Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aneta 2222

Holandia - ciąża, poród, życie

Polecane posty

Gość ragusia86
Cześc dziewczyny:) Ja mam takie pytanie, nie jestem w ciąży ale planuje byc, mieszkam z mężem w Holandiii, ale interesuje mnie czy dziecko bedzie miało podwojne obywatelstwo? i czy kobieta na macieżynskim dostaje jakies pieniądze? jak wczesniej pracowała. Oboje jestesmy na kontraktach i mamy swoje mieszkanie.

Gość jestem w 39 tc
WItaj :) Jesli ty jestes Polka, a maz Holendrem to dziecko bedzie mialo podwojne obywatelstwo, jesli natomiast oboje jestescie Polakami to nie, bo w Holandii nie obowiazuje Prawo Ziemi (jak np. w Stanach), a wiec obywatelstwo przejmuje sie po rodzicach, a nie z racji urodzenia. Macierzynski w Holandii trwa 16 tygodni i jesli masz umowe na stale to dostajesz 100% pensji czyli tak samo, jakbys pracowala, ale jak to jest jak sie ma umowe na czas okreslony to nie wiem...Musialabym poszukac.

Gość atmaca
czesc dziewczyny! Mieszkam w Holandi ponad 4 lata z mezem.Jestem teraz w ciazy.Siedze w domu nie pracuje.Mieszkam w Zaandam moze któras z Was mieszka gdzies w poblizu? Pozdrawiam

Gość Mama z Holandii...
Czesc, ja mieszkam tutaj prawie 6 lat. Ponad pol roku temu urodzilam coreczke. Mieszkam doscdaleko od Ciebie, w okolicach Groningen. :-)

witajcie fajnie ze kobietki z nl wreszcie pojawily sie na forum :) ja rok temu przeprowadzilam sie do Nl. teraz chwilowo przebywam w polsce bo jestem w 36 tc i chce tutaj urodzic :) niestety mam zle doswiadczenia z opieka w nl i zreszta kiedys mialam problemy zdrowotne wiec wole urodzic w polsce pod opieka zaufanych lekarzy :) ale za pare miesiecy wracam. moj maz caly czas jest w nl bo tam pracuje jednak nie planujemy zostac tam na stale...

Gość jolcia13
cześć dziewczyny:) mam problem.w holandii jestem od 2 miesięcy,a zaczęłam pracować od 3 tygodni.miesiąc temu dowiedzialam sie o ciązy to mnie troche przybiło,,,, chce tu zostac i urodzic.mam juz meldunek i ubezpieczenie lada dzien. PRACUJE PRZY PAKOWANIU WARZYW,ILE MUSZE PRZEPRACOWAC BY DOSTAC ZASIŁEK MACIERZYŃSKI I JAK TO SIE W OGÓLE WSZYSTKO ODBYWA Z TA PRACA??MACIE MOZE JAKIS LINK BYM TROCHE O TYM POCZYTALA?NIE MA MI KTO POMOC:(:(:(:(:( P R O S Z E P O M O Z C I E !!!!!!!!!!!!!!!

hej dziewczynki mam do was pytanie, chciałabym wyjechać z mężem i 13-sto letnim synem do Holandii na stałe , powiedzcie mi jakie są na to szanse jak to najlepiej zalatwić , praca , szkoła , mieszkanie ....

Gość ttttttttttttttttttt
1. Praca dopiero jak masz numer BSN (czyli tamtejszy NIP), rzadko się zdarza dostać coś na czarno 2. Mieszkanie przez funda.nl, albo na początek pokój przez kamernet.nl albo kamertje.nl 3. Szkoła dopiero na miejscu, musisz najpierw zarejestrować syna w IB-Groep, ale to powiedzą ci już na miejscu w szkole 4!!! Musisz się obowiązkowo zapisać na kurs niderlandzkiego, bo inaczej będziesz miała tam ciężkie, życie. Niby każdy zna angielski, ale pisma z urzędu itd. + ważne strony internetowe wszystkich ważnych instytucji (podatkowych itp.) są w j. niderlandzkim, hetbegintmettaal.nl/pools/ 5. Szukając pracy możesz korzystać ze sprawdzonych pośredników jak np. randstad.nl 6! Veel succes met je verhuizing!!! ;)