Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a zatem

plomby amalagamatycze -srebrne

Polecane posty

Gość a zatem

są toksyczne czy nie. Moja 6-cio letnia córka ma 3 takie plomby w mlecznych zębach. UsunąĆ JE LEPIEJ TERAZ CZY CZEKAĆ AŻ MLECZAKI WYPADNĄ. do stałych ząbków oczywiście założę w przyszłości białe, estetyczne plomby.

Gość higienistka
AMALGAMATY w mleczakach?????????????????Jezu....

Gość a zatem
co, to bardzo zle?

Gość a zatem
kurcze, powie cos konkretnego .udowowdnionego imądrego a nie same pokrzykiwania?

Gość komusia
jak ma 6 lat, to już poczekaj toksyczne to one raczej nie są

Gość ghjkiol
ja tam mam amalgamaty od 20 lat i jeszcze nie umarłam, wbrew temu, co piszą tu i ówdzie. Co więcej , cieszę się nienagannym zdrowiem. Ja bym nie tragizowała. Osobiści uważam, że cała nagonka na amalgamaty to zwykła wojna konkurecji. Weszły plomby światłoutwardzalne, trzeba było zabazgrać opinię amalgamatom,żeby tamte lepiej sie sprzedawały. A, nie nawet nie 20, jeden amalgamat mam od 12 roku życia, czyli 30 lat. I co zabawne, światłoutwardzalne muszę wymieniać co 5 lat, a pod amalgamatami jakoś próchnica mi się nie tworzy i chyba nie dlatego,że są takie trujące.

Gość higienistka
do mleczaków są łagodniejsze uwalniające fluor wypełnienia.Z tym że prywatnie...Jeżeli byliście w przychodni to niestety takie wypełnienia ktoś mógł dziecku założyć chociażby z tego powodu że nie miał nic innego.A nie lepiej było nawet sam podkład zostawić,tylko wiekszy.Nie umrze od tego napewno:) ale co dalej bedzie to zależy od tego co jest pod spodem wypełnienia i czy zęby są dobrze doczyszczone z próchnicy...Miejmy nadzieje ze będzie oki.

Gość a zatem
no właśnie...to chyba celowa nagonka. a zreszta dentystka do której chodzę to bardo poczciwa osoba i nie sądzę, że chciałaby truc moje dziecko. Zresztą mówiłam, że zapłace małej za światłoutwardzalne plomby, a ona sam mnie namówiła, że nie warto płacić za plomby do mleczaków.

Gość a zatem
ząbki są z pewnością dobrze wyczyszczone. Mnie tez leczy ta pani i robi to naprawdę dokładnie i profesjonalnie i niezmernie estetycznie

Gość a zatem
te plombki ma założone od dwóch tygodni

Gość ghjkiol
To masz mądrą lekarkę. Mleczaki wypadną, problem się rozwiąże, potem to sama zdecydujesz. Rozsądek - to najlepsza recepta.

Gość a zatem
mimo to jakos spanikowałam. Jutro najlepiej porozmawiam ze swoim stomatologiem.

Gość higienistka
no właśnie ...nie warto płacić ,jasne i tak wypadną,no chyba że się wcześniej rozpadną gdyż amalgamaty są wypełnieniami sztywnymi w przeciwieństwie do chemo i światłoutwardzalnych...

Gość ghjkiol
A ten, chcąc zarobić, zaproponuje ci wymiana na białe, słono każąc sobie za to zapłacić. Rób, jak uważasz, jak to ma cię uspokoić.....

Gość a zatem
kurcze ufam jej, bo widze jak się stara. ma podejście i cerpliwość do dzieci. Zresztą ja sama byłam juz u wielu dentystów, ale ona robi wyjątkowo dokładnie ( i może przez to nie dorobiła się domu z ogrodem)

Gość a zatem
no właśnie. Zresztą mała miała próchnicę w "dwójce" i byłam u trzech stomatologów i powedzieli, że jak nie boli to mleczaków nie trzeba leczyć. Na szczęście trafiłam do niej i ona powiedziała, że mleczaki wymagaja takiego samego leczenia jak zęby stałe. ( w ząbku z przodu ma biała plombkę)

Gość komusia
tak swoją drogą , to nie dajesz dziecku za duzo cuk,ierków ?

Gość a zatem
a inni nie chcieli leczyć, bo małemu pacjentowi trzeba poswięcić więcej czasu i zrobienie ząbka wymaga precyzji.

