Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madzzia z poznania

co to znaczy umowa przedwstepna?

Polecane posty

Gość madzzia z poznania

sprzedaje dzialke budowalan i deweloper taka umowe zaproponowal.W praktyce co to oznacza?

Gość ze jak sie wycofasz albo on
to bedzie kara

Gość flegmus z Burundi
umowa, która zobowiązuje do zawarcia umowy właściwej

umowa w której przyrzeka sie zawarcie umowy właściwej w przyszłości taki sposób zagwarantowania spełnienia obietnicy sprzedania (i kupna przy okazji też)

Gość madzzia z poznania
a czy np moge prosic o zaliczke w wysokosci 200 000zl i czy ona jest spisywana u notariusza?

możesz (ale to zależy od wartości domu) pamiętaj że kary za zerwanie umowy są obustronne jakby co taką umowę można zawrzeć notarialnie ale można i zwyczajnie (byle pisemnie, wzory w necie) deweloper będzie nalegał na notariat na pewno

Gość madzzia z poznania
zalezy mi na szybkiej sprzedazy a chce kupic inna dzialke i chcialam chociaz 200 000 zl zaliczki aby kupic inna wieksz dzialke. dzisiaj maja do mnie przyjechac przedst. tej firmy bo chca jeszcze cene wynegocjowac nizsza. dzialka jest mala bo ma 950m/k i dlatego chce ja sprzedac.Zalezy mi na czasie

wiesz faktycznie - nieruchomości tylko notarialnie a co do zaliczki - jak zgodzą sie tyle dać to czemu nie a ile w ogóle chcesz za nią wziąć (pytam z ciekawości)

Gość madzzia z poznania
mam troche cykora ze podpisze a tam jakies kruczki beda ktorych nie zrozumiem i ze sie w cos wpakuje:( nie wiem czy moj maz przyjedzie abysmy razem wszystko przestudiowali.Niby sprzedaz działki a tyle formalności.Chce mieć już to z głowy jeden problem mniej

Gość madzzia z poznania
chce za dzialke 700zl za metr ale oni chce zjechac wiec nie wiem za ile zejdzie ale za mniej niz 600 nie sprzedam:)

Gość madzzia z poznania
chce za ta zaliczke kupic dzialke i nie wiem ile moze mi zajac szukanie dlatego zalezy mi na czasie. bardzo dlugo sprzedaje juz ta dzialke dawalam oglosznia ale kazdy mowi ze to jest bardzo drogo za ziemie a gdzie jeszcze dom postawic.Ale ten deweloper ma bardzo duzo kasy.

umowa przedwstępna sprzedaży nieruchomości zwana inaczej umową przyrzeczenia moze byc zawarta zarówno w formie aktu naotarialnego, jak i tzw \"zwykłej\". Nie mają tutaj nic do rzeczy proponowane zmiany przepisów, albowiem oboiuązek zawierania umów przedwsteonych w formie aktów notarialnych ma dotyczyć wyłącznie umów zawieranych przez develeperów jako sprzedajacych nieruchomosci (domy, mieszkania) klientom/konsumentom. Tutaj mamy doczynienia z zuepłnie inną sytuacją, albowiem to deweloper jest kupującym. Umowa zawarta w formie aktu notarialnego ma inne skutki niż umowa przedwstępna zawarta bez zachowania formy aktu notarialnego. Jęzeli strony zawrały umowe do notariusza, w przyapdku gdybyś wycofała się z zamiaru sprzedaży, oprócz tego, że będziesz musiała zwrócić developerowi zadatek w podwójnej wysokosci, moze on dochodzic przed sądem spełnienia prze Ciebie świadczenia, tj przeniesieia praw do nieruchomosci i byc moze sąd wydałby taki właśnie wyrok i musiałabys sprzedać nieruchomość. W przypadku zawarcia umowy bez formy aktu notarialnego, tak naprawdę oddajesz tylko zadatek w podwójnej wysokości (więc jezeli zdecydujesz sie na to by wysokość zadatku była wysoka - zastanów się dobrze czy chcesz na 100% sprzedać nieruchomość). Z punktu widzenia sprzedającego którym Ty jesteś nie ma moim zdaniem potrzeby zawierać umowy w formie aktu notarialnego - wpłacony Ci zadatek dobrze Cię zabezpiecza - zawsze gdyby kupujący się wycofał masz 200tys w kieszeni i działke do sprzedania. Oczywiscie developer może do tego dążyć - tzn do zawarcia umowy przed notariuszem , bo będzie chciał sie dobrze zbezpieczyć. Pamiętaj wtedy o dwóch rzeczach: niech wtedy kupujacy poniesie koszty aktu notarialnego i najważniejsz: notariusz nie jest przedstawiecielen zadnej ze stron, ma byc obiektywny i niezależny (nawet jeżeli bedzie to notarusz wskazany przez developera), dlatego masz prawo pytać go o wszelkie niejasności, czy zapisy w umowie i on ma obowiązejk Ci je wytłumaczyć. Natomiast gdybyscie zdecydowali sie nie zawierac umowy u notariusza, tylko sami - radzę pójść z jej projektem do prawnika i skonsultować z nim jej treść. Zawsze lepiej zapłacić 300 zł niż stracic kilkaset. Pozdrawiam

