Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sannnnndra

na czym polega to obrzezanie penisa

Polecane posty

Gość sannnnndra

napiszcie prosze na czym dokladnie polega to obrzezanie penisa. nie mam doswiadczenia i nie widzialam jeszcze takiego. czytalam to i owo ale wszystko niejasne. jedni twierdza ze wszystko inni ze tylko czesc napletka

Gość sannnndra
nie pieprz glupot. szkoda twego czasu, chce sie poprostu czegos dowiedziec od dziewczyny czy chlopaka wszystko jedno ale powaznego a nie swira

Obrzezanie z powodów medycznych Obrzezanie mężczyzny, w rozumieniu odcięcia części skóry napletka, jest również zabiegiem chirurgicznym stosowanym we współczesnej medycynie. Konieczność obrzezania zachodzi jednak tylko w szczególnie ciężkich przypadkach stulejki. W wieku niemowlęcym i dziecięcym zachodzi ona jednak stosunkowo rzadko z przyczyn naturalnych. Sklejenie napletka z żołędzią u niemowląt jest normalne, próby zsunięcia nieodklejonego fałdu skórnego prowadzą jednak do zranień, a ich zabliźnianie do ewentualnych komplikacji. W pierwszych latach życia napletek się odkleja. Absolutna konieczność obrzezania ma miejsce tylko przy chronicznych zapaleniach związanych ze stulejką w starszym wieku, u czternastoletnich chłopców dotyczy to około 1%. Badania wykazały, że obrzezanie zmniejsza znacznie ryzyko wystąpienia u partnerki seksualnej raka macicy lub szyjki macicy, gdyż niezachowujący higieny nieobrzezani mężczyźni przenoszą zanieczyszczenia do dróg rodnych kobiety. Również dowodzi się (na podstawie badań przeprowadzonych w RPA na 3000 mężczyzn), że obrzezanie redukuje niebezpieczeństwo zarażenia HIV. Naukowość tych badań bywa podważana, próby udowodnienia zdrowotnych zalet obrzezania podejmuje się przede wszystkim w USA. Techniki obrzezania U Żydów w czasach biblijnych usuwano jedynie koniec napletka, obecnie usuwa się cały lub prawie cały. Jeśli zarówno wewnętrzna jak i zewnętrzna warstwa napletka jest usuwana, a żołądź stale (a zatem nie tylko w czasie erekcji) jest całkowicie odkryta, można mówić o radykalnym obrzezaniu. Style obrzezania rozróżnia się w zależności od stopnia napięcia pozostałej skóry oraz miejscu nacięcia: położenie blizny blisko żołędzi określa się w krajach anglosaskich jako low (nisko), zaś dalej od żołędzi jako high (wysoko). Przy niskim obrzezaniu wewnętrzna część napletka zostaje prawie całkowicie wycięta. W zależności od ilości wyciętej skóry mówi się o obrzezaniu loose (luźnym) lub tight (ciasnym) - wówczas podczas erekcji skóra na penisie nie może być poruszana. W ten sposób powstają cztery style: high & tight, high & loose, low & tight oraz low & loose. Dodatkowy wyróżnik stanowi ewentualne usunięcie wędzidełka. Podczas gdy w USA przede wszystkim dokonuje się obrzezania high & tight, w Europie występuje raczej low & loose. Styl obrzezania ma związek ze stosowanymi technikami - zabiegu przy użyciu jedynie skalpela, specjalnych przyrządów pomocniczych lub jednorazowych klamer uciskowych, tamujących dopływ krwi do napletka. W USA obrzezania noworodków dokonuje się w szpitalach bez użycia jakiegokolwiek znieczulenia, co wedle najnowszych badań może wywołać szok, a nawet zapadnięcie w śpiączkę. Rytualne żydowskie obrzezanie dokonywane było dawniej przez mohela, najczęściej laika w sprawach medycznych. Obecnie jednak mohel ma najczęściej wykształcenie medyczne.

Gość xcxcxcxcxcx
Przyznaję, że nie uściśliłem. Obrzezanie kobiety polega na usunięciu zewnętrznych narządów płciowych. Zostaje pochwa, macica i jajniki

Gość sannnndra
a mozesz mi cos podsunac

Gość xcxcxcxcxcx
Mogę, karpia, ale nieświeżego :)

flora napisala duzo, ja nic z tego obrzezania nie pamietam, lekarz jak bylem dzieckiem malutki, by nie stracic siusiaczka, machnal skalpelem i jakos bez problemow przezylem 45 lat, zona tez nie narzeka, i ja tez

Gość sannndra
czyli taki krotki napletek zsuniety ponizej zoledzi (jakiego ma moj chlopak) jest wynikiem obrzezania?

Gość sonnnka23
no wlasnie! czy kazdy penis z odslonieta glowka jest obrzezany? podobno czesc facetow taka sie rodzi. maja takie krotkie napletki.

niekotrzy maja szczescie i rodza sie tak jakby byli juz obrzezani :) a reszta powinna sie obrzezac zeby zycie bylo piekniejsze :)

Gość expert1
A obieralyscie kiedys banana ?

Gość pawwwelek
rzeczywiscie czesc szczesliwych mezczyzn ma krotki napletek od urodzenia. ja mam to szczescie. zadnej stulejki, problemow z higiena. dzieczynom sie bardzo podoba. jedyny klopot to sucha skora na zoledzi trzeba ja od czasu do czasu nasmarowac. dzieki temu ze napletek jest krotki ale jest chroni najwrazliwsze obszary zoledzi tj. korone i wiezadelko

Gość expert1
A kastracja to co ? Lupanie orzechow ?

Gość pawwwelek
nieskromnie dorzuce równierz,ze zabiegu dokonywał sam rabin Mordechaj Goldberg

Gość i tu też stewardessa
do latatającej wirtualnie: próby udowodnienia zdrowotnych zalet obrzezania podejmuje się przede wszystkim w USA .............. a co na to Rasputin , moze tez byl obrzezany skoro na niego leciała caryca?? przestań lasować lancet na kutasie walnięty stuardzie-se-dessie howgh jak mówił wódz indianski Rasputin