Gość ghjkiol
Słuchaj, kobitko. Daj sobie siana, nie dziel włosa na czworo, bo to bez sensu. Naprawdę, nie tragizuj, bo wychodzi na to,że niemal zamordowałaś swoje dziecko, pozwalając na amalgamaty. Śpij spokojnie, nie jestes potworem...:)

Gość a zatem
Słodycze je owszem - nie więcej niz starsza córka, która ma zdrowe ząbki i zero próchnicy. Nigdy nie była karmiona butelką, tylko do drugiego roku piersią. Chyba genetycznie ma słabe zęby po mnie. Ja chodze regularnie do dentysty i dzieki temu mam ząbki ok. Jednak naleczyła ich juz wiele

Gość higienistka
no dobra daj juz spokój dentystce i dziecku:)Ale na Fundusz są też białe wypełnienia chemoutwardzalne ,nie tylko amalgamaty jak taka dobra to czemu nie dała dziecku takich.Ale broń Boże nie Evicrol-tego nie dajcie sobie założyć.Pozdrawiam.

Gość a zatem
ghj...i coś tam jeszce ...dzieki...chyba się uspakajam....no wiesz moje dzieciaki są dla mnie najważniejsze tzn. ich zdrowie i chcę , aby miały super ładne ząbki. Niczego nie chce zaniedbać

Gość a zatem
wiesz proponowała mi faktycznie tez jakąś białą, ale sama zasugerowała , że srebrna jest dobra choc mało estetyczna.

Gość pedagog specjalny
plomby te zawierają niewielkie ilości rtęci. rtęć jak wiadomo dla nikogo nie jest dobra i nic dobrego nie przynosi. Poza tym uważam, że u dzieci może być szczególnie niekorzystna, gdyż jak udowodniono rtęć ma wpływ na występowanie autyzmu wczesnodziecięcego. u dzieci autystycznych stosuje sie odtruwanie organizmu "przeciwrtęciowe". nie twierdze, że u każdego dzieciaczka z takimi plombami wystąpi autyzm broń Boze, niestety u dzieci ktore już wcześniej miały skłonnosc ku tej chorobie, rtęc jeszcze bardziej powieksza ryzyko.

to z tego co wywnioskowałam na nfz zakladają amalgamat albo evicrol a prywatnie takie światloutwardzajace Wiec jak ktos chodzi na nfz to ma przerabane???????? Bo co lepsze brzydkowygladajacy amalgamat czy biały evicrol?

Kategorycznie radzę wymienić:O.Ja po tym syfie mam problem z pamięcia.A tych co to dopuścili do użycia i co gorsze za darmo tylko te plomby są powinni wbić na pal bo to terroryści.No i musze rozważyć jak sie odtruć:O.

Gość arek xyz
ja mam aż siedem takich plomb, czyli wszystkie i nie wiem, co o tym sądzić

A POWINIENEŚ WIEDZIEĆ:P.NIESTETY ALE MUSISZ LICZYĆ SIĘ ZE SPORYMI WYDATKAMI ZA WYMIANE I ZACZNIJ JUŻ TERAZ SZUKAĆ ODTRUTEK NA ZWIAZKI RTECI:O.JA ZNAM TYLKO KILKA W TYM 1 MOŻESZ W WIĘKSZYCH ILOŚCIACH LEGALNIE INACZEJ SKOMBINOWAĆ:O.INNA ZA TO JEST DROGA I SAMA JEST BARDZIEJ OD TEJ LEGALNEJ TOKSYCZNA(UWZGLĘDNIAJĄC DAWKI KONIECZNE DAWKI):O.

Gość Lekarz Dentysta
Wypełnienia amalgamatowe już od 20-30 lat nie zawierają rtęci - więc proszę,nie siejcie grozy! :) wypełnienia te utrzymują się w zębach nawet do 40 lat - pod warunkiem odpowiedniego ich założenia,kontroli co 6 miesięcy w gabinecie i dobrej higieny . Ewentualna wada to oczywiście kolorystyka i gdzieś czytałem,że pacjent z wieloma amalgamatami plus np.: z protezą szkieletową w buzi jest narażony na wytwarzanie się mikroprądów między metalami a co za tym idzie,język może szczypać...ale nikt tego nie udowodnił. pozdrawiam lek.dent. Tomasz Zdziarski