Gość madzzia z poznania
dzisiaj bede wszystko wiedziec bo maja do mnie przyjechac.A powiedzcie jakie moze tak umowa zawierac kruczki ktore by dla mnie mogly okazac sie nie zbyt korzystne.Moze to glupie pyt.ale nie wiem czegos sie spodziewac. polecam sprzedaz dzialki deweloperom booni wszystko zatalwiaja np jak byly spr do zalat. w sadzie to oni maja tam swoich ludzi i wszystko przyspieszyli

jasne , zastanów sie o co pytasz??? i to jest cała polska mentalność, sprzedajesz nieruchomość za sporo pieniędzy, a szukasz hipotetycznych porad prawnych na forum kafeteria? mało tutaj oszołomów, złośliwców,czy po prostu imbecyli???? skąd wiesz co Ci ktoś napisze, czy pisze prawdę, czy sie zna, czy nie robi Cie w trąbę??? czytam jakie tutaj ludzie głupoty wypisują, kompletenie nie znając sie na sprawie i włos mi się jeży, ale nie sądziłam ze mozna być tak głupim i w poważnych sprawach natury prawnej, czy medycznej traktować kafe jako jedyne żródło informacji.Ja Ci poradziłam, że powinnas iść do prawnika, ale skoro nie chcesz Twoja strata...

zgadzam sie ze słoneczkiemjasnym przy takiej kasie porada prawnika to pryszcz finansowy

Gość madzzia z poznania
pojde do prawniki ale myslalam ze macie jakies swoje doswiadczenia

Gość mozna
spytac gdzie taka drogocenna dzialka lezy?

a ta swoje dalej - jakie doswiadczenia? jestem prawnikiem - widziałam tysiace a moze miliony zapisów umownych działających na niekorzyść drugiej strony, w umowach z developerami w szczególności, uwierz mi że developerzy mają bdb prawników i naprawdę nie sposób opisać \"pułapek\" które mogą na Ciebie zastawić, mają w tym wprawę i doświadczenie ... po prostu, poza tym nikt nie jest swietym tureckim i nie wie jak skonstruują tą umowę... bedziesz miała projekt w ręce, to możesz się dopiero pytać. bo tak naprawdę to teraz pytasz sie nas tak, jakbyś przyszła do lekarza i powiedziała: może mi pan powie na co mogłabym zachorować? jakie ma pan doswiadczenienia w tej sprawie???

Gość madzia z poz
dzialka lezy w centrum Poznania w dosc drogiej dzielnicy Sołacz

Gość rób jak ci serce dyktuje
dziewczyno, jak masz umowę za taką kasę to stać cie chyba na jakiegoś prawnika, który to przepatrzy?? Jeśli weźmiesz zaliczkę to w przypadku gdy odstąpisz od umowy zwracasz w podwójnej wysokości To działki na Sołaczu są po 600-700? Nie spuszczaj z ceny, to najlepsza lokalizacja!!! Na podolanach sa po 300-400

Gość madzia z poz
tak tylko ze tam stoi dom do rozbiorki i teren wymaga posprzatania.I mediow brak za mniej niz 600zl nie sprzedam