zapewnie mojemu dziecku w miare dostatnie zycie i nie bede musiala odmawiac mu pewnych przyjemnosci. Ciesze sie ze znalazly sie osoby na forum ktore tez tak uwazaja i nie krytykuja a staraja sie pomoc.Jeszcze raz wielkie dzieki:) A Ty Monika jak sie czujesz? Jak poszukiwania pracy? Jesli chodzi a moja antykoncepcje to stosujemy stosunek przerywany a w dni plodne prezerwatywe.Tez po tabletkach zle sie czulam.